Mato insisteix que no s'exclou a lesbianes i solteres de l'accés a tractaments de reproducció assistida

|

Ana Mato

La ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato, ha insistit que dins de la cartera comuna bàsica de serveis assistencials de reproducció humana assistida (RHA) no s'exclouran a lesbianes ni a dones solteres, ja que es mantindrà l'actual normativa (Reial decret aprovat en 2006), i solament s'han modificat alguns criteris d'edat i el nombre de cicles als quals es pot optar.

"Totes les dones que tinguin problemes mèdics per concebre poden acudir a la fecundació assistida amb finançament públic", ha afirmat la ministra després de la reunió mantinguda amb les comunitats autònomes en el si del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), i que el metge serà "qui decideixi".

No obstant això, posteriorment, preguntada sobre quin criteri pot considerar el metge per incloure o excloure a un pacient d'un diagnòstic d'infertilitat, ha afirmat no veure's preparada per contestar el que es considera mèdic com a problema de fertilitat, si bé va precisar que no creu que "la falta d'home sigui un criteri mèdic".

La mesura que ha estat polèmica en els últims dies després de conèixer-se un esborrany presentat per Sanitat del grup de treball de la cartera comuna bàsica de serveis que inclourà dins dels seus criteris d'inclusió solament a parelles integrades per dona menor de 40 anys i home menor de 55 anys, la qual cosa deixa fora dels mateixos a dones solteres i parelles de dues dones.

"Totes les dones que tinguin un problema mèdic, ell o ella, podran acudir a la fecundació en el sistema públic", ha reiterat, al mateix temps que deixava clar que "el metge serà el que decideixi", i, davant les crítiques de diferents col·lectius, argumentava que "no és un criteri partidista ni polític".

Així, els consellers han ratificat les proposta presentades quant a que els tractaments de reproducció assistida es facin amb caràcter terapèutic o preventiu, establint dins dels seus criteris d'inclusió a persones -ha incidit en l'eliminació de la paraula parelles- menors de 40 anys si es tracta de la dona i menor de 55 anys, en el cas dels home; quant als cicles, s'estableixen tres cicles màxim unificant aquesta decisió a tot el territori nacional.

"Hi ha hagut un problema d'interpetació, no se si intencionat o malintencionat", ha reiterat en referència a la polèmica per l'esborrany publicat la passada setmana, i ha estat contundent en assenyalar que, al vas referir a parelles, es tenia en compte que tant l'home com la dona poden veure's afectats per un problema d'infertilitat. "Hem substituït parelles per persones; home o dona, al final es tracta de persones", ha resolt quant a la polèmica.

LES CCAA PODRAN OBRIR LA SEVA CARTERA DE PRESTACIONS

"Totes les decisions que s'han pres i que es prenguin en el futur quant a la cartera bàsica de serveis es valoressin per raons mèdiques, estem parlant d'una cartera que financem amb l'esforç de tots, per tant creiem convenient que totes les dones que tinguin un problema mèdic tinguin, per descomptat, la possibilitat de tenir un bebè", ha afegit, al mateix temps que deixa a les CCAA que obrin la seva cartera de prestacions.

Quant a quin criteri pot considerar el metge per incloure o excloure a un pacient d'un diagnòstic d'infertilitat, ha afirmat no veure's preparada per contestar el que es considera mèdic com a problema de fertilitat, encara que no creu que "la falta d'home sigui un criteri mèdic".

Entre les novetats, s'inclou el diagnòstic genètic preimplantacional que és una tècnica perquè pares i mares que sàpiguen que poden transmetre-li una malaltia genètica al seu fill ho evitin. També s'inclou l'anomenat rentat seminal, per evitar la transmissió de malalties virals cròniques per a pacients de VIH o hepatitis C.

Entre les novetats, s'inclou el diagnòstic genètic preimplantacional que és una tècnica perquè pares i mares que sàpiguen que poden transmetre-li una malaltia genètica al seu fill ho evitin. També s'inclou l'anomenat rentat seminal, per evitar la transmissió de malalties virals cròniques per a pacients de VIH o hepatitis C.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH