Detectat el primer cas de possible transmissió entre humans del nou virus de la grip aviar

|

Grip aviari

L'edició digital de 'BMJ' publica aquest dimarts el primer informe de probable transmissió de persona a persona del nou virus de la grip aviar A (H7N9) en l'est de Xina. Els resultats proporcionen l'evidència més forta fins ara de la transmissió d'H7N9 entre humans, però els autors subratllen que la seva capacitat de transmetre en si és "limitada i no sostenible".

El virus A de la grip aviar (H7N9) va ser identificat recentment en l'est de Xina. A data de 30 de juny de 2013, s'han reportat 133 casos, provocant 43 morts. La majoria dels casos semblen haver estat persones que han visitat els mercats d'aus vives o estat en contacte amb aus de corral vives entre set i deu dies abans de l'inici de la malaltia i actualment no existeixen proves definitives que indiquin una transmissió sostinguda entre humans.

L'estudi informa d'un conglomerat familiar de dos pacients (pare i filla) amb infecció pel virus H7N9 a Xina oriental al març de 2013. El primer pacient, un home de 60 anys, va visitar regularment un mercat d'aus de corral vives i va emmalaltir entre els cinc a sis dies posteriors a la seva última exposició a les aus de corral i va ser ingressat a l'hospital l'11 de març.

Quan els seus símptomes van empitjorar, va ser traslladat a la unitat de vigilància intensiva de l'hospital (UCI) el 15 de març i, posteriorment, a una altra unitat de vigilància intensiva, el 18 de març i va morir d'una fallada multiorgánico, el 4 de maig. El segon pacient, la seva filla de 32 anys, no hi havia estat exposada a les aus abans d'emmalaltir-se, però sempre va cuidar directament i sense protecció al seu pare a l'hospital abans del seu ingrés en vigilància intensiva.

La jove va desenvolupar símptomes sis dies després del seu últim contacte amb el seu pare i va ser ingressada a l'hospital el 24 de març, traslladada a la UCI el 28 de març i va morir de fallada multiorgànic el 24 d'abril. Dos ceps de virus genèticament gairebé idèntiques van ser aïllades de cada pacient, la qual cosa suggereix la transmissió de pare a filla.

Quaranta-tres contactes propers de tots dos casos van ser entrevistats per funcionaris de salut pública i se'ls va realitzar la prova del virus de la grip. D'ells, un (un gendre que va ajudar a cuidar al pare) tenia una malaltia lleu, però tots els contactes van donar negatiu per a la infecció per H7N9. Es van analitzar també mostres ambientals de les gàbies d'aus de corral, l'aigua en dos mercats d'aus locals i els cignes de la zona residencial, i es va aïllar una mostra, però era genèticament diferent a les dues ceps aïllats dels pacients.

Els investigadors reconeixen algunes limitacions de l'estudi, però creuen que l'explicació més probable d'aquest conglomerat familiar de dos casos d'infecció per H7N9 és que el virus "es transmetés directament del pacient índex a la seva filla". No obstant això, subratllen que "el virus no ha adquirit la capacitat de transmetre's sostenidamente de persona a persona de manera eficient".

Aquests experts creuen que la font més probable d'infecció en el cas índex va ser el mercat d'aus de corral vives, i conclouen: "Fins a on sabem, aquest és el primer informe de probable transmissibilitat del nou virus de persona a persona amb informació detallada epidemiològica, clínica i dades virológicos. Les nostres troballes reforcen que el nou virus té el potencial de propagació de pandèmia".

Però els autors de la investigació tranquil·litzen: "La transmissió limitada entre humans no és sorprenent i no indica necessàriament que el virus estigui en el camí de desenvolupar una transmissió sostinguda entre éssers humans". No obstant això, assenyalen diversos trets d'H7N9 que són motiu d'especial preocupació i recorden la necessitat de romandre extremadament vigilants: "l'amenaça d'H7N9 de cap manera ha passat".

"La infecció de la filla és probable que hagi tingut lloc durant l'exposició sense protecció a les cures del seu pare i suggereix que el virus té la capacitat de transmetre's de persona a persona", destaquen els investigadors, i afegeixen que la infecció era "limitada i no sostenible ja que no hi ha brot després dels dos casos".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH