El Gobierno obligarà a usar casc a ciclistes menors en vies urbanes i duplica les multes d'alcoholèmia

|

Bicis

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha anunciat aquest divendres que l'ús del casc serà obligatori per a ciclistes menors d'edat en vies urbanes, previsiblement a principis de l'any proper, que és quan estima que entrarà en vigor l'avantprojecte de Llei sobre Tràfic, Circulació de Vehicles a Motor i Seguretat Vial, que el Consell de Ministres ha aprovat avui i que també duplicarà l'import de les multes per alcoholèmia, passant de 500 a 1.000 euros.

En la roda de premsa posterior al Consell, el ministre ha assenyalat que l'obligació de l'ús del cas per a menors ciclistes ja es dóna en el cas de vies interurbanes, al mateix temps que ha precisat que la legislació per als adults es manté de la mateixa manera.

En qualsevol cas, el titular d'Interior ha apuntat que, conscient del debat que genera aquesta mesura, l'Executiu queda a la disposició de la recerca d'acords sobre aquesta matèria en una subcomissió de Tràfic i Seguretat Vial del Congrés, a través de la qual es podran introduir esmenes (sempre que hi hagi un acord "amb suficient consens") fins a la culminació parlamentària.

Les previsions del Gobierno són les que aquesta primera part de la reforma de seguretat vial sigui remesa al Congrés en el mes de setembre i acabi el seu tràmit parlamentari previsiblement a la fi d'aquest any, per entrar en vigor al començament de 2014. Posteriorment, en la primavera de l'any que ve, iniciarà la reforma del Reglament General de Circulació.

A pesar que Fernández Díaz ha ressaltat que avui "no és un dia idoni per parlar còmodament" de sinistralitat (en al·lusió a l'accident de tren a Santiago de Compostel·la), ha insistit en la necessitat de "seguir avançant" en normativa de circulació per "ser un país pioner i cada vegada més segur" en seguretat vial.

Entre les mesures recollides en el text, el titular d'Interior ha assenyalat que la norma també regula la "tolerància zero" per a la conducció sota els efectes de les drogues, així com la submissió als controls de drogues i alcohol. La prova serà mitjançant saliva com a mitjà habitual i la de contrast serà una anàlisi de sang, amb sancions d'1.000 euros.

A més, ha avançat que els vianants que cometin infraccions també hauran de sotmetre's a aquests controls. L'actual regulació permet fer aquest tipus de controls als vianants únicament quan són víctimes o participen en la producció d'un sinistre.

Quant a la retenció infantil, Interior pretén que el reglament de circulació estableixi l'ús de la cadira per a menors en els seients posteriors en funció de talles i no d'edat. El ministre ha avançat que la previsió del ministeri és que la citada talla sigui de 135 centímetres "excepte explicades excepcions".

A dia d'avui, l'actual llei utilitza un criteri d'edat que obliga als menors de 3 anys a viatjar únicament en el seient posterior i amb cadira, i als d'un rang d'edat de 3 a 12 anys amb cadira, però en el seient davanter i darrere. En qualsevol cas, aquest apartat es regularà en el reglament posterior i l'actual avantprojecte només "asseurà les bases orientatives" en aquest cas.

DETECTORS DE RADAR

La llei tornarà a prohibir en vehicles l'ús de detectors de radar, amb una sanció de 200 euros i detracció de 3 punts del permís, que havien estat autoritzats en 2009 en ser eliminats del reglament durant la seva tramitació parlamentària. "Creiem que és útil i convenient per a la seguretat vial tornar a la situació anterior", ha assenyalat el ministre, qui ha recordat que els inhibidors de radar també estan prohibits.

Una altra de les propostes d'aquesta iniciativa serà la que permetrà la retirada del permís de circulació quan s'immobilitzi un vehicle fins que s'abonin les despeses d'aquesta immobilització, o ampliar la possibilitat d'immobilitzar vehicles en casos com la conducció sense el permís per a camions o autobusos.

NOVA CONFERÈNCIA SECTORIAL

A més, contempla la creació de la conferència sectorial de tràfic i seguretat vial, que tindrà com a òrgan col·legiat al Ministeri de l'Interior i que comptarà amb les comunitats autònomes que tenen transferides competències executives com Catalunya i País Basc.

En aquesta mateixa línia, ha establert per llei l'obligació de comunicar a l'autoritat de tràfic, amb caràcter previ al seu inici, la realització d'obres en les vies, ja que fins ara s'establia reglamentàriament.

Fernández Díaz ha celebrat la reducció del 19% de morts en carreteres a dia d'avui en comparació del mateix període de l'any anterior, quan ja es va tornar a xifres de mortalitat similars a l'any 1960. No obstant això, ha reiterat la importància de "recordar on s'està, perquè es pot sentir orgullós però no autocomplaciente".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH