Catalunya vol mantenir la despesa en 2014 malgrat l'objectiu del 1% de dèficit

 

|

Mes - Colell

El conseller d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Andreu Mas-Colell, ha explicat que l'objectiu del Govern català és mantenir la despesa en 2014 en el mateix nivell de 2013 malgrat que l'objectiu de dèficit de l'any que ve per a totes les comunitats serà de 1%.

"Ens enfrontem a un panorama en 2014 en què d'una banda ens diuen que el dèficit ha de passar de l'1,58% al 1%, la qual cosa vol dir 1.200 milions d'ajust com a mínim i a més tenim 500 milions menys d'ingressos", ha explicat Mes-Colell en una entrevista de Tv3 recollida per Europa Press.

Per això, ha dit que comptar amb 1.700 milions d'euros menys és "del tot inassumible per 2014", i ha incidit que l'objectiu de la Generalitat per 2014 és gastar el mateix que en 2013, però no menys.

Mas-Colell ha apuntat a una retallada superior als 2.000 milions d'euros aquest any després que en el Consell de Política Fiscal i Financera d'aquest dimecres es donés a conèixer que Catalunya compta amb un objectiu de dèficit per 2013 de l'1,58%.

"Les xifres són difícils de precisar, però poden ser de l'ordre de 2.000 milions. Dependrà del que acabem gastant aquest any", una xifra que està condicionada a l'1,58% d'objectiu de dèficit.

El repte del Govern per aquest any és gastar menys que l'anterior: "No puc concretar més. La xifra precisa la sabrem el 31 de desembre de 2013. Si em diu més de 2.000 milions, anirà per aquí".

VIES D'INGRESSOS

Per aconseguir ingressos, el Govern explica, segons Mas-Colell, amb diverses vies, entres les que destaquen reclamar a l'Estat el deute pendent procedent de la Disposició Addicional Tercera de l'Estatut i un nou model de finançament, que hauria d'estar operatiu en 2014.

"El Govern central ho està retardant i supeditant a la reforma fiscal de la qual els experts han d'informar al març de 2014", ha defensat, i per això ha reclamat que el nou model de finançament tingui una aplicació retroactiva des de l'1 de gener de 2014.

Ha incidit que el nivell de despesa està en el "mínim compatible amb un desenvolupament normal de l'Estat del Benestar, per la qual cosa s'ha de mantenir una política imaginativa de generació de recursos interns", que seria una segona via si no donen els seus fruits les reclamacions a l'Estat.

MANTENIR LA DESPESA

Preguntat per si 2013 serà l'últim any de retallades, ha contestat: "Avui comença la campanya per generar els ingressos necessaris per mantenir el nivell de despesa, perquè no hi hagi més retallades en relació a 2013".

Ha agregat que l'objectiu no és recuperar la despesa de 2012, sinó "repetir el de 2013 per no caure més", mitjançant ingressos extraordinaris interns i les negociacions amb l'Estat entorn de l'addicional tercera i el nou model de finançament.

"Si fracassem amb l'Estat o no implementem mesures extraordinàries d'ingressos, no tenim gens que fer perquè l'alternativa d'endeutar-nos pel nostre compte no existeix", ha resolt.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH