El Gobierno limita la pèrdua de competències dels municipis als quals necessitin ajuda estatal

|

Cristobal Montoro

La pèrdua de prestació de serveis municipals en favor de les diputacions provincials estarà restringida a aquells ajuntaments que necessitin ajuda financera per part de l'Estat, segons ha explicat aquest divendres el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, després del Consell de Ministres que ha aprovat el projecte de llei de reforma local.

El projecte de llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local ha rebut el vistiplau de l'Executiu després de més d'un any de treball en una reforma que ha suscitat el rebuig del PSOE i la resta de l'oposició en considerar que suposa un atac al municipalismo i la privatització dels serveis públics.


Els esborranys inicials del Gobierno incloïen el concepte de cost estàndard per a la prestació dels serveis municipals, en virtut del com els ajuntaments perdrien la competència en favor de les diputacions si no s'acollien a ell.


No obstant això, segons ha anunciat Montoro, el cost estàndard "ha desaparegut" del projecte final que el Gobierno remetrà a les Corts Generals i ha estat substituït pel denominat cost efectiu, pel qual els ajuntaments hauran de publicar en un termini màxim de tres mesos el cost de tots els seus serveis municipals, tals com a recollida d'escombraries o servei de neteja.


El ministre ha defensat que, amb això, es "guanya" en "termes de publicitat i comparació" perquè els ciutadans tindran l'oportunitat de conèixer el cost d'un servei en el seu municipi i comparar-ho amb entitats similars. "Serà un exercici democràtic molt sa", ha celebrat.


Però a més, ha avançat que quan l'administració general de l'Estat, a través del Ministeri d'Hisenda, hagi de "entrar" en un municipi per corregir la seva situació, com succeeix a través dels plans econòmics financers, hi haurà "un instrument legal major per introduir en aquests plans que portin a l'estabilitat pressupostària i en el seu moment fins i tot amb capacitat de sostreure aquestes funcions d'aquest municipi i delegar-la si fos el cas en una diputació".


"És un sistema menys contundent però igualment coherent i compromès amb l'estabilitat pressupostària", ha defensat el ministre sobre el canvi realitzat en el projecte de llei després de les severes crítiques rebudes per part del Consell d'Estat, que va advertir que el text inicial del Govern podia vulnerar la Constitució en violar l'autonomia municipal.


Precisament, Montoro ha explicat que el Gobierno està per "canviar" els seus projectes en funció dels informes que emetin les institucions pertinents. "Si avisa que una figura pot limitar l'autonomia municipal, doncs aquesta figura no val", ha reconegut.


A més, ha plantejat la possibilitat que l'eliminació del cost estàndard obri la porta a ampliar el consens durant la tramitació parlamentària del projecte de llei.


"Si es deia que el cost estàndard buida i porta a la privatització, doncs ja està, ja ha desaparegut aquest argument", ha ofert el ministre, que ha assegurat que la voluntat del Govern és la d'aconseguir la "màxima coincidència" amb els partits amb representació en les Corts Generals.


INCENTIVAR LA FUSIÓ DE MUNICIPIS


Una altra de les novetats que inclou el text aprovat aquest divendres és la inclusió d'incentius a les fusions municipals voluntàries, també seguint amb les recomanacions del Consell d'Estat.


"Per a això, s'estableixen una sèrie d'incentius per al nou municipi fusionat, com un major finançament per càpita, dispensa temporal per no prestar els nous serveis que poguessin resultar obligatoris pel seu augment poblacional o una preferència temporal en plans de cooperació local d'infraestructures, obres, serveis i subvencions", explica el Govbierno


A més, el projecte de llei es promou la gestió integrada o coordinada de tots els serveis dels municipis, de manera que, si generen uns estalvis mínims, rebran major finançament; i a més s'augmenten les traves a la creació i escissió de municipis, que hauran de comptar amb, almenys, cinc mil habitants.


Amb aquesta reforma, el Gobierno potencia el paper de les Diputacions Provincials o entitats equivalents, que podran coordinar determinats serveis mínims obligatoris dels municipis de menys de vint mil habitants, mitjançant la seva prestació per la diputació o la implantació de fórmules de gestió compartida a través de consorcis, mancomunitats o altres fórmules, tret que el municipi justifiqui que pot prestar aquests serveis amb un cost efectiu menor que el d'aquelles.


A més, podran assistir als municipis en les facultats de gestió de la recaptació tributària, la gestió financera, l'Administració electrònica i la contractació centralitzada.


Per la seva banda, les entitats locals d'àmbit inferior al municipi hauran de , en un termini de tres mesos, presentar els seus comptes davant l'Estat i comunitats autònomes. En cas que no ho facin, es dissolen i s'integren als ajuntaments dels quals depenguin com a organització desconcentrada i correspondrà al municipi la prestació del mateix, freturosos de personalitat jurídica.


En tot cas, no es permet la creació de noves entitats locals menors amb personalitat jurídica pròpia, i es mantindran únicament les existents, si es presenten els seus comptes, i aquelles que hagin iniciat el seu procediment per a la seva constitució abans de l'1 de gener de 2013.


MANTÉ EL LÍMIT Al SOU DELS ALCALDES


Malgrat tot això, Montoro ha insistit en nombroses ocasions que el més important d'aquesta reforma és la delimitació de competències, ja que en el text es defineixen tant les competències pròpies com les delegades, que han de ser desenvolupades per l'Administració Local, diferenciant-les de les competències de l'Estat i de les comunitats autònomes.


El projecte també contempla una racionalització del sector públic local, ja que es revisen en profunditat el sector públic local i els seus organismes depenents, "que havien crescut exponencialment en els últims anys", amb l'objectiu de racionalitzar el seu nombre i estructura, "la qual cosa generarà estalvis importants". Igualment, es limiten les retribucions en els contractes mercantils i d'alta adreça del sector públic local.


De la mateixa forma, l'Executiu manté l'anunci inicial que els alcaldes de les poblacions majors no podran cobrar més que un secretari d'Estat, un sou que anirà descendint progressivament en funció del nombre d'habitants.


Igualment, es fixen límits, en funció de criteris poblacionals, al nombre de càrrecs representatius locals que poden exercir les seves funcions en règim de dedicació exclusiva i el nombre de personal eventual al servei de les entitats locals, que no podrà superar un determinat nombre en funció de la població del municipi.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH