Aprovat el dictamen al projecte de Llei antidesnonaments, que amplia protecció a avalistes, autònoms i hipoteques pont

|

Desnonaments

La comissió de Foment i Habitatge del Parlament andalús ha aprovat aquest dijous el dictamen al projecte de Llei de mesures per assegurar el compliment de la funció social de l'habitatge, que amplia suposats i incorpora diverses esmenes, algunes relatives a la protecció a avalistes, autònoms i hipoteques pont.

D'aquesta forma, complert aquest tràmit, el dictamen, que ha comptat amb els vots a favor de PSOE i IU i en contra del PP, serà remès al Ple de la Càmera per al seu debat final. En aquest dictamen s'han incorporat esmenes de PSOE i IU.

Aquesta iniciativa legislativa procedeix del Decreto Llei 6/2013, de 9 d'abril, i que el propi Ple del Parlament, després de la seva convalidació, va acordar la seva tramitació com a projecte de Llei.

El portaveu parlamentari d'Habitatge del Grup Socialista, Enrique Benítez, ha lamentat que el PP-A pretén "anul·lar l'expropiació d'habitatge i exonerar a les grans financeres i les grans immobiliàries de les seves responsabilitats en el que ocorre al mercat de l'habitatge".

Benítez ha explicat que en el dictamen de la comissió s'incorporen algunes esmenes que "milloren el text del projecte de Llei de mesures per assegurar el compliment de la funció social de l'habitatge".

Segons ha detallat Benítez, les esmenes defensades pel Grup Socialista i el Grup d'IU pretenen "ampliar els supòsits de famílies que es poden acollir a aquesta normativa", d'una banda els treballadors autònoms que han tingut dificultats econòmiques i que van avalar amb els seus habitatges els negocis; i per un altre, avalistes, en molts casos persones majors, "que van avalar als seus fills i que ara veuen com l'entitat financera pot executar el seu propi habitatge".

La posició del Grup Socialista pansa per la necessitat de "ampliar els supòsits d'interès social perquè més famílies es puguin acollir-se al decret", i per això el portaveu socialista li exigeix al PP "sensibilitat social, comprensió i que estiguin mes prop de les famílies andaluses".

Benítez ha destacat que "el decret andalús està tenint èxit i ho demostren les famílies que ja s'han acollit a ell i les que ja han presentat la seva sol·licitud", mentre segons ha explicat "la normativa del PP a nivell nacional està sent ineficaç, i ho demostra el fet que en un any amb prou feines s'han solucionat uns mil casos en tota Espanya".

Així, el portaveu socialista ha afirmat que "del PP esperem responsabilitat, sensibilitat social i col·laboració, per aprovar una llei que és bona per a Andalusia i per als andalusos".

A més, respecte al tràmit parlamentari, Enrique Benítez ha explicat que el PP andalús ha presentat un paquet d'esmenes al text del projecte de llei que són "radicalment oposades al que planteja el Govern andalús", ja que "d'una banda volen anul·lar l'expropiació d'habitatge" i per un altre "exonerar a les grans financeres i les gran immobiliàries de les seves responsabilitats en el que ocorre al mercat de l'habitatge".

Per a Benítez, el PP "es posa de part dels poderosos i en contra de les famílies, i això va radicalment en contra de l'esperit del decret i no ho podem assumir".

Per la seva banda, la diputada d'IU Inmaculada Nieto ha destacat que s'hagin finalitzat els treballs previs per convertir el decret llei en Llei de funció social de l'habitatge, després del que ha mostrat la seva "satisfacció" pel fet que "gràcies a haver estat tramitat com a projecte de llei, hem pogut enriquir el text original amb aportacions de moviments socials que han estat veritables protagonistes d'aquesta iniciativa i de la defensa dels afectats pels desnonaments".

D'aquesta forma, també va ressaltar que en el text que entrarà en ple "es recull la protecció als afectats per hipoteques pont, avalistes i autònoms", de manera que "es millora substancialment el text inicial", alguna cosa que agraeix a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, organitzacions de consumidors i usuaris i associacions pro drets humans, les quals "ens van fer notar que aquests col·lectius no havien protegits per la redacció inicial".

IU, no obstant això, expressa la seva "preocupació" pel fet que "s'hagin finalitzat els treballs previs abans d'arribar a ple sense tenir coneixement del recurs del Govern central, que no ha estat remès al Parlament ni a la Junta".

"Hem tancat els treballs sense saber si hi hauria alguna modificació que hagués pogut incorporar-se per salvar la hipotètica inconstitucionalitat que hagués detectat el Govern central", es lamenta la diputada d'IU, qui, no obstant això, considera que "si és així, tractaríem de donar-li solució en el ple on s'aprovi la llei".

Nieto considera que "es deixa en evidència al PP i existeix una estratègia basta d'obstaculitzar el legítim dret del poble andalús a exercir el seu autogovern i desenvolupar l'Estatut i ser sobirà de les seves decisions a través del Parlament andalús".

Així mateix, apunta que "es deixa en evidència al PP recolzant-se en el Consell d'Estat i en el Tribunal Constitucional, dirigits per persones que apareixen en els 'papers' de Bárcenas". "Tracten de buscar ardits judicials per bloquejar una iniciativa política que vol obrir una fissura en un sistema muntat per especular amb l'habitatge i per bandejar qualsevol besllum de desenvolupament de la Constitució".

"IU ha volgut recuperar amb aquest text legal la idea que l'habitatge és un dret humà, però el PP no vol de cap de les maneres, hi ha discrepàncies polítiques entre els quals pensen que l'habitatge és un dret humà i els que pensen que és una expectativa de negoci, com a pansa amb el PP", ha asseverat.

Per la seva banda, el portaveu del grup parlamentari del PP-A, Carlos Rojas, va assegurar aquest dijous a Granada que la seva formació està "oberta al diàleg" en la tramitació del decreto-llei sobre la funció social de l'habitatge com a projecte de llei, mentre que el "bipartito" només busca la "confrontació" amb el Govern central.

En roda de premsa a Granada, el portaveu 'popular' ha criticat que PSOE-A i IULV-CA s'hagin centrat en la "propaganda política" amb aquesta normativa i que hagin vist el recurs presentat pel Govern al Tribunal Constitucional (TC) com una "nova oportunitat per confrontar, la qual cosa suposa una mal notícia per a Andalusia".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH