PER QUÈ NO APLICAR A LEs COMUNITATS AUTÒNOMES ELS MATEIXOS REMEIS QUE ALS AJUNTAMENTS?

Alejandro de Diego Gómez

Secretari d'Administració Local.

ALEJANDRO DE DIEGO

L'última reunió del Consell de Política Fiscal i Financera no ha descobert res que no sabéssim: que les Comunitats Autònomes estan endeutades al màxim i la solució és establir un dèficit a la carta per a cadascuna d'elles. I això cinc dies després que el Consell de Ministres aprovés el projecte de reforma de l'administració local, els responsables de la qual no paren de lloar les seves bondats a tots els que els vulguin sentir. El que em porta a una reflexió: si existeix una fórmula tan bona de racionalització i sostenibilitat de l'administració que ens porti, en definitiva, a una reducció de la despesa pública, per què s'aplica a aquella el deute de la qual és tan sols del 4% del PIB i no a la qual gairebé la quintuplica, com l'autonòmica?.

Havent donat amb el bàlsam de Fierabrás no sé per què no aplicar-ho a tots els mals. Si les Comunitats Autònomes publiquessin els costos efectius dels seus serveis podria haver-hi algun organisme, no necessàriament triat en les urnes, com pogués ser, per exemple, el propi Consell de Política Fiscal i Financera que, a manera de Diputació Provincial, establís un cost menor per al cas de la seva prestació coordinada, de tal sort que serveis com a educació, sanitat o serveis socials sortissin fos de l'òrbita de decisions autonòmiques per ser gestionats per aquest Consell que decidiria sobre la seva prestació directa o la implantació de fórmules de gestió compartida. Igualment, les que estiguessin en dificultats econòmiques, que ara mateix són totes, haurien de presentar un projecte de fusió amb una Comunitat Autònoma confrontant.

Això que pot semblar una barbaritat, o si més no un contrasentit, és precisament el que acaben d'aprovar per a l'Administració Local. I crec sincerament que és per un absolut desconeixement d'aquesta. Algú pot ser molt bo en administració pública, fins i tot el millor, i pot envoltar-se d'organismes, comitès, assessors, experts, etc., que també ho sabern tot de l'Administració, que com ningú conegui el que és un Ajuntament i una Diputació això no pot sortir bé, i no hi deu haver perquè sinó no hauria sortit el text que ha sortit. La reforma aprovada no és només un desconeixement del món local sinó una desconsideració cap al mateix, com si fos un govern menor, quan són els Ajuntaments els qui ens recullen les escombraries, fan que surti aigua en obrir l'aixeta, ens arreglen els carrers, ens ajuden a atendre als nostres majors al seu propi domicili, ens obren pavellons, biblioteques..., en fi, ens presten els serveis que usem tots els dies. I com tot en aquesta vida ens adonarem del que valen quan els perdem. No és una frase feta, és l'anunci del que va a passar en el termini màxim d'un any, si abans ningú ho arregla.

Alejandro de Diego Gómez.
Secretari d'Administració Local.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH