Catalunya va tancar 2012 amb un dèficit del 2,17%, dues dècimes més

|

Mas-Colell qualifica d'"excèntrica i atípica" l'actitud de Rajoy

El dèficit real de la Generalitat va ascendir en 2012 al 2,17%, dues dècimes més respecte a l'1,96% indicat pel Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques al febrer i que ja suposava depassar àmpliament l'1,5% exigit a totes les comunitats l'any passat, han confirmat fonts de la Conselleria d'Economia i Coneixement.

Aquesta última xifra del 2,17% s'extreu de l'última revisió del dèficit que ha realitzat la Intervenció General de l'Administració de l'Estat, i el pla d'equilibri econòmic i financer del Govern, aprovat aquest dimecres en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) incorpora aquesta nova dada, segons publica aquest divendres el diari 'Llaura'.

Cada dècima suposa un ajust aproximat d'uns 200 milions d'euros, i les mateixes fonts han explicat que la nova dada respon a un "ajust comptable" dins de la normalitat, i han afegit que no afectarà a les anualitats de 2013 --es treballa amb una pròrroga pressupostària restrictiva-- ni a 2014.

L'informe destaca que en els últims dos anys la despesa pública de la Generalitat ha disminuït un 15,7%, i s'ha passat d'un dèficit del 4,75% del PIB català en 2010 al 2,17 l'any passat.

Catalunya compta amb un objectiu de dèficit de l'1,58% per 2013, la qual cosa, segons va explicar el conseller Andreu Mas-Colell aquest dijous, comportarà unes retallades d'entre 2.000 i 2.600 milions d'euros.

MANTENIR LA DESPESA

L'objectiu del Govern és mantenir la despesa en 2014 en el mateix nivell d'aquest any, malgrat que l'objectiu de dèficit de l'any que ve per a totes les comunitats serà del 1%.

"Ens enfrontem a un panorama en 2014 en què d'una banda ens diuen que el dèficit ha de passar de l'1,58% al 1%, la qual cosa vol dir 1.200 milions d'ajust com a mínim i a més tenim 500 milions menys d'ingressos", va explicar el conseller, i va afegir que comptar amb 1.700 milions menys és inassumible.

Per aconseguir ingressos i mantenir el nivell de despesa, el Govern explica, segons Mas-Colell, amb diverses vies, entre les quals destaquen reclamar a l'Estat el deute pendent procedent de la Disposició Addicional Tercera de l'Estatut i un nou model de finançament, que hauria d'estar operatiu en 2014.

Així mateix, va apostar per mantenir una política imaginativa de generació de recursos interns, que seria una segona via si no donen els seus fruits les reclamacions a l'Estat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH