Rita Barberá es persona en el cas Nóos

 

|

Rita Barberà

L'alcaldessa de València, Rita Barberá, s'ha personat en la part del cas Nóos sobre la competència del qual ha de pronunciar-se el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), després que el passat mes de maig el jutge instructor José Castro elevés una exposició raonada amb els indicis delictius que pesen sobre la primera edil així com sobre l'expresident de la Generalitat Francisco Camps, en relació a les negociacions prèvies a la signatura del conveni del València Summit i dels Jocs Europeus.

En l'escrit que ha remès a la Sala civil i Penal del TSJCV, al que ha tingut accés Europa Press, la defensa de Barberá demana que, havent tingut coneixement que en l'exposició raonada s'apunta a la seva suposada responsabilitat penal en el marc d'aquesta causa, se li remetin les diligències practicades sobre aquest tema així com les que més endavant vagin a efectuar-se.

D'aquesta manera, la màxima instància judicial de la Comunitat Valenciana ja té per part a l'alcaldessa, assistida d'advocat i procurador, segons una providència dictada aquest dilluns, mentre que serà a partir de setembre quan es pronunciï sobre la qüestió de competència plantejada per instruir els delictes atribuïts a Camps i Barberá: malversació continuada, prevaricació, frau a l'Administració i falsedat en document oficial.

En la seva exposició raonada, de 70 pàgines d'extensió, el titular del Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma subratllava com la contractació de l'Institut Nóos de cara a impulsar el València Summit, per que les seves tres edicions l'entitat va percebre uns tres milions d'euros públics, responia "només al desig" de tots dos de "doblegar-se a les exigències de Don Iñaki Urdangarin en atenció al seu parentiu amb la Casa de S. M. El Rei".

A partir d'aquí, asseverava el magistrat, les contractacions de Nóos van ser actes "estrictament voluntaristes en la mesura en què no obeïen a procurar l'interès general" sinó "només al desig de doblegar-se a les exigències, que per molt cortesament que es plantegessin no deixaven de ser-ho", del Duc de Palma.

Així, el jutge recalcava el fet que, sense que s'iniciés "absolutament cap procediment administratiu de contractació" i "en exclusiva atenció" al fet que per part de Camps era "hartamente conegut" que al capdavant de Nóos estava Urdangarin, l'expresident valencià "entenia que era obligat accedir [a les pretensions del Duc] en atenció al fet que era el gendre de S. M. El Rei".

Així mateix, al·ludia a la presumpta intervenció de Camps en les negociacions d'uns Jocs Europeus que mai van tenir lloc però pels quals Nóos va percebre 382.000 euros del govern valencià.

"SENSE EL BENEPLÀCIT DE CAMPS, NO ES COMPRÈN AQUESTA SUBMISSIÓ"

Sobre aquest tema, l'instructor incidia que l'aprovació del conveni per part de la Generalitat no va estar precedit de cap estudi econòmic ni de mercat, asseverant que "sense el beneplàcit del president, don Francisco Camps, no es comprèn aquesta submissió [del govern valencià] a les exigències" del marit de la Infanta Cristina. "L'objectiu del conveni mai va arribar a complir-se però les arques de la Comunitat Valenciana es van veure reduïdes en la suma de 382.203 euros", abundava.

El magistrat destacava en aquesta línia la "sorprenent celeritat" amb la qual va ser tramitat aquest expedient en la mesura en què "tres dies consecutius, nadalencs per altres [a la fi de 2005], la qual cosa un és un impediment jurídic però sí una no gaire usual pràctica", van bastar perquè en diferents àmbits administratius "perfectament sincronitzats entre si es pogués informar, concertar i aprovar" el conveni de col·laboració per a l'organització dels JJEE.

Un conveni rubricat per un import de sis milions d'euros que, "al modest entendre" del jutge, és "difícilment conciliable amb la serenitat i profunditat amb la qual s'han d'abordar qüestions de tal importància". Castro posava l'accent en el fet que a la dotació econòmica de la Generalitat la hi cridés "subvenció" com "una manera de burlar les ineludibles previsions de les normes sobre contractacions de les Administracions Públiques, que s'inspiren en els principis d'igualtat i publicitat".

Aspectes dels quals "deliberadament es va prescindir per contractar arbitràriament a qui estava darrere de l'Institut Nóos, Don Iñaki Urdangarin, a fi de que desplegués tota la seva àrea d'influències tant en la seva condició de vicepresident del Comitè Olímpic Español com en raó del seu parentiu amb la Casa Real, intencionadament utilitzat per vèncer qualsevol resistència".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH