Fiscalia demana que s'augmenti la pena a Pantoja a tres anys i tres mesos de presó

|

ISABEL PANTOJA

La Fiscalia del Tribunal Suprem ha presentat un recurs contra la sentència de l'Audiència de Màlaga, que va condemnar, al costat d'altres sis persones, a la cantant Isabel Pantoja a dos anys de presó i multa d'1,1 milions per un sol delicte de blanqueig de capitals, i considera que la condemna a la tonadillera hauria de ser per un delicte continuat i la pena s'hauria d'augmentar a tres anys, tres mesos i un dia de presó i multa de 2,2 milions d'euros.

El recurs de l'acusació pública, al que ha tingut accés Europa Press, consta d'un únic motiu, que es refereix al fet que la Secció Segona de Màlaga no va apreciar la continuïtat delictiva a l'hora de condemnar a la tonadillera, estimant el ministeri fiscal que "la qualificació correcta dels fets provats seria la de delicte continuat de blanqueig de béns".

Després de la lectura pública de la fallada de la sentència, el passat mes d'abril, la Fiscalia Anticorrupció a Màlaga va presentar davant el Tribunal que va enjudiciar el cas l'anunci de recurs, al·legant com motivo infracció de llei. En el judici, la fiscal sempre va mantenir la seva acusació per a Pantoja per un delicte continuat, encara que l'Audiència va considerar que es tractava d'un solament i la va condemnar a 24 mesos de presó i multa d'1,1 milions d'euros.

En el recurs presentat ara per la Fiscalia, s'explica que en els fets provats referents a Pantoja "es descriuen diverses conductes típiques" de blanqueig de béns, al·ludint primer a les "accions d'ocultació de l'origen il·lícit" dels diners procedents de "l'activitat delictiva" de la seva llavors parella i exalcalde de Marbella (Màlaga), Julián Muñoz, mitjançant ingressos en efectiu tant en 2003, com en 2005 i 2006.

Així mateix, en l'escrit es precisen les "accions de conversió" de diners il·lícits mitjançant l'adquisició de béns, com l'apartament a l'hotel Guadalpín de Marbella, per 353.000 euros, i la inversió en explotacions ramaderes per valor de 48.000 euros, ambdues en 2003; i també parteix de la compra de la casa a la urbanització La Pera, en concret 52.000 euros.

Després d'analitzar la Fiscalia el delicte de blanqueig i l'aplicació de la continuïtat delictiva, segons diferents sentències del propi Tribunal Suprem, s'assenyala que els fets que s'atribueixen a Pantoja són "perllongats en el temps durant tot 2003, interromputs durant gairebé tot 2004, i que es reprenen l'any 2005", per la qual cosa estima que "no poden ser considerats com un fet en unitat natural d'acció", com diu la sentència.

Per a l'acusació pública, "existeix un nítid tall temporal entre les seqüències d'ingressos en metàl·lic en els comptes, efectuades tot l'any 2003, suspeses durant tot 2004, i que no es van reiniciar fins al mes de març de 2005, per més que l'any 2004 es fessin dos pagaments puntuals en ocasió de l'adquisició de la casa a la urbanització La Pera".

Sobre aquest tema, s'afegeix que aquesta separació temporal permet parlar d'una independència de les dues seqüències d'actes "d'igual significació, reiterats i successius, per si mateixos típics, que naturalment responen a diferents impulsos o actituds o motivacions, máxime quan l'activitat delictiva subjacent del blanqueig era tan plural, diversa i també perllongada en el temps".

Per tot això, es demana que es casi la sentència i s'estima que la qualificació ha de ser de delicte continuat, instant al fet que s'imposi a la tonadillera una pena de tres anys, tres mesos i un dia de presó, i multa de 2,2 milions d'euros, duplo de la quantitat blanquejada, amb una responsabilitat personal subsidiària de sis mesos de privació de llibertat.

La sentència va considerar que la normalitat financera i comptable de Pantoja "es veu alterada notablement després de l'inici de la seva relació sentimental" amb l'exalcalde de Marbella, "en utilitzar els comptes per aflorar efectiu il·lícit d'aquest". A més, va facilitar l'estructura societària legal "a manera de tapadora" en operacions, sabent que "l'origen dels diners procedia d'activitats delictives".

A més, afegia que "els diners i beneficis produïts per les activitats delictives de Muñoz, després d'un primer emmascarament o ocultació del seu origen, es barrejava amb uns altres d'origen lícit, ja anés per la de via ingressos en els comptes privatius de Pantoja o de les seves societats, ja anés per la de via adquisició de béns", indicant que el resultat "era una confusió patrimonial completa amb la qual es pretenia esborrar qualsevol rastre de la procedència inicial i il·legal".

ALTRES RECURSOS

La defensa de la cantant també ha presentat recurs de cassació, en el qual s'al·leguen cinc motius contra la sentència i se sol·licita la seva absolució, segons van informar aquest passat dimarts a Europa Press fonts de la defensa, que van precisar que en aquests cinc motius s'exposa la "diferent interpretació de la prova", segons el parer dels lletrats de Pantoja, "equivocada", que va fer la Sala en diversos supòsits o fets.

Així mateix, la defensa de Maite Zaldívar, condemnada per l'Audiència de Màlaga a tres anys i tres mesos de presó per un delicte continuat de blanqueig de capitals, va negar en el recurs que la seva defensada cometés el delicte i va reiterar que no coneixia un suposat origen il·legal dels diners del seu exmarit i exalcalde de Marbella. A més, afegia que la sentència feia una "diferenciació fictícia" amb Pantoja, ja que a aquesta se li va condemnar per un sol delicte de blanqueig i se li va imposar menys pena.

El que va anunciar el recurs, però finalment va desistir de formalitzar-ho va ser Julián Muñoz, condemnat a set anys de presó per un delicte continuat de blanqueig i un altre de suborn i que es troba a la presó des que es va llegir públicament la fallada de la sentència. Els altres quatre acusats que van resultar condemnats també van anunciar la seva intenció de recórrer la sentència.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH