Beteta avisa al Govern que "no li quedarà una altra" que sotmetre's a la reforma local

|

Beteta

El secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, ha advertit aquest dilluns al Govern que "no li quedarà una altra" que sotmetre's als principis de la reforma local perquè la fixació de competències per part de l'Estat deriva d'un títol prevalente de la Constitució, que és "superior a l'Estatut".

"El Consell d'Estat va dir en el seu informe que hi havia competència clara de l'Estat en la fixació competencial perquè deriva d'un títol prevalente de la Constitució, superior a l'Estatut d'Autonomia", ha recordat Beteta.

Ha afegit que les comunitats autònomes s'hauran de "adequar" a la nova Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local, que inicia ara la seva tramitació parlamentària després de ser aprovada el divendres passat en el Consell de Ministres.

Així ha respost quan, en una entrevista en Onda Cero recollida per Europa Press, li han preguntat per les declaracions de la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, qui va anunciar que Catalunya no aplicarà la reforma de l'administració local perquè té "un rang inferior a l'Estatut" i va dir que aquest dimarts l'Executiu català aprovarà la seva pròpia llei municipal.

Per tant, ha assenyalat, "a Catalunya, com en la resta d'Espanya, no els quedarà una altra que sotmetre's" a uns principis democràticament sans que fan que els ajuntaments gastin els diners públics en el prioritari i que els ciutadans sàpiguen a què es destina aquests diners.

Beteta ha indicat que l'objectiu de la reforma és fer un repartiment més adequat de les competències i tenir uns ajuntaments "més eficaços i més eficients", promovent sempre la sostenibilitat mitjançant la reducció de costos i també la transparència, per exemple publicant el cost efectiu que tenen els serveis prestats per les administracions locals.

El secretari d'Estat ha destacat que durant l'últim any s'ha aconseguit que els ajuntaments estalviïn 4.000 milions d'euros, els deutes que tenien amb proveïdors s'han reduït en dos terços i 5.000 governs municipals estan en situació de superàvit.

És a dir, que el sector local, que tenia "la necessitat de ser modernitzat per ser sostenible", ja ha interioritzat la llei i, com a conseqüència de les mesures que s'han pres, està sanejat, ha conclòs.

ELS POLÍTICS NO COSTARAN DINERS ALS CIUTADANS

Sobre la reducció i eliminació dels salaris dels regidors, que aborda aquesta reforma local, el secretari d'Estat ha assegurat que vuit de cada deu regidors no "cobraran ni un euro" per part de l'Estat, ja que per primera vegada la llei ho prohibeix, i que un terç dels quals ostenten aquest càrrec veuran reduït el seu salaris.

D'aquesta manera, ha assenyalat que abans eren els propis consistoris els que fixaven els salaris públics i que ara això ha canviat, a més ha dit que es publicarà una taula a través de la qual es genera un límit màxim que és el dels alcaldes de Madrid i Barcelona, que cobraran com un Secretari d'Estat i que en funció de la població i del pressupost això es va reduint progressivament.

En aquesta línia ha assegurat que els polítics no els costaran als ciutadans perquè "estaran treballant gratis pel ben comú, perquè té un compromís amb els ciutadans".

Ha assenyalat que "aquesta és la diferència de caràcter que té l'espanyol amb altres persones que es dediquen a la vida local, respecte a altres països del nostre entorn de la Unió Europea".

A més, ha assegurat que d'aquesta manera es garanteix la sostenibilitat i la prestació dels serveis locals "especialment els de proximitat a l'assistència social".

Beteta ha argumentat que li llei de reforma local camina en dos sentits, el primer és que s'afavoreix la fusió de municipis, mantenint el nombre de regidors, però exercint una gestió econòmica conjunta en la qual només hi haurà un interventor, un secretari, o una només sessió plenària per exemple, i recorda que aquesta acció està incentivada amb l'increment de la participació d'ingressos de l'Estat.

El segon punt important que sosté la reforma és la possibilitat que els ajuntaments es gestionin com a mancomunitats voluntàries, possibilitat també incentivada amb ingressos de l'Estat per fomentar la "unitat en matèria de gestió de despesa o eliminació de municipis de manera voluntària".

DÈFICIT ASIMÈTRIC NO "A LA CARTA"

El secretari d'Estat ha reiterat que en 2014 les comunitats autònomes han d'arribar al 1% de dèficit i que per tant cal estar pendent que totes elles redueixin el dèficit al llarg del 2013 per anar facilitant aquest tasca de compliment.

Beteta ha recordat que igual que la Comissió Europea va concedir una pròrroga de dos anys perquè Espanya pogués complir amb els objectius de dèficit fixats, ara tenint en compte la situació dispar de les CCAA, es pot fixar un dèficit diferenciat però "no a la carta", per contribuir al fet que tots compleixin amb els objectius.

A més, ha reiterat que hi ha cinc Autonomies que estan situades en una xifra "molt superior" al compromís aconseguit i que per això l'objectiu del Govern és treballar en elles perquè arribin al compliment.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH