El Gobierno convoca el dimecres a les CCAA per aprovar els objectius de dèficit de 2013

|

Soraya Sáenz de Santamaría i Cristobal Montoro

El Gobierno ha convocat dimecres que ve a les comunitats autònomes per debatre i aprovar l'objectiu individualitzat de dèficit per al proper exercici, un assumpte que ha provocat enfrontament entre les autonomies que van complir amb el compromís adquirit el passat any i les que no ho van aconseguir.

El repartiment de l'objectiu de dèficit que haurà de complir cadascuna de les comunitats autònomes aquest any és el punt més important de l'ordre del dia del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), al que ha tingut accés Europa Press, i que també assignarà els objectius d'estabilitat pressupostària i deute públic de cada autonomia per 2014-2016, encara que durant aquest període encara no està decidit si serà el mateix per totes o també es permetran diferències.

L'Executiu i les comunitats ja van aprovar el passat mes de juny la senda de dèficit que hauran de seguir les autonomies durant els propers anys, que començarà amb l'1,3 per cent aquest exercici i anirà baixant progressivament fins al 0,2 per cent que hauran d'aconseguir en 2016.

No obstant això, la porta oberta pel Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques perquè, almenys en 2013, unes autonomies puguin anar més a poc a poc que unes altres ha provocat l'enfrontament fins i tot entre comunitats del mateix signe polític.

Les autonomies que l'any passat no van aconseguir reduir el seu dèficit a l'1,5 per cent exigit (Catalunya, Andalusia, Murcia, Comunitat Valenciana i Balears) demanen un marge major en 2013, mentre que les comunitats que sí van aconseguir l'objectiu temen que aquesta permissivitat suposi un premi a les 'incomplidores'.

Al llarg d'aquest mes de juny, el Ministeri d'Hisenda ha mantingut reunions bilaterals amb les comunitats per abordar l'assumpte i intentar arribar a un consens, encara que no es preveu que aquelles que no estan governades pel PP se sumeixen a l'acord igual que no ho van fer quan es va aprovar l'objectiu global de l'1,3 per cent.

ESTUDI DELS PLANES D'AJUST

El CPFF també estudiarà els plans d'ajust presentats per Catalunya, Andalusia, Murcia, la Comunitat Valenciana i Balears i decidirà si les mesures incloses en ells són les idònies perquè puguin aconseguir aquests objectius d'estabilitat pressupostària.

A més, el Ministeri presentarà un informe sobre el desenvolupament de l'acord adoptat per a la "reordenació i racionalització" del sector públic instrumental autonòmic i informarà a les comunitats del sostre de despesa aprovada pel Consell de Ministres per a l'any 2014.

L'ordre del dia de la reunió del proper divendres inclou també altres punts de caràcter formal com l'elecció d'un nou vicepresident del CPFF i l'elecció per un període de cinc anys del president de la Junta Arbitral de Resolució de conflictes en matèria de tributs de l'Estat cedits a les autonomies.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH