Ruz cita com a testimonis a Cospedal, Álvarez Cascos i Arenas a partir del 13 d'agost

|

Pablo Ruz

El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha citat a declarar a partir del 13 d'agost a la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, i els exsecretarios Francisco Álvarez- Cascos i Javier Arenas, "en atenció en la responsabilitat que haurien ostentat" en la formació.

El magistrat ha citat a Cospedal el 14 d'agost a les deu del matí i causa del seu càrrec de presidenta de l'Castella la Manxa - que li confereix la qualitat d'aforada - el magistrat especifica que, si així ho requereix la interessada , es desplaçarà al seu despatx de Toledo per prendre-li declaració.

El dia anterior, 13 d'agost, interrogarà a l'Audiència Nacional a Álvarez-Cascos i Arenas. El primer ha estat citat a les 11:30 mentre que el segon haurà de comparèixer a les dotze i mitja.

En un acte fet públic aquest dimarts el jutge especifica que pren aquesta decisió "per tal de no demorar més el present tràmit sense perjudici de les restants diligències que amb posterioritat a la declaració de l'extresorer del PP Luis Bárcenas en data 15 de juliol han estat sol · licitades per les parts personades, respecte de les que es resoldrà una vegada obri en actuacions el corresponent informe del fiscal ".

El magistrat entén que aquestes tres testificals queden "pertinents, útils i necessàries" en atenció "a la responsabilitat que cadascun dels testimonis proposats hauria ostentat al capdavant de la Secretaria General de la formació durant els diferents períodes a què s'estén la presumpta comptabilitat B i la realitat dels apunts en ella continguts ".

Per tal de "no incórrer en incongruència" Ruz considera que no només ha de declarar l'actual secretària general - com havia indicat el fiscal en el seu informe - sinó també Arenas i Álvarez Cascos com a ostentar la mateixa responsabilitat orgànica dins del partit.

L'acte concreta que encara que els seus càrrecs es corresponguin amb períodes anteriors al que delimita l'objecte de la instrucció, poden aportar "dades rellevants" per a la investigació en curs. El magistrat destaca que la seva declaració podria ajudar a "la verificació de l'anomenada comptabilitat B i la realitat dels apunts en ella continguts".

Especifica, a més, que l'autoria dels 'papers' ha estat confirmada pel mateix Bárcenas i afegeix que de les proves practicades es desprèn "la realitat de diversos apunts comptables" que figuren en els documents. Insisteix a delimitar la recerca - com ja va fer en un acte anterior - als delictes fiscals que puguin haver-se comès a partir de l'exercici 2007 i les comeses contra l'administració pública, com suborn i altres, des de l'any 2002 en endavant.

En l'acte el jutge acorda també citar com a testimonis a un empleat de la caixa del PP, Antonio Ortiz, i al gerent que va succeir a Bárcenas, Cristóbal Páez. A més, el magistrat requereix documentació a les empreses OHL, Azvi, Sacyr Vallehermoso, FCC i Sando i al propi PP. El partit haurà de certificar "l'existència d'un òrgan o conjunt de persones que componien una anomenada 'comissió d'infraestructures' interna del partit, en què hauria pres part l'empresari Antonio Vilela, de la constructora Rubau, el magistrat.

També demana al partit que remeti al jutjat l'expedient complet relatiu a la contractació de l'arquitecte Gonzalo Urquijo de les obres de la seu general del carrer Gènova de Madrid. Sol · licita, a més, que identifiqui la persona o persones que hagin treballat com a secretaris de Bárcenas i el també l'extresorer Álvaro Lapuerta entre 1990 i 2008.

PEN DRIVE

En un segon acte, el jutge Ruz incorpora a la causa els arxius del 'pen drive' que Bárcenas va aportar en la seva declaració del 15 de juliol i demana un informe pericial informàtic sobre aquests arxius que acrediti extrems com les dates de confecció i qualsevol informació de caràcter tècnic que guardi relació amb el contingut.

La perícia serà verificada per la Secció d'Informàtica Forense de la Policia, designant dos perits tècnics especialistes matèria, segons la resolució dictada pel instrucció del Central d'Instrucció número 5.

De conformitat amb el Ministeri Fiscal, Ruz s'incorporarà a les actuacions 11 arxius que han estat clonats del contingut original, un cop exclosos altres continguts de caràcter íntim, que l'instructor considera "irrellevants", per no incidir seu contingut en l'objecte de la investigació .

Entre d'altres punts, la pericial informàtica haurà de determinar si hi va haver dades del 'pen drive' que "podrien haver estat esborrats, eliminats o alterats de qualsevol forma, amb identificació en aquest cas de les dates en què així s'hagués procedit".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH