Una dona soltera podrà acollir-se a la reproducció assistida "sempre que es doni la situació" del Decret

 

|

Embarassada

El conseller de Salut de La Rioja, Jose Ignacio Nieto, ha assegurat avui que las dones solteres podran acollir-se a la reproducció assistida "sempre que se de la situació" recollida en el Decret aprovat l'any 2006.

Nieto ha assistit avui al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) en el qual, tal com ha explicat en declaracions a Europa Press, s'ha definit "la cartera de serveis comú", així com "les bases i les condicions de les prestacions del sistema".

Ha assenyalat com "la més polèmica" la reproducció humana assistida. No obstant això, ha assegurat que "es va a fer com s'estava fent fins ara", en compliment del Reial decret de l'any 2006.

Sí que s'han establert, ha dit, "limitacions" quan "al rang d'edat més correcte i la repetició del cicles". Així, els consellers han ratificat les proposta presentades quant a que els tractaments de reproducció assistida es facin amb caràcter terapèutic o preventiu, establint dins dels seus criteris d'inclusió a persones menors de 40 anys si es tracta de la dona i menor de 55 anys en el cas dels home; quant als cicles, s'estableixen tres cicles màxim unificant aquesta decisió a tot el territori nacional.

La ministra de Sanitat, Ana Mato, ha afirmat que "totes les dones que tinguin problemes mèdics per concebre poden acudir a la fecundació assistida amb finançament públic".

No obstant això, posteriorment, preguntada sobre quin criteri pot considerar el metge per incloure o excloure a un pacient d'un diagnòstic d'infertilitat, ha afirmat no veure's preparada per contestar el que es considera mèdic com a problema de fertilitat, si bé va precisar que no creu que "la falta d'home sigui un criteri mèdic".

La mesura ha estat polèmica en els últims dies després de conèixer-se un esborrany presentat per Sanitat del grup de treball de la cartera comuna bàsica de serveis que inclourà dins dels seus criteris d'inclusió solament a parelles integrades per dona menor de 40 anys i home menor de 55 anys, la qual cosa deixa fora dels mateixos a dones solteres i parelles de dues dones.

"Totes les dones que tinguin un problema mèdic, ell o ella, podran acudir a la fecundació en el sistema públic", ha reiterat, al mateix temps que deixava clar que "el metge serà el que decideixi", i, davant les crítiques de diferents col·lectius, argumentava que "no és un criteri partidista ni polític".

GARBELLAT DE CÀNCER DE CÒLON, MAMA I CERVIX

En la reunió d'avui també s'han aprovat tres garbellats amb els quals que, tal com ha assenyalat Nieto, "ja explicava" La Rioja; el de càncer colonorectal, de càncer de mama i de cérvix.

Així, tots els homes i dones majors de 50 anys, i fins als 69 anys, podran sotmetre's al garbellat del càncer colorrectal, una prova que serà inclosa dins de la Cartera Bàsica de Serveis del Sistema Nacional de Salut (SNS).

Sanitat també ha arribat a un acord amb les CCAA per unificar els criteris dels garbellats en càncer de mama, és a dir les mamografies que ja es realitzen però amb diferents criteris; a partir d'ara es realitzarà a totes les dones d'entre 50 i 69 anys, amb una revisió cada dos anys; el mateix ocorre amb el càncer de cérvix que es realitzarà a dones de 25 a 65 anys, amb una periodicitat d'entre tres i cinc anys.

A més, s'han abordat en la reunió els garbellats neonatals (la prova del taló), que finalment es realitzarà per detectar set patologies poc freqüents: hipotiroïdisme congènit, fenilcetonuria, fibrosis quística, deficiència d'acil coenzim A deshidrogenada de cadena mitjana (MCADD), deficiència de 3-hidroxi acil-CoA deshidrogenasa de cadena llarga (LCHADD), acidemia glutárica tipus I (GA-I) i anèmia falciforme. Les Comunitats que en l'actualitat fan anàlisi per a altres malalties podran seguir realitzant-los a través de programes pilot.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH