Agbar demanarà a la Generalitat que executi la resolució que exclou a ACCIONA del concurs de l'ATLL

|

atll

Catalunyapress/Europapress.- Agbar demanarà en els pròxims dies l'execució de la resolució de l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC) sobre l'adjudicació d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL), que va dictaminar el gener que l'oferta d'Acciona és nul·la i ha d'adjudicar-se un altre cop o lliurar-la al segon licitador.

El passat 19 de juliol tots els membres del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya ( TSJC) van coincidir en afirmar que la resolució de l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya ( OARCC) era executiva i s'havia d'executar deixant exclós del concurs de l'ATLL a Acciona. És per aquest motiu que Agbar ha demanat a la Generalitat que tant si recorreig en cassació davant del Tribunal Suprem com si no ho fa, executi el dictaminat pel TSJC.


En aquest sentit el TSJC deia expresament en el seu apartat 38. "pel que fa al caràcter executiu de la resolució impugnada, no ens queda sinó remetre'ns a les consideracions efectuades a l'interlocutòria impugnada? l'imperatiu d'eficàcia d'aquesta acció que imposa la directiva 2007/66/CE i la finalitat d'evitar en la mida d'allò possible els fets consumats a de ser un valor a considerar en el moment en que cal resoldre sobre l'eficàcia de la resolució o la seva suspensió".


Així es pot interpretar el vot paricular del magistrat del TSJC ja que admet emprant el a contrario sensu que si no hi ha suspensió judicial, no s'ha de mantenir el estatut quo, i s'ha d'executar la resolució impugnada de l'OARCC.


Fonts d'Agbar han informat a Europa Press que, independentment dels passos que adopti el Govern si decideix interposar recurs al Tribunal Suprem, la prioritat és fer valer el caràcter executiu de la decisió de l'OARCC, organisme que depèn de la pròpia Administració catalana, i desencallar el conflicte de l'adjudicació d'aquest servei.


A més, la companyia avala aquesta nova reclamació a la Generalitat amb la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que divendres passat va rebutjar el recurs de reposició cursat per l'Administració i el consorci guanyador --que recorrerà al Suprem--.


El TSJC va justificar la seva decisió argumentant que la normativa europea vetlla per evitar que es mantingui per la via dels fets consumats una decisió durant el temps que es tramita un litigi "en perjudici dels contractistes injustament desplaçats".


Els recursos d'Acciona i Govern invocaven als danys que es derivarien de l'anul·lació del concurs públic pel que fa a la repercussió en les finances de la Generalitat --el contracte li va permetre reduir el dèficit en 1.000 milions el 2012--, així com a perjudicis per al servei d'aigua als consumidors de l'àrea metropolitana de Barcelona i per a la plantilla de l'ATLL, entre d'altres.


Davant d'aquest argument, el TSJC va argumentar --amb un vot particular en contra-- que no es pot constatar que el manteniment de la decisió de l'OARCC comporti "danys que tinguin prou entitat" perquè els perjudicis es limitarien al procés de transició a un nou concessionari, ja que la llei obliga a seleccionar un nou contractista.


Concretament segons el dictamen del Tribunal de Justicia de Catalunya (TSJC) del passat 19 de juliol en l'apartat de perjudicis econòmics al·legats tant per la Generalitat, com per ACCIONA i Aigües de Catalunya el TSJC recorda que "no es consideraran els interessos econòmics directament vinculants al contracte, específicament els costos de transició a un nou licitador o els costos derivats d'una nova convocatòria si aquesta resulta necessària" tot amparant-se en la Directiva Europea 2007/66/CE. A més si s'adjudiqués a la segona licitant en aquest cas AGBAR, como si es fes una nova licitació "el nou adjudicatari assumirà la retribució corresponent i el dèficit públic es mantindrà en els mateixos termes actuals" . De fet si s'hagues de fer un nou Pla econòmic com afirma la interventora de la Generalitat que s'hauria de fer "res no impideix que la nova adjudicació es produeixi en paral·lel, al pla, de forma que el fèficit quedaria absorbit simultàniament" afegint a més que de "la velocitat de reacció de la mateixa Administració mininminitzaria el termini de transició, que es poguesin donar en màteria de danys a la hisensa pública i que així quedarien substancialment compensats".

Així mateix el dictament del TSJC nega que hi hagin prejudicis pels treballadors de l'ATLL ja que hi ha hagut "una pujada d'impostos que ha modificat la tarifa i aquesta ha estat aprovada per la Generalitat i això ha comportat que no se sàpiga si aquesta és la que li corresponia a ACCIONA segons la oferta presentada, sembrant dubtes sobre si es podria determinar al final si la tarifa d'AGBAR seguiria sent més alta per l'usuari que la d'ACCIONA".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH