Catalunya, Comunitat Valenciana, Balears, Murcia i Andalusia podran superar l'1,3% de dèficit

|

Cristobal Montoro

El Govern ha acordat amb les comunitats autònomes que Catalunya, Comunitat Valenciana, Illes Balears, Murcia i Andalusia registrin un dèficit superior a l'1,3% aquest any, mentre que la resta ajustaran més els seus comptes per quadrar l'objectiu de dèficit autonòmic que contempla el programa d'estabilitat (1,3%).

Així ho ha acordat el Departament que dirigeix Cristóbal Montoro amb les comunitats en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que s'ha celebrat aquesta tarda, on han pactat objectius asimètrics de dèficit per aquest any amb l'objectiu d'atendre a les diferents necessitats de les comunitats.

Després de la reunió, Montoro ha qualificat de "inèdita" l'experiència i ha dit que per a l'any que ve es mantindrà l'objectiu comú per a totes les regions, situat en el 1%.

L'objectiu, segons el ministre, era fixar els objectius per comunitats de manera "realista i assolible" i tenint en compte les asimetries del tancament de 2012, malgrat el gran esforç que van fer totes les regions.

Han votat en contra dels objectius asimètrics, Catalunya, Astúries, Canàries i la Comunitat de Madrid, l'única regió governada pel PP que ha rebutjat les xifres diferenciades, mentre que Andalusia, Aragó, Navarra i Extremadura s'han abstingut, i el País Basc no estava present en la trobada.

La regió que registrarà el saldo més elevat aquest any serà la Comunitat Valenciana, que va anar també la que va registrar el saldo més alt l'any passat, per la qual cosa haurà de reduir el dèficit des del 3,45% registrat al tancament de 2012 a l'1,60% aquest any.

A continuació se situarà Murcia, que haurà de deixar el seu saldo en l'1,59% al tancament de l'exercici, des del 3,12% registrat un any abans; mentre que Andalusia i Catalunya també van ser dos de les regions que no van complir l'any passat (2,04% i 1,96%, respectivament) i ara hauran de deixar els seus comptes en l'1,58%.

A aquestes quatre comunitats se sumeixi Balears, que l'any passat va tenir un dèficit de l'1,80% i que ara haurà de deixar-ho en l'1,47%, per sobre de l'1,3% de mitjana.

Per compensar el marge addicional que han rebut aquestes regions, unes altres hauran de baixar els seus dèficit respecte al tancament que van registrar l'any passat o mantenir-los en el mateix nivell, i només una comunitat registrarà més dèficit major que en 2012: Extremadura.

Aquest cas, tal com ha explicat Montoro, és "excepcional" i està "perfectament justificat" perquè la situació d'aquesta comunitat ja va ser excepcional en 2012 per la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobri de l'impost als dipòsits.

La comunitat tindrà així un marge de dèficit del 1% enfront del 0,70% registrat l'any passat, i segons Montoro, la proposta que ha fet el Govern és la "més concorde" amb la realitat perquè, de no ser així, anticiparia la reducció del dèficit a la resta de regions.

QUATRE CC.AA. EN EL MATEIX NIVELL QUE EN 2012

Malgrat aquest augment, Extremadura serà la regió amb menys dèficit l'any que ve, seguida d'Astúries i La Rioja (ambdues amb un saldo de l'1,06%), Madrid (1,07%) i Cantàbria (1,13%), ja que aquestes quatre comunitats no hauran de reduir el dèficit aquest any, sinó mantenir-ho en el mateix nivell que en 2012.

En la mitjana que planteja el programa d'estabilitat (1,3%), es queden Castella-la Manxa i Aragó, que hauran de reduir els seus saldos des de l'1,56% i 1,54% , respectivament; Castella i Lleó, per la seva banda, haurà de reduir el seu dèficit des de l'1,42% de 2012 a l'1,27% aquest any.

Finalment, quatre comunitats hauran de tancar aquest any en l'1,20%: en concret, País Basc haurà de baixar el dèficit de l'1,39% a l'1,20%; mentre que Navarra haurà de reduir-ho de l'1,35% a l'1,20%; Galícia de l'1,29% a l'1,20%, i Canàries de l'1,29% a l'1,20%.

Segons Montoro, l'assignació de xifres diferenciades ha estat aprovada per una àmplia majoria, la qual cosa demostra que la reducció de dèficit ha de seguir sent un objectiu per acabar al més aviat possible amb la crisi econòmica, "que el seu final està ja molt a prop".

UN SISTEMA "PROPORCIONAL"

El sistema dissenyat, ha dit Montoro, és "proporcional" i es basa a demanar més esforços a les regions que van tancar pitjor l'any passat, així, els que van quedar més lluny de l'1,5% en 2012 podran deixar el dèficit per sobre de l'1,3%, però hauran de fer-ho prenent més mesurades que els que van treure millor nota.

Per al ministre, l'important és acabar amb crisi al més aviat possible i tornar al creixement econòmic creador empro, alguna cosa que no és possible si no s'equilibren les balances públiques: "El compromís de les comunitats és clar i inqüestionable, fins i tot de les quals han votat en contra", ha dit.

En aquest sentit, ha ressaltat la necessitat que les comunitats no recelen les uneixis de les altres i els ha demanat que facin política entenent que l'esforç és "compartit".

"I no mirar-se tot el dia, no ja de cua d'ull, sinó amb mirada torticera", ha assenyalat, després de recordar que els discursos han d'estar emmarcats en la responsabilitat.

PROMOURÀ SISTEMES DE FINANÇAMENT

Finalment, ha assegurat que el Govern promourà tots els sistemes de finançament que estiguin al seu abast perquè les comunitats tinguin liquiditat suficient per fer front a la seva tasca en els moments difícils.

Sobre el vot en contra de Madrid, Montoro s'ha limitat a dir que la comunitat està en el seu dret de rebutjar la proposta del Govern, i quant a la posició de Catalunya, ha assegurat que el rebuig català demostra que Hisenda no ha fet un plantejament del dèficit asimètric per a "ningú".

Preguntat per si espera noves revisions en les dades una vegada que s'enviïn definitivament a Eurostat, Montoro ha dit que els remetran al setembre i ha assegurat que no espera grans canvis en les xifres, encara que no descarta millores en les xifres de les corporacions locals.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH