Justícia va gastar més de 10 milions a reforçar jutjats que investiguen casos de corrupció

 

|

Gallardón

El Ministeri de Justícia va atendre el 94 per cent de les sol·licituds de reforç dels jutjats que investiguen casos de corrupció en tot l'any 2012, la qual cosa va suposar una despesa de més de 10 milions d'euros.

Així consta en la resposta que el Gobierno ha fet arribar a la portaveu d'UPyD, Rosa Díez, qui volia conèixer si l'Executiu tenia previst dotar de més mitjans als tribunals i a la Fiscalia per lluitar contra aquesta xacra després que el titular del Ministeri Fiscal, Eduardo Torres Dolç, demanés a principis del passat mes d'abril més mitjans materials i personals per investigar els casos de corrupció.

En la seva contestació, a la qual va tenir accés Europa Press, l'Executiu explica que, al marge de les mesures que té previst implementar per a una "adequada" reforma de la legislació en la lluita contra la corrupció i la presentació de noves propostes legislatives, té "la voluntat política" d'articular instruments "pràctics" que dotin de "majors i més eficaços" recursos a les instàncies dedicades a la prevenció i a la persecució d'aquest tipus de casos.

Així ho va assegurar ja el propi president del Gobierno, Mariano Rajoy, en la sessió de control al Gobierno al Congrés el passat mes d'abril i en resposta a una pregunta que li va dirigir el president portaveu de l'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA), Cayo Lara.

EL GOBIERNO, A L'ESPERA

En aquest sentit, destaca que no només s'ha enviat personal de suport als tribunals afectats, sinó que el passat 1 de març, el president de l'Audiència Nacional va dirigir una carta d'agraïment al Ministeri de Justícia per "l'especial sensibilitat" que es ve mostrant en relació amb l'assignació de recursos materials i humans a l'Audiència Nacional.

En tot cas, el Gobierno recalca que el departament que dirigeix Alberto Ruiz-Gallardón està "a l'espera" que el president del Tribunal Suprem i Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Gonzalo Moliner, li concreti les necessitats dels Tribunals Superiors de Justícia que portin aquestes causes per atendre-les "prioritàriament", i el mateix amb la Fiscalia Anticorrupció.

El CGPJ ja va sol·licitar el passat mes d'abril al Ministeri de Justícia almenys 64 jutges, 18 secretaris judicials i 150 funcionaris de suport per reforçar els jutjats espanyols que tramiten assumptes d'especial complexitat, en concret els que es fan càrrec de delictes relacionats amb la corrupció, que calcula que són 798 en tot en territori nacional.

TAMBÉ MÉS MITJANS MATERIALS

En la resposta remesa a la formació magenta, el Gobierno precisa que l'any 2012, i malgrat el moment de dificultat econòmica, el Ministeri de Justícia va atendre el 94 per cent de les sol·licituds de reforç d'òrgans jurisdiccionals amb un cost de 7,6 milions d'euros "no havent-se denegat cap, ni l'ordre penal, ni en l'Audiència Nacional".

Així mateix, afegeix que el cost de les mesures de suport o reforç en les Fiscalies ascendeix a una mica més de 2 milions d'euros i que la despesa per al personal (diferent de jutge o fiscal) de l'Audiència Nacional va ser de més de 450.000 euros.

A més dels reforços personals, el Gobierno assenyala que també els hi ha hagut de caràcter material: sol·licituds de discos durs, ampliació del servei de traducció (sobretot en l'Audiència Nacional "quan els mitjans propis no són suficients i donada la urgència") i la posada a la disposició de material informàtic amb capacitat especial quan se sol·licita.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH