BBVA Research creu que l'economia espanyola ja podria estar creixent

 

|

Soraya i Montoro

El BBVA Research ha avançat aquest dimarts que les dades disponibles corresponents al tercer trimestre apunten al fet que l'economia espanyola ha sortit ja de la recessió, en créixer al voltant d'un 0,1% respecte al trimestre anterior.

Així ho indica en el seu últim informe sobre 'Situació Espanya', en el qual a més millora les anteriors previsions del mes de maig sobre el mercat de treball, amb una rebaixa de la taxa d'atur prevista per 2013 del 27,1% al 26,2% i del 26,7% al 25,4%, en 2014.

No obstant això, malgrat aquest escenari de major optimisme, l'entitat no ha revisat les seves previsions de creixement per als propers anys i sosté que el PIB encara caurà un 1,4% en 2013 i que creixerà un 0,9% en 2014. Més encara, adverteix que l'ajust fiscal podria concentrar-se aquest any en la segona meitat, la qual cosa llastraria la recuperació econòmica en els seus últims compassos.

Així doncs, el servei d'estudis de l'entitat assenyala que "l'economia podria estar presentant ja un feble creixement" i precisa que "la informació disponible adverteix l'inici de la fase expansiva del cicle que, en tot cas, vindrà caracteritzada per un ritme de recuperació gradual".

Les raons d'aquesta bona evolució es troben en una ralentització en la deterioració de la demanda interna; en el previsible augment de les exportacions a partir de la devaluació interna, la recuperació de l'economia Europea i la diversificació de destinacions; en l'impuls que el dinamisme exterior estaria donant a la inversió en maquinària i equip; i a la major flexibilitat interna en les empreses.

Tot això anticipa, segons el BBVA Research, que una "recuperació sostinguda de l'ocupació que hauria de començar a notar-se durant el primer semestre de 2014".

Si bé, encara que l'informe preveu que el dèficit públic tancament aquest any en el 6,5% del PIB, en línia amb els objectius marcats per Brussel·les, avisa que bona part de l'ajust fiscal es concentri i es "intensifiqui" en el quart trimestre de l'any, la qual cosa afectaria a la recuperació econòmica.

Més encara, avisa que "l'ajust de la despesa sembla no estar sent suficient per compensar l'increment en els interessos, la deterioració del cicle i la potencial desaparició d'algunes mesures preses a la fi de l'any anterior".

EL 'DÈFICIT A LA CARTA' SUPOSA RETARDAR AJUSTOS

Així mateix, l'informe assenyala que els objectius de dèficit asimètrics fixats per a les comunitats autònomes, el denominat 'dèficit a la carta', "suposen només el retard d'ajustos que inevitablement han de donar-se".

D'altra banda, l'entitat també avisa que la recuperació també depèn en gran mesura que es dissipin les tensions financeres, per la qual cosa considera "de vital importància" un avanç més decidit cap a la unió bancària en la UE.

En matèria de preus, el BBVA Research creu que malgrat el recent augment dels impostos especials --tabac i begudes alcohòliques-- i del preu de la llum, la inflació seguirà moderant-se durant el que resta de 2013 i en el primer semestre de 2014. Així, la inflació mitjana se situarà a l'entorn de l'1,7% en 2013 i en l'1,1% en 2014, en tots dos casos per sota del 2%.

EL GOVERN ENCARA HA DE DONAR MÉS PASSOS

Després d'aquest diagnòstic, l'informe del BBVA Research realitza una sèrie de propostes per apuntalar la recuperació i garantir que aquesta sigui "el més robusta possible".

Així, considera que la major flexibilitat atorgada per la UE en la senda d'ajust fiscal és una bona oportunitat per substituir mesures temporals per permanents i redistribuir la càrrega de l'ajust, tant en termes de calendari com utilitzant polítiques que minimitzin l'impacte negatiu sobre el creixement econòmic.

D'altra banda, considera que la situació del mercat laboral segueix requerint "mesures complementàries addicionals" que permetin disminuir la dualitat existent entre treballadors fixos i temporals i que millorin l'eficiència de les polítiques actives i passives d'ocupació.

En matèria fiscal, el BBVA Research creu que la reforma que el Govern preveu plantejar en 2014 és una oportunitat per "simplificar" el sistema tributari.

També considera "indispensable" avançar en la finalització del procés de reestructuració del sector financer, "sense deixar dubtes sobre la solvència d'algunes entitats financeres i reduint sensiblement la incertesa regulatòria". Finalment, demanda avançar en la desregulación d'alguns sectors clau per fomentar la competitivitat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH