Escac a la democràcia

Joan Mena

L'essència de la democràcia rau en la separació de poders. Allò que diu que el poder executiu, el legislatiu i el judicial han de garantir i mantenir la seva independència sense el sotmetiment de l'un a l'altre. Quan aquesta norma democràtica es trenca, el consens i els pactes democràtics estan també trencats.

El govern del PP està aplicant un autèntic escac a la democràcia. El poder executiu està totalment segrestat pel silenci, l'opacitat i l'aïllament respecte de la societat. Avui, un poder executiu que fa rodes de premsa des d'un plasma, que no escolta el crit unànime de la ciutadania o que diu manifestes mentides davant de, per exemple, els seus casos de corrupció, és un executiu no democràtic. Pel que fa al poder legislatiu, el govern del PP també el té segrestat amb la seva majoria absoluta. Una cambra que veta les sessions de control al govern, com va passar en l'última sessió plenària, que legisla a cop de decrets-llei saltant-se el mínim debat parlamentari o que no respecta les minories parlamentàries que també formen part de l'essència democràtica, és un legislatiu no democràtic.

I ens faltava conèixer l'afiliació política del president del Tribunal Constitucional per aclarir-nos que el PP no creu en la separació de poders i, per tant, tampoc en la democràcia. Un TC que sentencia sempre en contra d'un model d'estat plurinacional i plurilingüe ara està desautoritzat i desacreditat. I aquí perdem tots; menys ells. Si fins ara teníem la sensació que el TC estava polititzat, ara tenim la certesa que és un instrument d'afiliació política de la dreta. Hem perdut tots perquè ara, totes les seves sentències o resolucions sobre temes cabdals del debat social i nacional dels últims anys ens els mirem des de la perspectiva de l'opinió d'un afiliat al PP.

Per tot això, avui el Partit Popular ha dut a la democràcia a una situació d'escac nefasta. Quina és l'alternativa? Doncs, des de l'esquerra, i especialment des de les esquerres transformadores, a través d'una revolució pacífica que esdevingui en un procés constituent de tots els poders de l'estat, hem de fer un 'escac i mat' al sistema. Ja tenim totes les evidències de que aquest sistema necessita de la corrupció (econòmica, política i judicial) per a poder sobreviure. La millor medicina: el poble organitzat contra aquest règim.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH