La taxa d'atur dels immigrants dobla la de la població autòctona a Catalunya

|

Atur

El col·lectiu de treballadors estrangers a Catalunya és un dels més castigats per l'atur amb una taxa d'atur del 40,5%, gairebé el doble de la dels treballadors espanyols (20,5%), i és que l'atur va créixer clarament entre els forans en 2012, seguint la tendència de l'any anterior.

Aquesta és una de les conclusions de l'estudi elaborat pel sindicat CC.OO. sobre la situació laboral de la població estrangera a Catalunya durant el 2012, realitzat sota l'adreça de Daniel Garrell, membre del Centri d'Estudis i Recerca Sindicals.

La taxa d'atur dels immigrants va augmentar tres punts respecte a el 2011 (37,5%), a pesar que hi ha 4.241 estrangers parats menys que fa un any: 256.838 en 2012 enfront dels 261.079 de l'any anterior.

La taxa d'activitat d'aquest col·lectiu s'ha reduït un 13,6%, i el sindicat ho atribueix al descens generalitzat de població immigrant establerta a Catalunya, un fet que es repeteix des de 2009 i que confirma un canvi de paradigma en el flux migratori, marcat anteriorment per l'arribada d'estrangers.

Quant al nombre d'estrangers que viuen en la comunitat catalana, el col·lectiu s'ha reduït per tercer any consecutiu, situant-se en 1.183.907, una caiguda del 15,6%. També han empadronat 29.430 persones menys, encara que es desconeix el nombre d'immigrants que han abandonat el país durant aquest any.

El responsable de Migracions de CC.OO. de Catalunya, Carles Bertran, ha explicat que encara que segueix arribant mà d'obra estrangera, altres immigrants decideixen tornar al seu país o buscar treball en altres estats davant la impossibilitat de trobar-ho a Espanya.

En 2011 el col·lectiu de forans que treballaven o buscaven treball, és a dir, població activa, sumava 696.722 persones, enfront de les 728.068 de 2009, i en 2012, la xifra es va reduir fins als 633.444 estrangers, més de 60.000 menys.

"Els que es queden estan en pitjor situació", ha afirmat Garrell, qui també ha apuntat que la major part de la població estrangera segueix vivint a Catalunya i per tant, sofrint la crisi a Espanya.

La major part de la reducció de població estrangera és població activa --el major descens que s'ha donat fins ara--, la qual cosa reflecteix les dificultats dels immigrants per accedir a les ajudes públiques, segons ha apuntat Bertran.

AJUDES PÚBLIQUES

En aquest sentit, Bertran ha reivindicat la flexibilitat dels requisits que permetin als immigrants romandre a Espanya en situació regular perquè quan acaba la crisi econòmica "els anem a necessitar", ha expressat el responsable de Migracions de CCOO a Catalunya.

Per zones d'origen, els immigrants procedents d'Amèrica Llatina són els que més han tornat al seu continent, mentre que el col·lectiu asiàtic és l'únic que incrementa la seva població i la seva taxa d'ocupació a Catalunya.

En relació al sector, el comerç i l'hostaleria són les principals activitats per als immigrants i continua reduint-se la població estrangera ocupada en la construcció,sector en el qual els treballadors estrangers han perdut el 71,8% dels seus llocs des de 2008.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH