El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya dóna la raó a Agbar en l'abjudicación de l'ATLL

|

signatura concesion

Catalunyapress.- Aquest divendres s'ha donat a conèixer el desenllaç del segon recurs contenciós administratiu que la Generalitat va interposar contra la decisió de l'OARCC de suspendre el concurs d'adjudicació de l'ATLL. En el mateix s'ha desestimat novament la petició de suspensió de la resolució de l'OARCC , que haurà de ser executada i la Generalitat a més ha estat condemnada a pagar les costes.
Sentència del TSJC

El passat 6 de novembre del 2012 el Departament de Territori i Sostenibilitat comandat per l'ara exconseller, Lluis Recoder, va decidir abjudicar mitjançant concurs públic a ACCIONA la gestió de l'ATLL . Posteriorment el 2 de desembre de 2012 l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals (OARCC) va resoldre estimar parcialment el recurs especial en matèria de contractació, interposat per AGBAR contra l'acord d'adjudicació d'aquest contracte, en el sentit d'excloure l'empresa Acciona del procediment d'acord amb un sòlida fonamentació jurídica recollida en la seva resolució.

L'acte del TSJC recolza la decisió adoptada inicialment per l'òrgan administratiu de recursos de la pròpia Generalitat, òrgan que va declarar inadmissible l'oferta presentada per l'empresa ACCIONA que va resultar inicialment adjudicatària.

Els recurrents, entre els quals es troba el mateix Departament de Territori i Sostenibilitat, van demanar la suspensió de l'anterior acord invocant danys es deriven del mateix pel que fa a la repercussió en les finances de la Generalitat de Catalunya, així com altres danys als consumidors o als mateixos treballadors afectats. No obstant això, el Tribunal posa l'accent en el fet que la Unió Europea imposa la necessitat que el recurs especial en matèria de contractació sigui eficaç per evitar que els terminis relativament dilatats que comporta la tramitació d'un recurs jurisdiccional porti finalment una situació de fets consumats en perjudici dels contractistes injustament desplaçats.

A part, consideren les actuacions que ara s'han dictat, que no es pot constatar que el manteniment de la decisió de l'Òrgan especial comporti danys de suficient entitat, doncs ara com ara la Llei obliga a la selecció d'un nou contractista, de manera que inicialment els perjudicis es limitarien al procés de transició al nou concessionari. Una valoració aquesta que ha comptat amb un vot particular que discrepa.

En tots dos casos el Tribunal ha aplicat la regla general que és el manteniment de la decisió administrativa impugnada, decisió legalment gaudeix de la presumpció d'encert i validesa. Així doncs les resolucions administratives impugnades és executiva, encara que poden ser objecte de recurs de cassació davant el Tribunal Suprem.

I és que la Resolució de l'OARCC era directament executiva sense perjudici que pogués interposar-se recurs contenciós administratiu davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), en el termini de dos mesos, a explicar des de l'endemà de la recepció d'aquesta notificació. L'11 de gener de 2013 la Generalitat va fer ús d'aquest dret davant el TSJC qui en primera instància desestimo al març d'aquest mateix any la petició de l'executiu català i que ara ratifica amb aquesta nova sentència, en el qual resol " desestimar el recurs de reposició interposat el 26 de març de 2013".

Cal recordar que l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya és un òrgan especialitzat a resoldre determinats recursos i qüestions en matèria de contractació pública, amb plena independència funcional. Va ser creat per exercir les seves funcions en l'àmbit de l'administració de la Generalitat de Catalunya, de les entitats i els organismes que formen part del seu sector públic que tenen la consideració de poders adjudicadors. Tant el Parlament de Catalunya com altres institucions i entitats de la Generalitat de Catalunya previstes en l'Estatut d'autonomia de Catalunya, poden atribuir la competència per resoldre els recursos i reclamacions a l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya. El mateix té les competències de resoldre els recursos especials en matèria de contractació interposats i resoldre les reclamacions en els procediments d'adjudicació dels contractes públics. Cal dir que aquest òrgan exerceix les seves funcions amb objectivitat i imparcialitat, sense estar subjecte a cap vincle jeràrquic ni a instruccions de cap tipus dels òrgans de les Administracions públiques afectades.

Aquest nou acte respon així al contenciós que la Generalitat va interposar contra la resolució de l'òrgan de Presidència que anul·lava la privatització de l'aigua, portant a l'extrem de l'absurd, plantejar un contenciós administratiu contra si mateixa, quelcom inaudit fins avui.

Arribats a aquest nou capítol del contenciós en el seu dia el mateix conseller de Presidència,Francesc Homs, va anunciar la decisió de la Generalitat adduint que "l'Executiu mantenia la confiança" tant en els tècnics del departament de Territori i Sostenibilitat i Economia i Finances que van tutelar el concurs públic, com en els empleats públics de l'OARCC" posant-se en mans del Tribunal del contenciós l'última paraula sobre la qüestió.

I tot malgrat que Agbar ja havia sol·licitat mitjançant escrit a la Generalitat que adoptarà "una mesura cautelar urgent consistent en la suspensió dels efectes de la formalització del contracte" d'adjudicació de l'ATLL i "la prevenció a l'Administració demandada perquè impedeixi la presa de possessió de les instal·lacions del servei per part de l'empresa contractada, assumeixi el personal de l'empresa pública i de començament a la gestió del servei".

El TSJC ja va instar a la Generalitat al compliment del dictat per l'OARCC manifestant que contra l'acte no es podia interposar recurs algun, ja que la resolució de l'OARCC és directament executiva pel que el contracte d'adjudicació no tindria efecte.

Si la Generalitat no volia executar la resolució de l'OARCC, havia d'adoptar alguna mesura sobre aquest tema, i aquestes mesures cautelars han estat desestimades per l'alt tribunal , indicant que la Generalitat ha de complir amb el dictaminat pel Tribunal, ja que "la mera interposició d'un recurs contenciós no es pot suspendre l'eficàcia de la resolució de l'OARCC. Aquesta resolució només pot suspendre-la el TSJC sempre que ho demani expressament la Generalitat, ho fonamenti degudament i així ho accepti el mateix tribunal".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH