dilluns, 19 de agost de 2019

Boi Ruiz encarrega al CatSalut un nou codi ètic en la sanitat

|

9boi-ruiz

El conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, s'ha compromès aquest dilluns al fet que, abans que acabi aquest 2013, el consell de presidents d'empreses públiques i consorcis sanitaris de Catalunya, adscrit al Servei Català de la Salut (CatSalut), "rebrà l'encàrrec de consensuar els elements comuns d'un codi ètic de bones pràctiques" que sigui compartit per tota la sanitat pública catalana.

Davant la comissió del Parlament que investiga la gestió sanitària, i com a tancament de les compareixences que s'han succeït durant dos mesos, Ruiz ha assegurat també que durant aquest any les empreses públiques i els consorcis --que reben transferències de diners públics per part del CatSalut per a l'atenció mèdica-- "faran efectiva la seva sortida de qualsevol participació en societats mercantils alienes a les seves finalitats de servei públic i dels seus consells d'administració".

El conseller ha assegurat que aquesta sortida ja ha començat a aprovar-se en els òrgans de govern de les diferents empreses i consorcis, després de ser sol·licitat en 2012, i ha garantit també que el CatSalut "atendrà a les recomanacions" que aprovin els partits en el si de la comissió del Parlament.

Acompanyat en la seva compareixença per la plana major de la Conselleria, Ruiz ha acceptat la petició de fer de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (Aquas) un organisme independent, allunyat del control polític, encara que ha advertit que això dependrà que els partits siguin capaços de "crear la fórmula perfecta i que no respongui a cap grup d'interès".

En tot cas, ha descartat la necessitat de refundar molts elements del sistema, en considerar que funciona bé, encara que sí ha jutjat necessari que una "segona generació" de gestors sanitaris rellevi a l'actual --entre la qual s'ha inclòs--.

De fet, Ruiz, a qui els grups de l'oposició li han retret que gairebé no hagi fet referència als processos judicials que se segueixen per presumptes irregularitats, com el cas de l'Hospital Sant Pau de Barcelona i el del conglomerat públic Innova, vinculat a l'Ajuntament de Reus (Tarragona), ha considerat que el sistema sanitari català gaudeix d'una "transparència pública àmplia i incomparable" respecte a la majoria de països de l'entorn, incloses la resta de comunitats autònomes.

El conseller, que ha recordat també la creació d'una comissió amb tots els actors sanitaris i partits per intentar aconseguir el Pacte Nacional per la Salut aquest 2013, un gran acord que permeti acordar les bases irrenunciables del model català, ha reiterat la seva petició de deixar la sanitat al marge del debat polític: "El principal ara és no generar desconfiança interessada", ha dit.

Ha insistit que el nivell d'endeutament de la sanitat pública és el que ha portat a retallar, imprescindible per sostenir el model, i que en tot cas s'ha centrat en reduccions salarials dels professionals, augment d'esperes, reducció d'inversions i de les despeses sanitàries, alhora que ha administro que s'ha aconseguit "el límit" i ja solament és possible estalviar fent les coses de forma més eficient.

ALTRES COMPAREIXENCES

També aquest dilluns ha comparegut el president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), Miquel Vilardell, qui ha recomanat als diputats realitzar reformes legislatives per evitar conflictes d'interès en la gestió de la sanitat i altres canvis per dotar al sistema de major transparència.

Així mateix, en qualitat d'experts, el membre del Centre d'Investigació en Economia de la Salut (Cres) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Jaume Puig, ha apostat per canviar el mètode de contractació de serveis als proveïdors cap a un finançament capitativa en funció dels resultats, en una compareixença en la qual ha assumit que el control actual és millorable.

El president de la comissió tècnica de la Central de Balanços de la Conselleria de Salut de la Generalitat, Joan Casas, encarregat de realitzar informes econòmics i financers sobre els centres, ha destacat per la seva banda que l'organisme té capacitat de millora en la realització d'anàlisi sobre el cost dels processos assistencials, encara que ha defensat que el sector té elements de control que, malgrat poder no ser suficients en algun moment puntual, conformen un sistema "sòlid".

Amb les compareixences d'aquest dilluns es dóna per tancat el capítol d'intervencions, i a partir del mes de setembre serà el torn dels grups per intentar arribar a conclusions i recomanacions que posteriorment seran elevades al ple del Parlament per a la seva votació.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH