El Gobierno aprova una reforma de l'Administració local encara pitjor que la criticada pel Consell d'Estat

Redacció Catalunyapress

ALEJANDRO DE DIEGO

El projecte de llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local aprovat pel Consell de Ministres desoeix el Dictamen del Consell d'Estat i encara s'enroca més en els assumptes sobre els quals aquest alt organisme va advertir d'una més que possible inconstitucionalitat.

És veritat que el Gobierno ha fet desaparèixer el famós cost estàndard, que va ser criticat no només pel Consell d'Estat sinó també des de tots els sectors locals, tant professionals, tècnics i polítics, i s'ha substituït pel cost efectiu dels serveis. Segons el Gobierno es tracta d'una mesura de transparència que ha de contribuir a una millora de l'eficiència en el mig termini. Fins i tot li confereix a les diputacions el paper de seguiment d'aquests costos perquè quan detectin que són superiors als dels serveis coordinats o prestats per elles ofereixi als municipis la seva col·laboració per a una gestió coordinada més eficient dels serveis que permeti reduir aquests costos. I dit així sembla absolutament raonable.

Però el projecte li reserva una desagradable sorpresa a la majoria d'ajuntaments. En principi als de menys de 20.000 habitants però molt especialment als de menys de 5.000, és a dir, al 84 % dels municipis espanyols, pels quals pràcticament totes les seves competències seran assumides directament per les diputacions que decidiran si les presten directament per elles mateixes o a través d'una gestió compartida, mitjançant consorcis, mancomunitats, etc., però sense intervenció alguna de l'ajuntament que, no obstant això, haurà de seguir pagant el seu cost. I serà cada diputació la que decideixi si retorna o no aquestes competències perquè són elles les que han d'acreditar si l'ajuntament sol·licitant està en condicions d'assumir-les. És a dir, se suprimeixen per llei les competències de la major part dels municipis que passen a ser competències provincials, quedant els ajuntaments, en la pràctica, com a simple elements folklòrics, independentment de la seva situació econòmica i financera, encara que això sí, amb alcaldes, regidors i assessors degudament remunerats.

Aquest text és molt pitjor que el que va ser criticat pel Consell d'Estat, contravenint el seu Dictamen en lloc d'adaptar-se a ell com ens havien promès, i incidint molt més en el desapoderamiento dels ajuntaments en favor de les províncies que suposa una flagrant vulneració de la garantia de l'autonomia local consagrada en els articles 137 i 140 de la Constitució, a més de seguir insistint en l'enfortiment de les diputacions que són entitats de representació indirecta, contràries a la Carta Europea de l'Autonomia Local al no estar sotmeses al confirmo de les urnes. És a dir, al contrari del que va tornar a anunciar el Ministre Montoro en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que va aprovar el projecte, est suposa el major atac que ha sofert mai el municipalismo espanyol.

Alejandro de Diego Gómez.
Secretari d'Administració Local.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH