La cura dels néts ha de ser una activitat "plaent" no una "càrrega"

|

Àvia amb nét

La cura dels néts ha de ser una "activitat plaent" i no una "càrrega extra" per a les persones majors ja que, segons ha assegurat la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia (SEGG), aquesta situació pot provocar, a la llarga, problemes d'estrès, ansietat o depressió si els avis es veuen sobrecarregats d'activitats i responsabilitats, en detriment de les seves pròpies activitats.

I és que, tal com ha explicat a Europa Press el vicepresident de la SEGG, Carlos Verdejo, l'actual situació econòmica i la dificultat per conciliar la vida laboral i familiar dels pares, obliga al fet que cada vegada més famílies demanin ajuda als avis per cuidar dels néts, especialment en horari extraescolar i en vacances. D'aquesta forma, en les últimes dècades, els avis han assumit un paper "important" en l'organització i funcionament de les llars, així com en l'educació dels més petits.

Tal és aquesta situació que diversos estudis han desvetllat que la meitat dels avis espanyols dediquen una mitjana de sis hores al dia en la cura dels néts, la qual cosa suposa que, en moltes ocasions, els dediquin més temps del que els dediquen els propis pares.

Així mateix, segons les últimes dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), els jubilats han passat a encapçalar les xifres dels quals més han de destinar del seu sou a habitatge, aigua, electricitat i combustible. Per tant, a més de cuidar als néts, molts majors col·laboren en les tasques domèstiques, la qual cosa suposa un "gran estalvi" en les economies familiars ja que s'eviten el pagament de serveis com a guarderia, transport escolar, menjador, campaments d'estiu o servei domèstic.

AUGMENT DEL PAPER DEL 'AVI BANQUER'

A més, segons ha subratllat el vicepresident de la SEGG, també ha augmentat el paper del 'avi banquer', al que es recorre per arribar a fi de mes, per donar una "empenta" a la hipoteca i, en "menor mesura", per cobrir despeses d'alimentació i vestit.

En aquest sentit, Verdejo ha avisat que una sobrecàrrega els pot afectar a la seva "sobreestima" en creure que no són capaces de complir amb la responsabilitat que se'ls encomana i, a més, provocar-los una "excessiva angoixa, preocupació· per si està portant aquesta funció i activitat que se li encarrega en condicions o no.

"Psicològicament, els avis troben una sèrie d'aspectes negatius enfront del que seria desitjable. Per això, mai han de tocar els límits que no puguin mantenir. I és que, cal conscienciar als pares que encara que els majors tinguin molt temps lliure no se'ls pot privar d'ell perquè segueixen sent persones que tenen dret a gaudir i a treure-li partit a la vida i, per tant, no són un objecte al com se li pot recórrer per cobrir una sèrie de buits familiars", ha recalcat l'expert.

Ara bé, l'especialista en Geriatria ha recordat els beneficis que tenen les relacions intergeneracionals, ja que els avis se senten "més vius, útils i combaten la solitud" quan estan amb els seus néts i els petits descobreixen "tradicions i noves aficions".

"Cuidar dels nens millora l'estat d'ànim de les persones majors, la seva estimulació cognitiva, la seva activitat física i la capacitat per aprendre coses noves", ha assegurat la mèdic de Família de la Fundació Vianorte-Laguna, Yolanda Zuriarraín Reyna.

ELS AVIS HAN D'APRENDRE A DIR "NO"

D'altra banda, la Societat ha elaborat un decàleg en el qual recomana als avis aprendre a dir "no" davant les tasques en les quals no es vegin capaç de fer-les o si tenen altres plans o compromisos. A més, els ha aconsellat no sobrecarregar-se de labors, no descurar la seva salut i establir amb els seus fills unes regles bàsiques.

De la mateixa manera, la SEGG ha subratllat la importància que ha dels majors es reservin el seu propi espai i temps, realitzant les seves activitats preferides; que es mantinguin en bona forma física; que no se sentin culpables si no són capaços de realitzar tasques com les d'abans; i que intenten fer activitats amb els seus néts que "reconforten" als dos.

"Has de pensar també en tu a l'hora de planificar activitats com, per exemple, portar al teu nét a un parc d'atraccions pot ser massa inadequat i estresante per a tu, però en canvi un passeig pel parc o uns jocs de taula poden resultar estupends per passar una tarda", assenyala el decàleg de la SEGG.

Finalment, l'organització ha advocat per l'establiment de límits per part dels avis als néts i que els majors intentin veure el costat positiu de les coses i treguin partit a les experiències viscudes al costat dels seus néts.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH