La fusió del gel en l'Antàrtida en el passat va elevar 10 metres el nivell del mar

|

desglaç antartida

L'escalfament global fa cinc milions d'anys va poder haver provocat que parteix de les grans capes de gel de l'Antàrtida es fonguessin i els nivells del mar augmentessin en aproximadament deu metres, informen científics de l'Imperial College de Londres, de Regne Unit, en la revista 'Nature Geoscience'.

Els autors van estudiar mostres de llot per aprendre sobre l'antiga fusió de la capa de gel de l'Antàrtida Oriental i van descobrir que aquesta es va dur a terme en repetides ocasions fa entre cinc i tres milions d'anys, durant un període geològic anomenat Pliocè, que pot haver provocat que els nivells del mar augmentessin aproximadament deu metres.

Els científics han sabut prèviament que les capes de gel de l'oest de l'Antàrtida i Groenlàndia es van fondre parcialment a la mateixa hora, per la qual cosa l'equip diu que això pugues haver causat increments dels nivells del mar fins a un total de 20 metres.

Els acadèmics diuen que la comprensió d'aquest fenomen de les glaceres durant el Pliocè pot donar idees sobre com els nivells del mar podrien augmentar com a conseqüència de l'escalfament global actual, a causa que aquell període tenia concentracions de diòxid de carboni similars a les temperatures globals actuals i comparables a les quals s'han predit per al final d'aquest segle.

Tina Van De Flierdt, coautora del Departament de Ciències de la Terra i Enginyeria de l'Imperial College de Londres, diu: "El Pliocè tenia temperatures que eren dos o tres graus més altes que els nivells atmosfèrics de diòxid de carboni similars a avui i el nostre estudi subratlla que aquestes condicions han donat lloc a una gran pèrdua de gel i augments significatius en el nivell global del mar en el passat. Els científics prediuen que temperatures globals d'un nivell similar es poden aconseguir a la fi d'aquest segle, per la qual cosa és molt important entendre les possibles conseqüències".

La capa de gel de l'Antàrtida Oriental és la massa més grossa de gel a la Terra, aproximadament de la grandària d'Austràlia. La capa de gel ha fluctuat en grandària des de la seva formació fa 34 milions d'anys, però els científics han assumit prèviament que s'havia estabilitzat fa uns 14 milions d'anys.

L'equip d'aquest nou estudi va ser capaç de determinar que la capa de gel s'havia fos parcialment durant aquest període en el qual es creia estable a través de l'anàlisi de la composició química del llot en els sediments, que van ser perforats a profunditats de més de tres quilòmetres per sota del nivell del mar en la costa de l'Antàrtida.
L'anàlisi del fang va revelar una petjada química que va permetre a l'equip rastrejar la seva procedència en el continent i descobrir que el fang es va originar a partir de roques que actualment estan ocultes sota la capa de gel. L'única manera que quantitats significatives d'aquest llot poguessin haver-se dipositat com a sediments en el mar seria si la capa de gel s'hagués retirat cap a l'interior i erosionat les roques, segons els investigadors.

Els acadèmics suggereixen que aquest fenomen de la capa de gel pot haver-se causat en part pel fet que algunes es recolzen en les conques sota el nivell del mar. Això posa el gel en contacte directe amb l'aigua de mar i quan s'escalfa l'oceà, com ho va fer durant el Pliocè, la capa de gel es torna vulnerable.

"Prèviament, els científics consideren que les capes de gel de l'Antàrtida Oriental són més estables que les capes de gel més petites en l'Antàrtida Occidental i Groenlàndia, a pesar que s'han realitzat molt pocs estudis de la capa de gel de l'est antàrtic. El nostre treball mostra ara que la capa de gel de l'Antàrtida Oriental ha estat molt més sensible al canvi climàtic en el passat del qual es creia. Aquesta troballa és important per a la nostra comprensió del que pot passar a la Terra si no abordem els efectes del canvi climàtic", ha afegit Carys Cook, coautor i investigador de postgrau de l'Institut Grantham per al Canvi Climàtic en l'Imperial College de Londres.

El següent pas serà analitzar mostres de sediment per determinar la rapidesa amb què la capa de gel de l'Antàrtida Oriental es va fondre durant el Pliocè. Aquesta informació podria ser útil en el futur per predir la rapidesa amb la qual la capa de gel podria fondre's com a resultat de l'escalfament global.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH