La confiança del consumidor gairebé duplica el nivell de fa un any

|

TendesEl 57% de tendes que van obrir els diumenges d'estiu a Barcelona no van cobrir costos

La confiança del consumidor va pujar 1,5 punts al juliol en relació al mes anterior, fins a situar-se en 63,3 punts, amb el que pràcticament duplica el nivell aconseguit al juliol de 2012, quan va tocar fons en els 37,6 punts, segons l'Índex de Confiança del Consumidor (ICC) publicat aquest dilluns pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS).

Aquest repunt de l'indicador, que se sumeix a l'increment d'11 punts experimentat el mes anterior, és conseqüència de la millora de l'indicador de situació actual, que va pujar 1,5 punts, fins a situar-se en 47,4 punts, i de les millors expectatives dels consumidors. En concret, l'indicador d'expectatives va augmentar al juliol en 1,6 punts, fins als 79,2 punts.

El CIS ha destacat que, en percentatge, l'indicador de confiança dels consumidors es va incrementar al juliol un 2,4% respecte a juny. En termes interanuals, aquest repunt va ser del 68,4%.

L'ICC recull mensualment la valoració de l'evolució recent i les expectatives dels consumidors espanyols relacionades amb l'economia familiar i l'ocupació, amb l'objectiu d'anticipar les seves decisions de consum. L'indicador recull valors d'entre 0 i 200, considerant-se que per sobre de 100 la percepció és positiva i per sota, negativa.

L'avanç en 1,5 punts de l'indicador de situació actual es deu, sobretot, a la valoració sobre la situació de les llars, que augmenta més de 4 punts, i sobre el mercat laboral, que puja 1,1 punts. En canvi, la valoració sobre la situació de l'economia descendeix 1,2 punts.

En relació a les dades de juliol de 2012, la valoració actual de la situació econòmica del país és 24,6 punts superior, les opcions que ofereix el mercat de treball es valoren 26,9 punts per sobre de l'any passat, i la situació en les llars ha millorat 17,8 punts des de llavors. El CIS destaca que la valoració de les possibilitats del mercat de treball creixen gairebé un 200% respecte a juliol de 2012.

PERÒ ES MANTÉ EL PESSIMISME SOBRE L'ECONOMIA

Per la seva banda, l'índex d'expectatives es va incrementar en 1,6 punts, fins als 79,2 punts, a causa de les millors expectatives sobre les llars, que van créixer 3,7 punts, i les de l'evolució de l'ocupació, que ho van fer en 1,2 punts. Novament, les previsions sobre la futura evolució de l'economia cauen 0,2 punts.

En termes interanuals, les dades d'expectatives mostren increments en els seus tres components. Així, es troben 31,8 i 30,2 punts per damunt respecte a la situació econòmica del país i de l'ocupació, i són 23 punts superiors a les expectatives que tenien les llars un any abans.

En general, el 67,9 dels enquestats pel CIS entén que la situació econòmica actual és pitjor que la de fa sis mesos, mentre que el 21,4% no aprecia canvis i el 9,1% estima que ha millorat.

De cara als propers sis mesos, un de cada quatre entrevistats confia que l'estat de l'economia serà millor, enfront del 50,2% que auguren un empitjorament i el 17,5% que no espera canvis.

L'ICC de juliol, para l'elaboració del qual el CIS ha realitzat 1.400 entrevistes, mostra que al 44,7% dels entrevistats arriba just a fi de mes i que el 29% estalvia pocs diners cada mes. De fet, el 15,3% afirma que ha hagut de tirar mà dels seus estalvis per arribar a fi de mes. Per contra, només el 3,6% diu que estalvia bastant cada mes.

POQUES POSSIBILITATS D'ESTALVI

En línia amb aquestes respostes i de cara al proper any, el 40,4% dels espanyols assegura que les seves possibilitats d'estalvi seran menors, un percentatge una mica més elevat creu que seran iguals (48,6%) i únicament un 7,9% creu que dins d'un any tindran més possibilitats d'estalviar.

L'enquesta reflecteix a més que el 46,7% dels entrevistats percep la situació econòmica actual de la seva família pitjor que fa sis mesos, mentre que el 45,7% assegura que és igual i només el 7,2% afirma que ha millorat. Entre les raons més apuntades pels quals sostenen que la situació és pitjor es troba l'alça continuada dels preus, la disminució dels ingressos familiars i la pèrdua d'ocupació d'algun dels membres de la llar.

Entre el 7,2% dels quals asseguren que la seva situació ha millorat, el 39,6% indica que es deu al fet que un membre de la llar ha trobat ocupació, mentre que el 22,8% explica que han augmentat els ingressos familiars.

Sobre la situació del mercat laboral, un de cada cinc enquestats afirma que cap persona del seu entorn es troba en atur, mentre que el 13,4% diuen conèixer a una persona en aquesta situació, l'11,6% a dos i el 9,5% a tres. El 8% assegura que coneix a més de deu persones en atur.

DIFICULTATS PER TROBAR OCUPACIÓ

El 26,1% dels entrevistats afirma que ara hi ha més persones en atur en el seu entorn que fa sis mesos, i el 67,8% pensa que la situació a Espanya per trobar una ocupació és pitjor que la de fa sis mesos, mentre que el 21,4% creu que la situació no ha canviat i el 8,2% que ha millorat.

Quan se'ls pregunta per l'evolució de l'ocupació de cara als propers sis mesos, un 47,4% dels enquestats pensa que la situació empitjorarà, enfront del 25,6% que creu que millorarà i el 17,7% que considera que romandrà sense canvis.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH