Breton no podrà accedir al tercer grau fins que no compleixi 20 anys a la presó

|

policia breton

José Bretón, pare dels petits Ruth i José, ha estat condemnat a un total de 40 anys de presó per dos delictes d'assassinat, els dels seus dos fills a Còrdova, segons la sentència a la qual ha tingut accés Europa Press.

La condemna es produeix després que les set dones i dos homes que van integrar el jurat del cas i la vista oral del qual va concloure aquest mateix mes emetés per unanimitat un veredicte de culpabilitat després de tres dies de deliberació. Per a la defensa, Bretón és innocent i havia de ser absolt, mentre que la fiscal i l'acusació particular demanaven aquesta pena de 40 anys, per presumptament haver assassinat a l'octubre de 2011 als seus dos fills, Ruth (sis anys) i José (dos anys) i haver denunciat falsament la seva desaparició.

Ara, la Secció Tercera de l'Audiència Provincial de Còrdova, d'acord amb el veredicte del jurat, ha condemnat a Bretón "com a autor criminalment responsable de dos delictes d'assassinat amb la concurrència en tots dos de la circumstància agreujant de parentiu, a les penes, per cada assassinat, de 20 anys de presó, amb les accessòries d'inhabilitació absoluta durant el temps de les condemnes". A més, "la classificació del condemnat en el tercer grau de tractament penitenciari no es podrà efectuar fins al compliment de la meitat de la pena imposada".

Així mateix, el magistrat Pedro Vetlla imposa a Bretón "la prohibició d'acostament a Ruth Ortiz Ramos, Obdulia Ramos Gallego i Estanislao Ortiz Ramos en un radi d'un quilòmetre i la prohibició de comunicació amb ells per qualsevol mitjà durant 21 anys per cada delicte d'assassinat; computables a partir del moment en què el tractament penitenciari permeti la concessió de permisos".

Quant al delicte de simulació de delicte, sense que concorrin circumstàncies modificatives de la responsabilitat criminal, el jutge condemna a l'acusat "a la pena de nou mesos de multa, a raó de deu euros diaris".

137.335,65 EUROS PER Al GOVERN

Igualment, per la via de la responsabilitat civil, el magistrat condemna a Bretón Gómez al fet que indemnitzi a la seva dona, "Ruth Ortiz Ramos en 500.000 euros; al Ministeri de l'Interior del Govern d'Espanya en 137.335,65 euros i a l'Ajuntament de Còrdova en 22.567 euros".

D'altra banda, la fallada determina que, "una vegada ferma aquesta sentència", que encara no ho és doncs pot ser recorreguda, ha de lliurar-se un exhort al Registre Civil de la capital cordovesa, "amb testimoniatge de la present resolució, ordenant la inscripció de la defunció de Ruth i José Bretón Ortiz, esdevinguda en aquesta ciutat el dia 8 d'octubre de 2011. Lliurant-se al temps a Ruth Ortiz Ramos, per a la seva inhumació, les restes de dites menors custodiades en aquest tribunal".

També condemna el jutge a Bretón "al pagament de les costes, incloent les de l'acusació particular", concloent la fallada amb el recordatori que contra aquesta sentència "cap recurs d'apel·lació davant la Sala civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia".

FETS PROVATS

De conformitat amb el veredicte del jurat, la sentència considera provats fets com que al setembre de 2011 Ruth Ortiz li va comunicar al seu llavors marit que tenia voluntat d'acabar el seu matrimoni i quedar-se a viure a Huelva amb els fills de tots dos, "l'acusat va concebre la idea de donar mort als nens -els seus fills-, com a venjança contra la seva esposa, donada la seva negativa a acceptar pacíficament la ruptura matrimonial, la seva personalitat refractària a la frustració i el seu caràcter rencoroso".

Per executar aquest pla, l'acusat "va decidir que el lloc més adequat seria una finca dels seus pares, situada al Polígon de les Cremades de la ciutat de Còrdova" i que "la data adequada seria el 8 d'octubre de 2011, aprofitant que aquest cap de setmana estaria amb els nens conforme a l'acord al qual havia arribat a aquest efecte amb la seva esposa, negant-se para això a una alteració de dates que li va ser proposada posteriorment".

Amb aquesta finalitat, va començar una sèrie de preparatius, com comprar un ansiolític i un antidepressiu que li havia receptat un psiquiatre para, "una vegada arribat el moment, dormir i fins i tot matar als seus fills amb tota facilitat". Així mateix, "amb la intenció, una vegada executada la seva acció letal, de fer desaparèixer els cossos dels seus fills, entre el 15 de setembre i el 7 d'octubre de 2011, l'acusat va fer apilament de llenya en la parcel·la i va adquirir combustible (gasoil) en grans quantitats".

Al seu torn, per donar millor cobertura a la simulació d'extraviament dels seus fills que havia ideat, Bretón els va proposar als seus germans Catalina i Rafael acudir en la tarda del dia 8 d'octubre de 2011 a la Ciutat dels Nens amb els seus respectius fills, "encara que sense concretar completament la cita, així com li va dir a la seva mare que aquest mateix dia no anava a menjar a la seva casa perquè havia quedat amb uns amics, la qual cosa era incert".

El dia 8 d'octubre de 2011, l'acusat va sortir de la casa dels seus pares, sobre les 13,30 hores, amb els seus dos fills, i es va dirigir a la finca de les Cremades, "subministrant-los l'acusat als nens" els tranquilizants "per facilitar el seu adormecimiento total o la seva mort. I una vegada que van arribar a la finca, sobre les 13,48 hores, l'acusat va telefonar de nou a la seva esposa, sense que aconseguís comunicar amb ella, per la qual cosa va decidir seguir amb el seu propòsit criminal".


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH