L'economia espanyola registra capacitat de finançament per primera vegada des de 1997

 

|

Monedes

L'economia espanyola va experimentar en els cinc primers mesos de l'any, per primera vegada des de 1997, una capacitat de finançament per import de 2.487 milions d'euros, en contrast amb la necessitat de finançament de 14.309,3 milions comptabilitzada en igual període de 2012, segons ha destacat el Banc d'Espanya en la seva estadística sobre la balança de pagaments

 

Aquesta disminució es va deure principalment a la "notable" correcció del dèficit comercial i a la millora dels saldos de rendes i de serveis, mentre que el dèficit de la balança de transferències corrents es va incrementar lleugerament.

En concret, el dèficit de la balança comercial es va situar fins a maig en 2.768,1 milions d'euros, un 79,3% menys que en el mateix període de 2012, amb les exportacions creixent al 8,6% i les importacions baixant al 2,4%.

Segons el Banc d'Espanya, la reducció del dèficit comercial s'explica per la "apreciable" ampliació del superàvit no energètic i, en menor mesura, per la disminució del dèficit energètic.

En la balança de serveis, el superàvit va ascendir a 12.752,5 milions d'euros, un 12,9% més que un any enrere, com a resultat de l'ampliació tant del superàvit del turisme i viatges com d'altres serveis.

Així, el superàvit de la rúbrica de turisme i viatges va aconseguir els 10.468,2 milions en els cinc primers mesos de l'any, un 5% més que en igual període de 2012, mentre que el saldo dels altres serveis va comptabilitzar un superàvit de 2.284,3 milions d'euros, un 72,9% més.

El dèficit de la balança de rendes, per la seva banda, va disminuir fins als 5.716,9 milions d'euros fins a maig, enfront dels 8.645,8 milions del mateix període de l'any passat, mentre que la balança de transferències corrents va augmentar lleugerament fins a 5.477,3 milions, un 5% més.

SUPERÀVIT EN EL COMPTE DE CAPITAL.

Pel seu costat, el saldo del compte de capital, que recull, entre altres conceptes, les transferències de capital procedents de la UE, va comptabilitzar un superàvit de 3.696,7 milions d'euros, enfront dels 1.688,2 milions del mateix període de l'any passat.

Entre gener i maig, les operacions financeres dels diferents sectors residents, exclòs el Banc d'Espanya, mesures pel saldo del seu compte financer, van originar entrades netes de capital per valor de 40.345 milions d'euros, enfront de les sortides de 165.064,2 milions d'un any enrere.

En conseqüència, els actius nets del Banc d'Espanya enfront de l'exterior van augmentar fins a maig en 48.553,5 milions d'euros, en contrast amb la retallada de 176.612,9 milions registrat en els quatre primers mesos de l'any passat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH