Els fumadors habituals no es fixen en les imatges dels paquets de tabac

|

Cigarrillo en el cenicero9

Els fumadors habituals no es fixen en les imatges que figuren en els paquets de tabac, segons han mostrat dues investigadores de la Universitat d'Huelva, Zaira Morales i Rocío Garrido, que, al costat d'experts de la Universitat de Saragossa, han estudiat la reacció que tenen les campanyes antitabac en una mostra d'estudiants universitàries d'entre 17 i 30 anys.

"L'objectiu és analitzar l'atenció visual en els joves fumadors durant el període d'inici i consolidació de l'hàbit de fumar", ja que aquest podria ser el motiu de la no efectivitat d'aquestes accions basades en la persuasió a través d'imatges", han assenyalat els experts, la investigació dels quals ha estat recollida per la plataforma Sinc.

I és que, la preocupació per les conseqüències negatives del consum de tabac en la salut ha generat en els últims anys un augment de polítiques saludables i campanyes de conscienciació centrades en la disminució del consum de tabac.

Entre elles, es troba l'estratègia proposada per la Unió Europea d'incorporar en els paquets imatges impactants, amb la finalitat de provocar en el consumidor una reacció negativa en l'hàbit tabáquico. No obstant això, malgrat els esforços realitzats, un 45 per cent dels joves espanyols d'entre 14 i 18 anys afirmen haver provat aquesta droga legal.

En aquest sentit, els investigadors han assegurat que perquè tinguin èxit aquestes campanyes, que requereixen de l'orientació visual per part del fumador, és necessari comprovar la presència de biaixos atencionales visuals ja que, al seu judici, la persona fumadora hauria de fixar-se en el missatge de conscienciació sobre les afeccions derivades del consum de tabac i no en un altre tipus d'estímuls.

Per això, durant l'estudi, les investigadors han ensenyat a fumadors i exfumadors imatges relacionades amb el consum de tabac --cigarret, encenedor o cendrer-- i imatges neutrals --llapis, goma o caixa--.

Així, els resultats han mostrat que existeixen interferències en els temps de reacció dels fumadors, pel que fa a persones no fumadores, quan hi ha estímuls associats a la conducta de fumar. A més, ha desvetllat que els fumadors diaris estan més habituats als estímuls relacionats amb fumar i el seu temps de desconnexió és menor que en els fumadors ocasionals.

"Aquest tipus de campanyes són més efectives en els no fumadors i exfumadors que en els fumadors. Això pugues haver-se d'al fet que les persones que fumen mantenen més temps l'atenció en el contingut emocional que en el neutral i per tant presenten major dificultat en la desconnexió", han resolt els investigadors.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH