Andreu Mas-Colell diu que Catalunya viurà una situació difícil fins a finals d'any

|

La Generalitat no rebaixarà el tram autonòmic de l'IRPF

Mas-Colell assegura que amb la xifra de dèficit, els marges de flexibilitat per fer un pressupost són nuls, i que el que cal fer d'ara a finals d'any està molt determinat per aquesta xifra. "Ara el que cal és ordenar el que s'ha de fer, que no serà fàcil" i dedicar-se a fer els pressupostos del 2014, "un any que volem començar fiscalment ordenat", ha dit en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio".

Pel que fa a superar l'objectiu per a aquest any, Mas-Colell assegura que no hi ha elecció, el decret de pròrroga es farà sobre l'1,58%. "La nostra disponibilitat de liquiditat arriba lligada a aquest objectiu". ha dit. I és aquest "el que ha d'orientar les nostres despeses". Mas-Colell ha afegit que "creiem que això és molt injust i no val la pena dignificar-ho amb un debat pressupostari pel 2013" i ha afegit que "no vivim temps de normalitat, no cal fer veure que les coses són normals" però que tot i això s'escoltarà les opinions de la resta de grups de la Cambra.

Quan li han preguntat si recordar-li que a començament del 2013 el departament d'Economia reclamava l'1,5% de dèficit i que ara amb un 1,6% diu que no en té prou és malèvol, Mas-Colell ha respost que "recordar-me que abans volia l'1,5% de dèficit és malèvol i fins i tot és d'ignorant" perquè, ha tornat a explicar, aquell 1,5 era 1/3 del sostre de dèficit de l'Estat que ara és del 6,3.

En xifres rodones, Mas Colell ha dit que aquest any 2013 es gastaran entre 2.000 i 2.500 milions d'euros menys que el 2012 i que el 2014 no es vol cap retallada addicional. "La despesa a l'any 2.014 volem que sigui igual a la despesa de l'any 2013".

"Això vol dir", ha concretat, que "la nostra intenció és que el 2014 s'acabin les retallades respecte al 2013 però, malauradament, això no vol dir que s'acabin les retallades el 7 d'agost del 2013. Ens queden 5 mesos i el tancament d'aquest any serà dur i serà un any de retallades, com ja he dit, d'entre 2.000 i 2.500 milions d'euros".

Pel que fa als diners que es reben de Madrid per diferents conceptes, Mas-Colell ha volgut concretar que "nosaltres no rebem ni un cèntim de l'augment de recaptació de l'estat de l'IVA". Quan es diu que nosaltres rebem el 50% de l'IVA, ha explicat, és "una mentida blanca" perquè hi ha mecanismes de compensació que fa que no rebem ni un cèntim més. L'augment del que rebem pel que fa a l'IVA, "és zero", ha dit el conseller.

Pel que fa al pressupost del 2014, i de les partides que es poden tenir en compte o no, Mas-Colell no ha volgut donar detalls i s'ha limitat a dir que ara tancaran el 2013 i que a finals d'octubre es presentarà el del 2014, que serà quan hi haurà la possibilitat de discutir els detalls. Mas-Colell ha reiterat que vol estrenar el pressupost del 2014 l'1 de gener, una il·lusió que no ha pogut complir mai.

Tampoc no ha volgut explicar si les noves mesures fiscals que proposa ERC aniran totes al pressupost, a la llei d'acompanyament dels pressupostos o en lleis a banda, en funció del que digui la llei. A més a més, ha desvinculat la creació de la hisenda pròpia de l'elaboració dels pressupostos i ha dit que aquest tema va compassat al procés polític de Catalunya.

Pel que fa el recurs que el govern ha presentat sobre l'objectiu de dèficit, el conseller opina que serà curiós veure com es resol, ja que el "Ministerio" haurà d'explicar "com ha retorçat els números" per fer-los cabre en la llei d'estabilitat econòmica.

Mas-Colell ha acabat dient que des de fora es veu el procés sobiranista "com un núvol" que només pot escampar preguntar a la gent què volen.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH