Les altes temperatures assolen Barcelona, Girona, Zaragoza i Huesca

|

calor temperaturas

Les províncies de Barcelona, Girona, Zaragoza i Osca es troben aquest dimecres en alerta taronja i Madrid, Lleida, Tarragona i Castelló, en alerta groga per altes temperatures, segons el Pla Nacional d'Accions Preventives contra els Efectes de l'Excés de Temperatures, engegat a principis de juny pel Ministeri de Sanitat.

La resta del país es troba en nivell verd o d'absència de risc, ja que s'espera que en els dies vinents no se superin els llindars màxims establerts per a cada província.

Així, segons les dades del Ministeri de Sanitat, recollits per Europa Press, la província de Barcelona, amb 35,9 graus de màxima i 20,8 de mínima està en alerta taronja, de risc mitjà, ja que, a més, s'espera que en els dies vinents les temperatures arribin als 36,6 dissabtes que ve.

En les mateixes circumstàncies es troben Zaragoza, amb 35,8 de màxima i 19,7 de mínima que arribaran a 39 dissabtes que ve; Huesca, amb 34,4 de màxima i 18,8 de mínima que seran de 37,1 el dissabte, i Girona, amb 33,8 de màxima i 19,7 de mínima, que pujaran a 26,1 el diumenge.

En nivell d'alerta groga, de baix risc, Madrid, amb 35,9 graus de màxima i 20,6 de mínima estan en alerta groga perquè es preveu que les temperatures vagin pujant progressivament fins a aconseguir els 35,6 el dissabte. El mateix succeeix amb la província de Lleida, amb 35,3 graus de màxima i 20,1 de mínima i arribarà als 37,3 graus el cap de setmana; Tarragona, que actualment aconsegueix els 32,4 graus de màxima i els 21,2 de mínima per anar pujant fins als 37,3 graus que es registraran el dissabte, i Castelló, amb 34,2 graus de màxima i 22,6 de mínima, que pujaran a 35,3 el cap de setmana.

DE JUNY A SETEMBRE

El Pla Nacional d'Accions Preventives contra els Efectes de l'Excés de Temperatures va començar a aplicar-se l'1 de juny, i romandrà activat fins al 15 de setembre. El seu objectiu és prevenir i reduir els efectes negatius que la calor pot tenir sobre la salut dels ciutadans, especialment dels grups de risc o més vulnerables, com a ancians, nens i malalts crònics, així com en les persones que treballen o realitzen esforços a l'aire lliure.

Una de les actuacions prioritàries del Pla és, precisament, la d'alertar a les autoritats sanitàries i als ciutadans amb la suficient antelació de possibles situacions de risc. Per a això, el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat facilita diàriament a les comunitats autònomes les prediccions de temperatures (màximes i mínimes) elaborades per l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

Per a l'establiment dels nivells d'alerta, el Pla té en compte les següents variables meteorològiques: les temperatures màximes i mínimes previstes a cinc dies, les temperatures màximes i mínimes registrades el dia anterior al de la data de la predicció i les temperatures llindars màximes i mínimes, establertes sobre la base de les sèries temporals. tot l'anterior al costat de la consideració de la persistència com a factor de risc per a la salut, l'assignació dels nivells es realitza utilitzant els següents criteris:

Amb aquestes dades, s'estableixen quatre estats: nivell 0 (verd), d'absència de risc, que es dóna quan es preveu que en cap dia dels següents cinc dies consecutius, siguin superades les temperatures llindars; nivell 1 (groc), de baix risc, quan s'espera que 1 o 2 dies dels següents cinc dies consecutius, siguin superades les temperatures llindars; nivell 2 (taronja), de risc mitjà, quan s'espera que 3 o 4 dies dels següents cinc dies consecutius, siguin superades les temperatures llindars, i nivell 3 (vermell), d'alt risc, que s'activa quan s'espera que se superin les temperatures llindars en cadascun dels cinc dies següents.

En 2012 el nivell d'alerta màxim o vermell es va activar a les províncies de Saragossa (2) i Tarragona (1). Es van registrar 12 nivells taronges a la província de Madrid i 11 a la província d'Albacete. Zaragoza, per la seva banda, va ser la província que va aconseguir un major nombre de nivells d'alerta, amb 26 nivells grocs, 9 nivells taronja i 2 nivells vermell en total.

Per minimitzar els danys que els grups més vulnerables poden sofrir, des del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat s'insisteix en necessitat és observar unes normes bàsica, com beure aigua o líquids amb freqüència, encara que no se senti sigueu i amb independència de l'activitat física que realitzi i no abusar de les begudes amb cafeïna, alcohol o grans quantitats de sucre, ja que poden fer perdre més líquid corporal; romandre en llocs frescos, reduir l'activitat física en les hores més caloroses (de 12.00 a 17.00 hores).

A més, encara que qualsevol persona pot sofrir un problema relacionat amb la calor, recomana que es presti especial atenció a bebès i nens petits, majors i persones amb malalties que puguin agreujar-se amb la calor i la deshidratació, com les patologies cardíaques.

Així mateix, aconsella usar roba lleugera, folgada i que deixi transpirar, no deixar a cap persona en un vehicle estacionat i tancat (especialment a nens, ancians o malalts crònics); fer menjar lleugeres que ajudin a reposar les sals perdudes per la suor (amanides, fruites, verdures, sucs, etc.), protegir els medicaments de la calor i consultar al metge davant símptomes que es perllonguin més d'una hora i que puguin estar relacionats amb les altes temperatures.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH