COM RECLAMAR LES INDEMNITZACIONS

|

DESCARRILAMENT 2

Els familiars i les mates de l'accident ferroviari ocorregut a Santiago de Compostel·la tenen una sèrie de drets a l'hora de reclamar indemnitzacions pels prejudicis soferts. Presentem la relació d'ells que els portarà poder reclamar-les.

. Els viatgers tenen dret a una indemnització corresponent del segur obligatori de viatgers. Aquest segur es fa càrrec de lliurar una primera quantitat per defunció i cobreix totes les despeses mèdiques de les persones ferides. Allianz és l'entitat emissora d'aquest segur. Ja ha establert dues oficines d'atenció als hospitals de Santiago i en l'estació de tres, així com obert un telèfon d'atenció als afectats: 91 325 55 96. Renfe també té una línia d'informació: 900 101 660

2. Per percebre aquests diners les persones implicades o els seus familiars podrien haver de presentar còpia del bitllet de tren o, en defecte d'això, comprovant del pagament. El reglament del segur obligatori de viatgers (RD 15/1989) fixa en 36.060 euros la indemnització per mort. No obstant això, el reglament comunitari sobre drets i obligacions dels viatgers de ferrocarril (CE 13/71/2007), estableix que la companyia ferroviària ha d'anticipar en un termini de 15 dies almenys 21.000 euros provinents d'aquesta indemnització

3. Les persones implicades en el sinistre ja siguin viatgers o tercers? hauran de presentar una altra reclamació a la companyia responsable del sinistre. És a dir, a Renfe Operadora i QBE, la seva asseguradora, si l'accident es deu a un error del maquinista, a un problema mecànic o a un defecte en el manteniment del comboi. Però si la causa fos algun problema en la via, llavors la responsabilitat podria recaure sobre Adif i Allianz, la seva companyia d'assegurances de responsabilitat civil patrimonial. Serà el jutge que instrueixi el cas qui, després de veure els informes dels perits, determinarà qui és el responsable del sinistre. Aquesta segona reclamació donarà dret a una altra indemnització. Les companyies d'assegurances solen preferir negociar un acord extrajudicial amb els implicats per qüestions d'imatge i per no veure's obligades a aprovisionar fons a l'espera d'una sentència judicial.

4. Els afectats poden tenir dret a més indemnitzacions si tenen segurs contractats a títol particular. Tantes com a assegurances de vida tinguin. Per això, convé fer un repàs a les pòlisses que un té contractades. En primer lloc, els familiars dels morts poden contrastar si els seus sers estimats tenien alguna pòlissa de vida individual dirigint-se al registre d'assegurances de cobertura de defunció. Aquest organisme depèn del Ministeri de Justícia. En aquest registre, figuren totes les pòlisses de vida que pogués haver contractat el mort. Per exemple, en subscriure una hipoteca. D'altra banda, quan un bitllet de transport col·lectiu es paga amb una targeta de crèdit, el titular pot comptar amb una assegurança de vida i accidents la vigència dels quals es perllonga durant tot el trasllat. També és habitual que les empreses o els col·legis professionals subscriguin pòlisses col·lectives per als seus empleats o socis. Aquestes no figuren en el registre d'assegurances de cobertura de defunció perquè els seus beneficiaris varien periòdicament. Per això, ha de ser l'empresa on treballava el mort o el col·legi professional a què pertanyia qui informi als hereus si existeix un contracte d'aquestes característiques, perquè puguin reclamar a l'asseguradora pertinent els diners.

5. Finalment, els afectats poden disposar de pòlisses de protecció jurídica o acarar si les seves pòlisses de cotxe o de llar inclouen aquesta cobertura. Si fos així, poden sol·licitar a les seves asseguradores que els sufraguin el cost de tramitar la reclamació pels perjudicis soferts. Dit en altres paraules, aquestes assegurances atenen la despesa en advocats.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH