Els fongs no se solen contagiar a les platges i piscines

|

Piscina

Els fongs de les persones no se solen contagiar a les platges i piscines, segons ha assegurat el cap del servei de Dermatologia de l'Hospital Regional Carlos Hagi de Màlaga i membre de l'Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereología (AEDV), Vicente Crespo.

De fet, l'expert ha informat que la major part dels adults té fongs encara que aquests no es manifestin o ho facin només quan augmenten les condicions locals de temperatura, humitat i oclusió.

"No hi ha evidència científica que hi hagi més contagi de micosi a l'estiu i, només seria possible en les infeccions per fongs que s'alimenten de queratina, les anomenades 'peu d'atleta' perquè engloben a diferents infeccions i sobreinfecciones tant per fongs com per bacteris. Per tant, a l'estiu no sembla que hi hagi més contagis encara que sí més símptomes atès que un pacient pot arrossegar la seva micosi en els peus durant anys i només manifestar simptomatologia en aquesta època", ha assenyalat l'expert.

Aquests símptomes apareixen també en el cas de les taques, que es localitzen en el tronc i que es mostren descolorides enfront del contrast de la pell bronzejada. En aquest cas, ha comentat Crespo, el fong porta vivint allí, almenys, des de la pubertat encara que només prolifera per produir aquestes taques quan està a una temperatura de 30 o 32 graus centígrads.

En aquest sentit, ha explicat que les infeccions l'origen de les quals està en el sòl o en animals són molt contagioses a partir de la terra o l'animal malalt però, no obstant això, perden "ràpidament" la seva virulència en passar d'un humà a un altre, per la qual cosa, al seu judici, la prevenció ha de centrar-se en la localització i el tractament dels animals.

En canvi, ha prosseguit, les causades per fongs, que són paràsits exclusius de l'home, solen donar escassa simptomatologia i el seu contagi depèn més de les característiques de cada persona. "No hi ha dubte que existeix un gran percentatge de població molt resistent o, fins i tot, immune a aquestes infeccions. En el cas específic de les infeccions dels peus i de les seves ungles s'ha suggerit que existeix una predisposició a patir-les que està genèticament condicionada. Això explicaria que la infecció es presenti només en un dels cònjuges i en la meitat de la seva descendència", ha recalcat.

Per tant, segons ha matisat Crespo, el contagi es produeix en el si familiar, gairebé sempre durant la infància, però només arrela la infecció en els individus predisposats. "Atès que el procés evoluciona molt lentament, no solen observar-se les seves manifestacions a nivell de la planta o els dits dels peus fins al cap de la pubertat, i les ungles comencen a afectar-se una o dues dècades més tard", ha postil·lat.

Com a conseqüència d'això, l'especialista ha qualificat de "dubtosa" la idea del presumpte contagi d'aquestes infeccions i ha informat que "fa molts anys" es va estudiar sistemàticament mostres de sorra de platges de Granada i Màlaga, descartant-se la possibilitat que es produeixin contagis en aquests llocs. I és que, segons ha assegurat, els fongs amb prou feines aconsegueixen sobreviure en la sorra.

TENEN "ESCASSA" CAPACITAT PER PRODUIR MALALTIES EN LES PERSONES

Així mateix, Crespo ha informat que els fongs tenen "escassa" capacitat per produir malalties en les persones. De fet, hi ha descrites més de 80.000 espècies i, no obstant això, només mig centenar han demostrat ser capaços de causar infeccions en persones sanes, i unes 300 d'infectar a pacients que pateixen malalties com la sida, càncer o que han estat trasplantats.

"La gran majoria dels fongs que poden causar infeccions en les persones viuen en la naturalesa i només es transmeten de forma accidental. L'única excepció la constitueixen un petit grup d'unes 10 espècies que ocasionen infeccions cutànies cròniques i que es consideren paràsits obligats, és a dir, que mai es troben fora de les lesions que produeixen en la pell. Es tracta d'un cas singular d'adaptació d'aquests fongs al parasitisme, atès que les infeccions que provoquen amb prou feines desperten reacció alguna per part del sistema defensiu de l'hoste, no produeixen inflamació ni picor i poden conviure durant llargs períodes o, fins i tot, tota la vida", ha postil·lat.

IMPORTÀNCIA D'UN DIAGNÒSTIC COMPLET

D'altra banda, el dermatólogo ha assegurat que la "millor mesura preventiva" és el diagnòstic precoç i ha recordat que actualment existeixen tractaments "molt eficaços" capaços d'eliminar la infecció fins i tot en les localitzacions "més problemàtiques" com, per exemple, les "ungles".

En concret, encara que existeixen diferents tipus de fàrmacs que es poden aplicar a qualsevol tipus de fong, els "més útils", fins i tot els únics quan es tracten les formes clíniques més complexes com les de cuir cabellut o les ungles, "només" són aplicables a un grup determinat de fongs.

Per això, l'expert ha insistit en la importància de dur a terme un diagnòstic complet, incloent examen microscòpic d'una mostra de les lesions, i aïllament i identificació del fong mitjançant cultiu. "En molts casos pot ser suficient amb un tractament purament local amb cremes antifúngicas, però hi ha casos molt concrets en els quals el tractament per via oral és absolutament necessari si volem aconseguir una curació definitiva com, per exemple, les tinyes del cuir cabellut, les que afecten a les ungles o a la zona plantar i les que mostren més d'una lesió en altres localitzacions", ha analitzat.

Dit això, Crespo ha afirmat que els fàrmacs "més utilitzats" per via oral són la griseofulvina en els nens; i la terbinafina --en infeccions per dermatofitos--, l'itraconazol i el fluconazol --en les infeccions per càndida-- en els adults. "Tots tenen un perfil d'eficàcia, tolerància i seguretat molt alts. No obstant això, cal recordar que les tinyes de cuir cabellut segueixen requerint un tractament perllongat, d'uns 2 mesos, i les de les ungles de 3 a 6 mesos", ha resolt.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH