El jutge podrà dictar custòdia compartida encara que els pares no la demanin

|

custodia

El ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, ha explicat aquest divendres que el projecte de Llei de Coresponsabilitat Parental que ha rebut llum verda en el Consell de Ministres modificará el Codi Civil per eliminar "l'excepcionalitat" de la custòdia compartida dels fills menors en casos de separació, nul·litat o divorci, permetent que el jutge la dicti encara que els pares no la demanin, mentre no existeixin "indicis" de violència de gènere. Els casos anteriors podrien revisar-se a la llum de la nova norma.

L'avantprojecte, que inicia ara la seva fase consultiva, recull tota una bateria de mesures que, segons el ministre, adaptaran "els canvis de la societat espanyola dels últims decennis a la realitat jurídica" tenint sempre com a horitzó "la protecció de l'interès superior del menor", que serà "la mesura sobre la qual s'hauran d'adoptar totes i cadascuna de les decisions que els afectin", anteposant-se "fins i tot a l'acord entre les parts".

De fet, segons ha dit, "no serà vàlid en cap cas un acord que resolgui una situació de conflicte que segons el parer del jutge o del propi Ministeri Fiscal actuï en contra de l'interès del menor, fins al punt que quan s'inicia un procediment de dissolució o de divorci s'exigirà un pla de pàtria potestat conjunta" en el qual els progenitors detallaran "la forma en què pensen exercir les seves responsabilitats parentals" i "els compromisos que assumeixen" respecte dels fills.

Gallardón ha aclarit que la norma no fixa la custòdia compartida com un règim "preferent o general" sinó que elimina el seu caràcter "excepcional" --requereix que la demanin tots dos progenitors i un informe favorable i vinculant del Fiscal--, en modificar l'article 92 del Codi Civil. "El que anem a fer és establir que el jutge en cada cas, ateses les circumstàncies i actuant per llei obligat sempre en interès del menor, decideixi quin ha de ser la solució al règim en conflicte", ha concretat.

Citant a Tolstoi, quan diu que "totes les famílies felices s'assemblen però les infelices ho són cadascuna a la seva manera", Gallardón ha resumit que la reforma "no passa d'una rigidesa monoparental a una de custòdia compartida", sinó que permet que "sigui el poder judicial el que determini com ha de resoldre's però sempre en interès del menor".

En tot cas, "s'exclou l'assignació de la guàrdia i custòdia ja sigui individual o compartida quan el progenitor estigui condemnat o immers en una causa penal per haver comès un delicte de violència de gènere" o quan el jutge "en via civil o penal consideri que existeixen indicis fundats i racionals d'aquesta autoria".

A més, la custòdia compartida "no implicarà necessàriament que els fills hagin de residir amb els pares en períodes alterns iguals, encara que sí un temps adequat per al compliment de la finalitat de la mesura".

ES TINDRÀ EN COMPTE L'ARRELAMENT SOCIAL DEL FILL

Per prendre la seva decisió, el jutge "haurà de recaptar informe del Ministeri Fiscal" que encara que no serà vinculant "sí serà preceptiu", haurà de "valorar les al·legacions de les parts, l'opinió del menor i en cas necessari, dictàmens d'experts". El ministre ha puntualitzat que "es tindran en compte criteris rellevants per al benestar del fill com l'edat, l'arrelament social, escolar i familiar", així com "altres criteris", entre els quals ha destacat "l'actitud i la voluntat dels progenitors per assumir els seus deures" i "respectar els drets de l'un altre cònjuge".

L'avantprojecte introdueix la mediació familiar per a la resolució d'aquests conflictes amb l'objectiu, segons Gallardón, "d'intentar que l'actuació del jutge solament sigui un recurs extraordinari en aquells casos en què no es produeixi acord entre les parts". "És un instrument per afavorir el mutu acord, evitar la litigiosidad i promoure l'exercici de la coresponsabilitat parental després de la ruptura", ha declarat.

També sobre aquest assumpte, l'avantprojecte, que modifica a més la Llei d'Enjudiciament Civil i la Llei de Registre Civil, introdueix com a norma que l'exercici de la pàtria potestat serà conjunt i serà l'autoritat judicial la que determini, ben aprovant els acords dels pares, ben adoptant les seves pròpies decisions, com ha d'exercir-se la coresponsabilitat parental, atenent a l'interès del menor.

La iniciativa contempla altres mesures, com equiparar pàtria potestat i coresponsabilitat parental i reemplaçar els conceptes de "guardador o custodi" i de "visites", pels de "convivència i règim d'estada, relació o comunicació amb el no conviviente". En aquest sentit, la norma reconeix el "dret" dels menors a mantenir relacions personals amb germans o altres parents, no només amb els avis, com fins ara, que seran regulades pel jutge.

LA PENSIÓ D'ALIMENTS, FINS A l'EMANCIPACIÓ ECONÒMICA

L'avantprojecte introdueix altres mesures, com que si no hi ha acord, el jutge determinarà l'ús de l'habitatge familiar de manera que "prevalgui per sobre de la titularitat l'interès del menor", fins i tot per sobre de que un dels cònjuges tingui més dificultats que un altre per trobar un habitatge. Es podrà atribuir el domicili al que no tingui la custòdia, però sempre que qui l'ostenti tingui mitjans suficients per garantir una llar als fills.

La nova norma avança la dissolució del règim econòmic matrimonial perquè quedi resolt a l'inici del procés i, en paraules de Gallardón, "no es converteixi en un obstacle del que és el veritablement important", que és l'interès dels fills. Així mateix, revisa les càrregues matrimonials, que passaran a cridar-se "càrregues familiars", distingint entre "pensió d'aliments per a despeses ordinàries, extraordinaris i per a despeses voluntàries". Serà el jutge qui determini l'aportació econòmica dels progenitors.

Sobre aquest assumpte, la norma regula a més els límits de la pensió d'aliments i estableix que l'obligació del progenitor vencerà "quan es produeixi la independència econòmica dels fills" i haurà de mantenir-se, al marge de l'edat que tinguin, mentre "no hagin acabat la seva formació, sempre que sigui per causa no imputable al propi fill" o si havent acabat aquesta, "es troba en recerca d'ocupació activa".

A diferència de la revisió d'ofici que va preveure alguna Comunitat Autònoma a l'hora de regular la custòdia compartida, el text aprovat deixa aquesta revisió en mans dels progenitors que així ho sol·licitin, si entenen que el canvi legislatiu fa possible una altra resolució.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH