El Gobierno aprovarà avui la reforma local, que rebutja tota l'oposició

|

Títol de la imatge

El Gobierno té previst donar llum verda durant el Consell de Ministres d'aquest divendres al projecte de Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local, en el qual l'Executiu de Mariano Rajoy porta treballant més d'un any i que ha suscitat el rebuig del PSOE i de la resta de l'oposició en considerar que suposa un atac al municipalismo i la privatització dels serveis públics.

La coneguda com a reforma local, que persegueix reordenar competències per evitar duplicitats entre les administracions autonòmiques i locals i millorar l'eficiència en la prestació dels serveis mitjançant la introducció del denominat cost estàndard, al que hauran d'ajustar-se els municipis, podria suposar un estalvi de més de 7.000 milions d'euros, segons els càlculs del Govern.


L'aprovació del projecte de llei per part del Govern arriba després que el Consell d'Estat emetés un informe que incloïa advertiments sobre una possible inconstitucionalitat per la retallada de l'autonomia local i criticava la regulació del cost estàndard, el cost al que hauran d'ajustar-se els municipis per prestar serveis.


Segons va explicar el secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, aquest informe no era contrari a la reforma sinó que reconeixia la capacitat del Govern per regular la matèria. No obstant això, sí va reconèixer que incorporava diverses recomanacions que el Govern tenia intenció d'estudiar de cara a incloure-les en el text definitiu.


REDACCIÓ MÉS EXHAUSTIVA DEL COST ESTÀNDARD


En aquest sentit, va avançar que, entre altres aspectes, es donarà una redacció més exhaustiva al citat cost estàndard. Segons Beteta, ja estava previst detallar aquest mecanisme, però a través d'un decret llei posterior; en sol·licitar-ho el Consell d'Estat, aquest desenvolupament normatiu s'inclourà ara en el projecte.
"Es tindrà en compte en calcular el cost el nombre d'habitants, la dispersió, les característiques del municipi, la densitat; en definitiva, reconèixer que en una Espanya variada amb 8.117 municipis, dels quals solament 400 tenen més de 20.000 habitants, els costos són necessàriament diferents. Ho pensàvem regular en una norma de desenvolupament, ho inclourem en aquesta", va afirmar, per afegir que tots aquests aspectes amb els quals es definirà el cost estàndard s'han tractat ja amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).


Així mateix, va defensar que l'òrgan consultiu va avalar assumptes clau de la reforma, com la potestat de l'Estat per "definir" les competències municipals, la supressió de les competències impròpies o l'obligació de formalitzar convenis i de pagar-los per al traspàs de competències i serveis entre administracions.


PÈRDUA DE SUPORTS


Conforme han transcorregut els mesos, l'Executiu ha anat perdent suports fins i tot en les pròpies files 'populars', en les quals alcaldes i regidors s'han mostrat obertament en contra d'alguns dels aspectes principals la reforma com per exemple, la manera en què es redistribueixen les competències amb les comunitats i les diputacions, la possibilitat que els municipis petits siguin intervinguts i perdin les seves atribucions i el cost estàndard.
El Govern va conèixer un primer esborrany al juliol de l'any passat i el segon, el passat 15 de febrer, en el qual s'havien rebaixat ja algunes pretensions inicials com limitar el nombre de regidors i les retribucions de forma considerable.


L'Executiu ha perdut d'altra banda la possibilitat d'acord amb el PSOE, que exigeix la retirada de l'esborrany aprovat al febrer i començar de nou les negociacions per aconseguir un text consensuat, la mateixa postura que manté tota l'oposició parlamentària.


Segons va admetre la pròpia vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, l'Executiu reconeix que li està costant esforç treure endavant una reforma d'aquest calat, ja que concerneix a un assumpte que porta pendent 30 anys i que no es pot resoldre en uns dies.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH