El PIB modera la seva caiguda fins al 0,1% en el segon trimestre

 

|

Monedes

L'economia espanyola va moderar la seva contracció durant el segon trimestre de l'any, en registrar un descens del 0,1% en taxa intertrimestral, al mateix temps que va desaccelerar tres desenes la seva caiguda interanual, fins a l'1,7%, segons l'avanç de dades de Comptabilitat Nacional Trimestral publicat aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

La dada trimestral avançada per l'INE (-0,1%) coincideix amb les estimacions del Banc d'Espanya, que en el seu últim butlletí econòmic, publicat fa just una setmana, havia previst un descens del PIB del 0,1% en el segon trimestre. Ara bé, la taxa interanual del -1,7% avançada per Estadística millora en una desena el previst per la institució que presideix Luis María Linde, que havia anticipat una caiguda de l'1,8%.

El Govern també esperava que la retallada trimestral del PIB fos menys intens entre abril i juny del que ho va anar en el trimestre precedent i donava per bona l'estimació que va realitzar el Banc d'Espanya en el seu butlletí.

La contracció trimestral del 0,1% experimentada en el segon trimestre avançada per l'INE millora en quatre desenes la dada del primer trimestre de l'any, quan el PIB va baixar un 0,5%. Amb la xifra del segon trimestre, l'economia espanyola acumula vuit trimestres de creixement negatiu, mentre que, en taxa interanual, el PIB suma set trimestres de reculades.

Per la seva banda, la caiguda interanual del PIB en el segon trimestre és tres desenes inferior a la registrada en el primer trimestre, quan l'economia va retrocedir un 2%. L'INE ha explicat que aquesta desacceleració en la reculada del PIB és conseqüència d'una aportació negativa de la demanda nacional, que es va veure compensada "parcialment" per una contribució positiva del sector exterior.

L'Executiu espera que les primeres taxes positives del PIB arribin en l'últim trimestre d'aquest any, amb el que Espanya sortiria tècnicament de la recessió després de dos anys.

BANC D'ESPANYA: "FORTALESA" DE LA DEMANDA EXTERIOR.


Les dades de l'INE són encara provisionals i es coneixeran a nivell desagregat el proper 29 d'agost. De moment, el Banc d'Espanya, en el seu últim butlletí, confirmava que l'economia espanyola va moderar "significativament" la seva contracció entre abril i juny per segon trimestre consecutiu.

En el seu butlletí econòmic dels mesos de juliol i agost, l'autoritat monetària atribuïa la desacceleració en la caiguda del PIB a la "fortalesa" de la demanda exterior neta, que, segons els seus càlculs, va aportar 0,4 punts al creixement del PIB (tres desenes més), sustentada en el repunt de les exportacions, propiciat al seu torn per un major dinamisme dels mercats mundials després de la ralentització dels mesos inicials de l'exercici.

Per la seva banda, el Banc d'Espanya estima que la demanda interna "va suavitzar molt lleugerament" la seva contracció en el segon trimestre, amb una caiguda del 0,6%, una desena menys que en el trimestre anterior, en un entorn en què la despesa de famílies i empreses hauria seguit acusant els efectes contractivos de les condicions financeres adverses, el desendeudamiento i la consolidació pressupostària, així com la incertesa sobre l'evolució de l'economia que afecta a les decisions de consum i inversió.

En aquest context de certa millorança, el Banc d'Espanya destacava que la millora dels indicadors conjunturals que s'ha apreciat recentment apunta cap a una evolució de curt termini "una mica més favorable" que la projectada fa uns mesos, si bé adverteix que la persistència dels anteriors efectes sobre la despesa dels agents suggereix que les perspectives de mig termini per a l'economia espanyola "no han canviat substancialment".

Així, afirmava que el consum de les llars va perllongar la seva tònica de debilitat en el segon trimestre de l'any i estimava que hauria experimentat una descens intertrimestral del 0,4% en aquest període, en línia amb el registrat en el primer trimestre.

Pel costat de la inversió, la de béns d'equip hi hauria experimentant en el segon trimestre una "certa suavización" del ritme de descens interanual i, en termes intertrimestrales, hauria crescut un 0,3%, mentre que la inversió en construcció no residencial s'hauria reduït novament pel major impacte dels plans d'austeritat sobre els projectes d'obra civil, segons l'autoritat monetària.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH