Investigadors revelen fallada genètica en l'origen de les al·lèrgies

|

Al·lèrgia

Investigadors del Centre Infantil Johns Hopkins i l'Institut Johns Hopkins de Medicina Genètica, a Baltimore, Maryland, Estats Units, han descobert que una via genètica defectuosa ja coneguda pel seu paper en algunes malalties del teixit connectiu és també un jugador potent en molts tipus d'al·lèrgies.

Els científics han entès des de fa temps que les al·lèrgies són el resultat d'una complexa interacció entre el medi ambient i els gens, però ara aquests experts han trobat en la seva anàlisi que una sola via genètica està implicada en una varietat de trastorns al·lèrgics.

Un informe amb els resultats de l'estudi, publicat aquest dimecres en 'Science Translational Medicine', mostra que la senyalització aberrant d'una proteïna anomenada factor de creixement transformante-beta o TGF-beta pot ser responsable d'alterar la forma en què les cèl·lules immunes responen als aliments comuns i al·lergògens ambientals, provocant una àmplia gamma de trastorns al·lèrgics.

TGF-beta és molt coneguda pels seus efectes generalitzats en el cos, des del control de com les cèl·lules creixen i es desenvolupen en un varis òrgans i fins a supervisar la forma en què es comuniquen entre si. Les mutacions en els gens que donen lloc a la senyalització anormal de TGF-beta també són claus per a les síndromes de Marfan i Loeys-Dietz, condicions genètiques marcades per la laxitud dels gots sanguinis i un perillós estiramiento de l'aorta, el got sanguini més gran del cos.

"Tenim proves que la mateixa fallada en TGF-beta que és responsable d'algunes de les manifestacions clíniques observades en les malalties de Marfan i Loeys-Dietz també està darrere de la cascada d'esdeveniments que culmina en el desenvolupament de condicions com a asma, al·lèrgies als aliments i èczema", resumeix la investigadora principal, Pamela Frischmeyer-Guerrerio, inmunóloga del Centre Infantil Johns Hopkins.

A més, els autors diuen que TGF-beta és una mica més que un nero col·laborador en el procés de la malaltia."L'alteració en la senyalització de TGF-beta no es limita a empènyer les cèl·lules immunes a portar-se malament, sinó que sembla incitar sense ajuda la reacció en cadena molt la llarga que condueix a la malaltia al·lèrgica", diu l'investigador principal Harry 'Hal' Dietz, cardiòleg del Centre Infantil Johns Hopkins, professor en l'Institut McKusick-Nathans de Medicina Genètica en Hopkins i director del Centre William S. Smilow d'Investigació de Marfan.

La curiositat dels investigadors sobre aquest paper més ampli de TGF-beta va començar fa anys quan van veure que els pacients amb síndrome de Loeys-Dietz (LDS) van tenir al·lèrgies més altes que les normals. En el present estudi van participar 58 nens amb LDS, de 7 a 20 anys, la majoria d'ells amb un historial de malaltia al·lèrgica o al·lèrgies actives, com rinitis al·lèrgica, èczema, al·lèrgies als aliments, asma i ?? malaltia al·lèrgica gastrointestinal i esofágica.

Aquests pacients també tenien nivells anormalment alts de diversos marcadors tradicionals de la malaltia al·lèrgica, incloent IgE, un anticòs que impulsa les respostes al·lèrgiques que amenacen la vida, i alts nombres d'eosinòfils, cèl·lules blanques de la sang que participen en les reaccions al·lèrgiques.

A causa que TGF-beta se sap que controla la maduració de les cèl·lules immunes, els investigadors es van centrar en un grup de cèl·lules conegudes com a cèl·lules T reguladores, que vigilen a altres cèl·lules immunes per assegurar-se que no van molt de pressa. Els pacients amb LDS tenien nivells inusualment alts de cèl·lules T reguladores, però la veritable sorpresa es va produir quan es va trobar que en lloc d'actuar en el seu paper regular com a domadors de la inflamació, les cèl·lules T reguladores fan tot el contrari, promoure les molècules de senyalització anomenades citoquinas.

Les cèl·lules T reguladores obtingudes de pacients amb al·lèrgies conegudes però sense LDS actuen igualment malament, una troballa que suggereix que TGF-beta pot provocar un mal funcionament de cèl·lules immunes, fins i tot en absència de LDS, diuen els investigadors.

Per identificar amb precisió com TGF-beta afecta al comportament de les cèl·lules immunes, els científics van obtenir cèl·lules no diferenciades o ingènues immunes de pacients LDS. Aquestes cèl·lules "preespecializadas" actuen ràpidament en la promoció de l'al·lèrgia a les cèl·lules immunes conegudes per la seva capacitat per reconèixer i atacar als patògens, així com substàncies d'una altra manera innocents, com les proteïnes dels aliments.

Els investigadors van trobar finalment que les cèl·lules del sistema immune dels nens amb LDS tenien nivells anormalment alts d'una proteïna anomenada SMAD, un transmissor conegut de la senyalització de TGF-beta. No obstant això, els pacients amb el LDS tractats amb el medicament per a la pressió arterial losartán, conegut per la seva capacitat per dominar la senyalització de TGF-beta, van registrar una reducció els nivells de la proteïna.

L'equip d'investigació està investigant si losartán podria detenir o revertir els símptomes al·lèrgics en els animals. Aquests efectes de losartán en TGF-beta van ser descoberts per Dietz i els seus col·legues i, posteriorment, el seu grup va demostrar que losartán pot detenir el perillós estat de l'aorta anormal causat per TGF-beta en pacients amb síndrome de Marfan i Loeys-Dietz síndromes.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH