Les persones epilèptiques tenen deu vegades més probabilitats de mort prematura

|

Metges

Els resultats revelen una sorprenent correlació entre la mort prematura i la malaltia mental en aquests pacients, ja que les persones amb epilèpsia són quatre vegades més propensos a haver rebut un diagnòstic psiquiàtric en la seva vida en comparació de la població general. Les xifres són considerablement més altes del que es pensava i tenen importants implicacions per a la gestió de l'epilèpsia, segons els autors.

Investigadors de la Universitat d'Oxford i l'Institut Karolinska van estudiar durant 40 anys (1969 i 2009) a 69.995 pacients amb epilèpsia nascuts a Suècia entre 1954 i 2009. Van comparar la mortalitat i la causa de la mort d'aquests pacients amb 660.869 persones aparellats de la població general. L'estudi també va analitzar als germans no afectats de les persones amb epilèpsia, amb la finalitat de descartar la influència de factors de l'entorn, com els de risc genètic i educació.

Al llarg de l'estudi, gairebé el 9 per cent (6.155) de les persones amb epilèpsia van morir en comparació de menys l'1 per cent (4.892) de les persones de la població general. La causa més important de mort entre els epilèptics que no va anar clarament relacionada amb el procés de la malaltia van ser els accidents o suïcidis, la qual cosa representa gairebé el 16 per cent de les morts, i tres quartes parts d'aquestes morts es van produir entre els pacients que també tenien un diagnòstic psiquiàtric.

Encara que el suïcidi i les morts per accidents són encara relativament rares, les probabilitats de suïcidar-se d'una persona amb epilèpsia durant l'estudi van ser quatre vegades més altes que la població general i hi havia una forta correlació amb la malaltia mental i l'abús de substàncies.

Dr Seena Fazel, investigador seniro de 'Clinical Wellcome' de la Universitat d'Oxford i autor principal de l'estudi, subratlla: "Est és l'informe més gran fins avui que examina les associacions psiquiàtriques de l'epilèpsia i la seva contribució a la mortalitat prematura. La nostra conclusió que tres quartes parts dels suïcidis i les morts per accident van ser en epilèptics que també tenien un diagnòstic de malaltia mental els identifica com una població d'alt risc en la qual centrar les estratègies de prevenció i tractament més intensiu".

"La millora de la identificació, el seguiment i el tractament de problemes psiquiàtrics en pacients amb epilèpsia poden contribuir de manera important a la reducció del risc de mort prematura que actualment estem veient en aquests pacients", afirma. L'estudi també revela que les probabilitats de morir en un accident no de cotxe, com per intoxicació de drogues o ahogamiento, van ser més de cinc vegades superiors per a les persones amb epilèpsia que en la població control.

"Els nostres resultats també posen en relleu que els accidents en general són una de les principals causes evitables de mort en els pacients amb epilèpsia i suggereixen que els advertiments específics, a més dels ja donades sobre la conducció, hauran d'indicar-se als pacients en el moment del diagnòstic per assegurar-se que són conscients dels riscos", afegeix el doctor Fazel.

"A pesar que és ben reconegut que els trastorns psiquiàtrics i d'addiccions es produeixen en l'epilèpsia, als països d'alts ingressos, l'epilèpsia sovint és controlada únicament pels neuròlegs. Els resultats d'aquest estudi suggereixen que els serveis clínics d'epilèpsia han de revisar la seva relació amb els serveis psiquiàtrics i d'addiccions com una prioritat", conclou el professor Charles Newton, del programa 'Wellcome Trust 'en l'Institut d'Investigació Mèdica de Kenya (KEMRI) i el Departament de Psiquiatria de la Universitat d'Oxford.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH