El TSJM aixeca la suspensió cautelar sobre l'externalització sanitària

 

|

Metges

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha acordat aixecar la suspensió cautelar provisional, decretada el passat dia 10 de juliol, que havia decretat sobre el procés d'externalització de sis hospitals públics de la regió, segons consta en l'acte de la secció tercera de la Sala dels Contenciós Administratiu remès aquest dimecres per l'alt tribunal madrileny.

Aquesta decisió esdevé de la inadmissió del recurs contenciós administratiu presentat pel PSM en entendre la sala que els socialistes "no ostenten de cap manera un 'interès legítim' amb vista a la impugnació" de la resolució sobre els plecs.

El TSJM fonamenta la seva decisió de no admetre a tràmit el recurs dels socialistes contra el procés en entendre que no tenen legitimitat per impugnar la resolució de la Conselleria de Sanitat, ja que no són part directa del procés, precisament un dels arguments que havia plantejat el Govern regional en les seves al·legacions. Davant aquesta decisió cap recurs de reposició en el termini de 5 dies davant el mateix tribunal.

"Els pretesos recurrents ni tenen la condició de licitadors que poguessin participar en la convocatòria, la qual cosa sí atorgaria legitimació per impugnar la mateixa per la concurrència d'un evident 'interès legítim' ni poden articular la seva invocada legitimació activa per impugnar la convocatòria sobre la base d'un interès abstractes com a simples usuaris i en defensa de la legalitat que no li correspon", exposa la sentència.

La fallada recalca que la condició de diputats regionals i regidors de diferents ajuntaments no els atorga tampoc un 'interès legítim' per recórrer, "máxime quan actuen en el seu nom i dret i com a simples usuaris de sis hospitals la gestió sanitària dels quals especialitzada es traurà a concurs, sense que s'entrelluqui ni acrediti en quin mesurada la concessió de tal gestió els pot afectar negativament".

El TSJM havia decidit suspendre cautelarment el procés el 10 de juliol després d'un recurs del PSM presentat davant la correcció, per part de la Comunitat, d'un error en els plecs per introduir la paraula 'anual' en l'apartat de les garanties que havien de presentar les empreses.

Davant això, i segons el que es disposa en aquesta resolució el Govern regional va presentar al·legacions per sol·licitar la retirada de la mesura cautelar. En aquest sentit, l'Executiu autonòmic expressava que la correcció va afavorir la concurrència d'empreses i que el PSM no tenia legitimitat per reclamar aquesta mesura al no ser perjudicat directe ni part interessada en el procés.

A més, en aquestes al·legacions s'exposava que el PSM tenia un "interès partidista" a l'hora de recórrer l'externalización dels sis hospitals i que suspendre la mesura podia implicar un perjudici als ciutadans, en impedir l'aplicació d'una mesura d'estalvi i sostenibilitat del sistema sanitari.

En la seva ultima compareixença en la Comissió de Sanitat de l'Assemblea de Madrid, el conseller Javier Fernández-Lasquetty va relatar sobre la qüestió de la garantia que la Comunitat va optar per seguir els antecedents administratius que s'havien donat en les concessions sanitàries anteriors (als hospitals Infanta Elena, Torrejón, Rei Juan Carlos) en els quals es va optar per una exempció parcial de les garanties, en plantejar un import de 6 milions d'euros, "molt inferior" al 5 per cent de l'import total del contracte.

Sobre aquest tema, va assenyalar que aquest criteri "no va ser qüestionat ni recorregut en cap de les licitacions anteriors" i, per això, es va optar en els plecs de l'ampliació de la gestió indirecta de sis hospitals es va prendre la decisió d'eximir parcialment de la garantia definitiva i exigir el 5 per cent del valor anual. Això suposava una quantitat aproximada de 28 milions, que considerava "suficient" per preservar la prestació adequada del servei públic en cas que pogués haver-hi alguna incidència.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH