El jutge recorda a Ruth Ortiz que encara no pot lliurar-li les restes dels seus fills

 

|

Mare Ruth José

El magistrat president del Tribunal del Jurado del cas Bretón, Pedro Vela, ha dictat una providència en la qual recorda a la mare de Ruth i José, suposadament assassinats pel seu pare, José Bretón, que la sentència del cas no és ferma per lliurar les restes òssies dels petits, segons ha sol·licitat l'acusació particular exercida per la progenitora, Ruth Ortiz.

En aquesta providència, a la qual ha tingut accés Europa Press, el jutge explica que no es pronuncia sobre l'escrit de l'acusació amb les diferents qüestions plantejades, perquè les mateixes, concretament la inscripció de la defunció en el Registre Civil i la disposició de les restes humanes custodiades en aquest tribunal, ja han estat resoltes en la sentència recaiguda en aquest procediment.

En aquest sentit, recorda que la mateixa no és ferma, encara que si la part, legítimament, discrepa dels pronunciaments continguts sobre aquest tema en aquesta sentència, pot interposar el corresponent recurs d'apel·lació, segons li permet la Llei d'Enjudiciament Criminal.

A més, si la sentència adquirís fermesa, es resoldrà en l'executòria, al no ser l'actual moment processal hàbil per adoptar resolució diferent i contradictòria al ja acordat en sentència.

En concret, María del Reposo Carrero, lletrada de Ruth Ortiz, ha sol·licitat en l'escrit judicial, registrat el dilluns, el lliurament de les restes òssies dels menors a la seva mare. Segons resa en l'escrit, consultat per Europa Press, sol·licita que s'ordeni la inscripció en el Registre Civil de la defunció dels menors Ruth i José Bretón Ortiz, fent-li lliurament de les restes a la seva mare per procedir al seu enterrament i, amb caràcter subsidiari, sol·licita que es constitueixi en dipositària dels mateixos a la Policia Nacional.

De la mateixa manera, indica que ambdues peticions estan basades "en raons d'humanitat" i a més les considera "perfectament compatibles o si es vol, conciliables", amb les eventualitats que poden sorgir en el desenvolupament i resolució dels recursos que pugui interposar el lletrat del condemnat José Bretón per la mort dels seus fills, ja que "sobre les restes no caldria realitzar-se cap perícia o anàlisi complementària".

Carrero sol·licita el lliurament d'aquests ossos en entendre que la Llei de Registre Civil assenyala "literalment que serà necessària sentència ferma, expedient governatiu o ordre de l'autoritat judicial que instrueixi les diligències seguides per mort violenta, que afirmen sens dubte la defunció, per inscriure aquest quan el cadàver hagués desaparegut o s'hagués inhumat abans de la inscripció".

Per això, la lletrada destaca que s'admet la inscripció de la defunció "no només quan hagi existit una sentència judicial ferma, sinó a més quan existeixi una ordre d'autoritat judicial a la qual no se li exigeix requisit de fermesa, podent-se procedir en aquest cas a la inscripció de la defunció amb el seu corresponent enterrament". En aquest punt, assegura que "en tant no es practiqui la inscripció no s'expedirà la llicència per a l'enterrament".

DIRECTAMENT A l'ESGLÉSIA

Al seu torn, a falta d'estimació del pedimento anterior, la lletrada sol·licita que els ossos quedin sota custòdia de la Policia Nacional d'Huelva. L'objecte d'aquesta petició és que, amb aquesta mateixa custòdia policial, i havent-hi prèviament introduït les restes en una caixa fort que aquesta part dispensarà al tribunal, i la clau del qual quedarà sota custòdia del mateix, puguin traslladar-se a Huelva directament a l'Església Santa Teresa de Jesús, amb la finalitat de poder celebrar una missa pel descans dels menors, i després de la missa la pròpia Policia els portarà fins a les seves dependències com a custòdia dels mateixos, quedant aquestes restes a la disposició dels tribunals corresponents.

De tot l'expressat, segons argumenta Carrero, està al tant la Policia Nacional, conforme al peticionado, qui a més es presta a anar fins al tribunal a recepcionar les restes una vegada que s'introdueixin en la caixa forta i es disposin de les màximes garanties per a la seva conservació, diligència que a més podria gravar-se comprometent-se aquesta part a proporcionar el tribunal els mitjans tècnics per a això.

Amb aquesta mesura, prevista legalment, assenyala que Ruth Ortiz no podrà enterrar als seus fills però "tindrà les seves restes a prop i haurà pogut tancar un capítol per a ella important, com és celebrar una missa pel seu descans".

Finalment, creu "necessari apel·lar al sentit comú i d'humanitat que han de presidir totes aquestes situacions que, com les presents, són extremes", indicant a més que "cal tenir en compte el grau de sofriment que Ruth Ortiz porta acumulat, doncs fins i tot en les pèrdues de sers estimats hi ha diferències de sofriment en funció de la circumstàncies que concorren".

En aquest punt, cita "la pèrdua inicial dels nens, la indeterminació inicial del seu parador, la falsa esperança que els nens estiguessin amb vida, més de deu mesos de recerca infructuosa i determinació final que les restes pertanyien als menors Ruth i José".

L'advocada precisa que "si a tot l'anterior s'uneix la impossibilitat de completar el duel mitjançant l'enterrament dels seus fills, la situació pot arribar a ser catastròfica, doncs no cal oblidar que el ritual funerari ajuda als supervivents a acceptar la realitat de la mort, recordar al difunt i donar-se suporti l'u a l'altre".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH