El Govern català defensa la seva competència exclusiva en l'àmbit local

 

|

Francesc Homs

El conseller de Presidència, Francesc Homs, ha defensat la competència exclusiva de la Generalitat en l'àmbit dels governs locals, acollint-se al que estableix l'Estatut, i ha rebutjat així que s'imposin "models forans" en relació al presentat per l'Estat.

Així s'ha pronunciat en roda de premsa després del Consell Executiu, que ha aprovat el projecte de llei de governs locals de Catalunya, una normativa que pretén determinar les funcions de cada nivell de govern, assegurar la sostenibilitat financera i l'eficàcia en la prestació de serveis i evitar duplicitats.

També ha assegurat el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, li va comprometre a la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, que la llei espanyola no interferirà en la catalana: "Esperem que Montoro faci honor a la seva paraula".

"La nostra llei va per davant de l'espanyola. Ho defensarem així", ha resolt Homs, després d'al·legar que hi ha arguments polítics i jurídics que així ho evidencien.

Fins i tot, ha assenyalat, un informe del Consell Assessor de Polítiques Socials i Familiars adverteix que la llei espanyola posa "en veritable perill" el model propi i la prestació de serveis socials de l'Estat del Benestar.

FOMENTAR LA "FUSIÓ"

Segons Homs, davant la voluntat inicial del Govern d'eliminar municipis petits, la llei catalana respecta tots els municipis existents a Catalunya, però fomentarà la seva fusió "voluntària" allà on ho justifiquin motius històrics, identitaris, geogràfics i econòmics.

També es fomentarà la mancomunicación de serveis, i la Generalitat no podrà delegar la prestació de serveis a municipis si no van acompanyats de finançament.

Respecte als consells comarcals es converteixen en el principal ens de gestió mancomunada de serveis locals, i en els municipis i entitats descentralitzades de menys de mil habitants prestaran serveis mínims de recollida de residus, aigües residuals, neteja viària, control d'aliments i beguda.

La normativa catalana preveu la supressió dels consellers comarcals com a càrrecs de representació política, la qual cosa representa la disminució d'1.034 càrrecs públics remunerats.

A més, el principal òrgan de govern serà el Consell d'Alcaldes, en el qual els alcaldes tindran vot ponderat en funció de la població del seu municipi, i es redueixen o eliminen els consells comarcals de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Respecte als consells de veguería substituiran les diputacions provincials quan es compleixin les condicions previstes de la llei, i s'incorpora la creació de noves mancomunitats o consorcis quan es pretengui realitzar un servei o competència ja desenvolupada per una altra administració, o quan el pugui exercir el consell comarcal o l'àrea metropolitana.

La proposició de llei catalana també reconeix el dret a la retribució dels representants locals; obliga al fet que els municipis, els consells comarcals i les veguerías disposin d'un portal de la transparència, que haurà d'integrar-se en el de la Generalitat, i a un reglament de participació ciutadana a les poblacions de més de 5.000 habitants.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH