El fiscal demana deu anys d'inhabilitació per a José Luis Baltar per "prevaricació continuada" en 104 contractacions

|

José Luis Baltar

El Fiscal Cap d'Orense qualifica l'actuació de l'expresident de la Diputació provincial, José Luis Baltar, en la contractació de 104 persones, com a "delicte continuat de prevaricació" i per això demanarà en el judici la seva inhabilitació durant 10 anys per a qualsevol treball en les Administracions públiques i per a qualsevol càrrec electe, encara que el baró provincial del PP està ja retirat i es va donar de baixa del partit en presentar-se la querella del fiscal a principis de 2013.

L'escrit d'acusació, donat a conèixer per la Fiscalia Superior de Galícia ,, detalla els tràmits seguits pel qual va anar president de la Diputació d'Orense durant 22 anys, entre 1990 i 2012, i se centra en la contractació de 104 treballadors com a personal laboral en els primers mesos de 2010, "sent l'únic criteri de contractació un mer acte arbitrari de designació per ell mateix".


"La Diputació va contractar a 104 persones amb un contracte temporal, triades pel propi president de la diputació, sense submissió als mínims principis que regeixen la contractació pública", assegura l'escrit del fiscal.


Els tràmits es van iniciar amb vuit decrets datats entre el 15 de gener de 2010 i el 17 de març del mateix any, per 104 contractes "amb aparença de temporals" i la decisió dels quals el fiscal atribueix a Baltar, qui "coneixia l'absoluta absència de procediment de contractació i volia de manera directa que anessin aquestes persones, i no unes altres, les que ocupessin els llocs, fent passar per inajornables i necessàries les contractacions, sota la seva pròpia consideració".


Segons la fiscalia, per formalitzar els contractes, els decrets de Baltar esmenten com a empara legal una regulació que es refereix a béns, activitats i serveis, "però no al personal laboral".


"Es van fer amb menyspreu absolut a la llei reguladora de Bases del Règim Local, en varis dels seus articles, i vulneren frontalment la Llei de Pressupostos de l'Estat de 2009, en el seu article 93 que prohibia la contractació de personal temporal o funcionaris interins per a totes les Administracions públiques excepte casos excepcionals, urgents i inajornables", detalla l'escrit.


Segons l'acusació pública, en cap de les contractacions citades apareix constatada, "ni tan sols expressada, l'excepcionalitat o necessitat urgent".


Tampoc l'Ordenança provincial reguladora dels contractes de personal laboral temporal de gener de 2004, signada per Baltar, empara l'actuació de l'expresident de la Diputació, segons el parer del fiscal, que argumenta que la norma estableix dos procediments de contractació, un d'ordinari i un altre d'urgència. Per a tots dos, agrega, es fixa la necessitat de convocatòria pública mitjançant anunci, en el Butlletí Oficial de la Província o en el tauló d'edictes de la Diputació, indicant el tipus de contracte i el perfil requerit.


SENSE CONVOCATÒRIA PÚBLICA


"En cap dels casos de les 104 contratacione assenyalades, va existir prèvia convocatòria o oferta en el BOP o en el tauló d'edictes, o de qualsevol altra manera, omissió conscient que va realitzar el querellat per designar a les persones contractades per la seva única decisió sense subjecció a les elementals normes que regeixen la contractació", sosté el fiscal.


La majoria dels contractes eren de tres mesos, encara que "aquesta durada no s'establia en els decrets i depenia de la finalització de l'obra o servei", continua el text, que assegura que "aquest límit es va excedir àmpliament en el cas dels contractes per al centre de cultura popular Xoca".


"OMISSIÓ I SILENCI"


La "omissió i silenci" de la comissió de control i seguiment per a la selecció de personal temporal, creada per l'Ordenança provincial de 2004, "va contribuir al fet que la situació d'il·lícita contractació i la seva durada, es desenvolupés sense control o inspecció".


Aquesta comissió, segons l'Ordenança i detallada per la Fiscalia, ha de formar-se amb dos diputats provincials, dos funcionaris qualificats de la diputació, un representant de la Junta de Personal, un altre del comitè d'empresa i quatre dels sindicats majoritaris.


"En cap de les 24 reunions celebrades entre gener de 2010 i octubre de 2011 es va plantejar qüestió alguna, o mera petició d'informació sobre les contractacions de la querella, i en aquest període, dos dels sindicats ni tan sols van acudir a alguna de les reunions i un dels sindicats només va acudir a tres", exposa el document.


Va haver-hi informes sobre els contractes, però a petició de diputats i "es referien exclusivament a la dotació pressupostària per al pagament de salaris i seguretat social dels contractats, i sobre la conformitat dels contractes amb la Llei de Pressupostos Generals de 2010, per dir que es van ajustar a ella".


En cap dels dos informes, un d'intervenció i un altre de secretaria, es "va valorar o va informar l'adequació dels tràmits a la legalitat", afirma l'escrit.


Les parts personades com a "acusació popular" en el cas són el PSOE -autor de la posada en coneixement dels contractes davant la Fiscalia tres anys abans que el fiscal cap presentés la querella- i Mans netes. Tots dos hauran de presentar els seus propis escrits de qualificació, abans que el jutge instructor emeti un acte d'obertura de procediment de vista oral, que anirà seguit de la data del judici prevista.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH