El Suprem arxiva les actuacions contra l'exministre Blanco pel "cas Campeón"

|

José Blanco accedeix al Suprem

La Sala penal del Tribunal Suprem ha estimat el recurs de la defensa de l'exministre de Foment José Blanco i ha acordat arxivar les actuacions que es tramitaven contra el mandatari del PSOE per un delicte de tràfic d'influències en el denominat "caso Campeón", han informat a Europa Press fonts jurídiques.

El jutge instructor del 'caso Campeón' en el Tribunal Suprem, José Ramón Soriano, havia proposat formalment el passat 11 de juny a la Sala penal de l'alt tribunal que tramités el suplicatorio al Congrés dels Diputats per jutjar a l'exministre de Foment José Blanco per un delicte de tràfic d'influències.

Considerava l'instructor que l'exministre socialista "va intervenir notòriament", si ben a través de tercers, per arribar a l'alcalde de Sant Boi de Llobregat (Barcelona) a fi de que tractés d'atorgar una llicència per a la reforma d'una nau a l'empresa Azkar, el vicepresident de la qual és el seu "amic personal" José Antonio Orozco, "sense necessitat de dur a terme alteracions en el projecte" que aquest li havia presentat "evitant-li així desemborsar importants quantitats".

La influència de Blanco per a l'obtenció de la llicència ambiental favorable per a l'empresa Orozco es va articular segons la instrucció, recolzada per la Fiscalia, a través del Secretari de Transports del Ministeri de Foment, Isaías Taboas, membre del mateix partit polític que el de l'Alcalde de Sant Boi, que és el PSC.

MANCA DE SUPORT PROBATORI

La Sala penal considera, no obstant això, que "la causalitat entre la gestió de l'entrevista i la modificació" que es va obrar després en els informes municipals per a la concessió de la llicència "manca de suport probatori".

El tribunal integrat pels magistrats Carlos Granados, Joaquín Giménez i Andrés Martínez Arrieta considera de forma unànime que de la intervenció telefònica de les converses entre Blanco i l'empresari Orozco "només resulta la gestió de l'entrevista, i els qui han intervingut en l'expedient han justificat els criteris tècnics empleats en la seva adopció".

Així, conclou que "intervenir per convenir una entrevista entre un alcalde i un particular que actua en interès propi d'una empresa, sense suggerir ni oferir una alteració de la resolució ", no cobreix la tipicitat del delicte de tràfic d'influències, per la qual cosa procedeix estimar l'apel·lació i arxivar el cas, ja que aquest era l'únic delicte que subsistia en la instrucció judicial, després de descartar-se el suborn.

L'acte notificat aquest dijous pel Suprem critica que el jutge Soriano qualifiqués l'informe tècnic que finalment es va realitzar sobre la nau -instal·lada molt prop de l'aeroport del Prat- de "injustificat i sorprenent" en considerar que aquesta conclusió manca de base després de les proves practicades.

Afegeix que els fets es limiten al fet que Blanco va sol·licitar a través d'un secretari d'Estat del seu Ministeri que un alcalde, "que no té competència directa per a la concessió de llicències de funcionament industrial de naus", rebés a un empresari l'interès del qual era posar de manifest un retard en la tramitació i uns errors en l'expedient que li urgeix esmenar.

"Aquests fets no són subsumibles en el tipus penal de tràfic d'influències", sentencia l'alt tribunal, i afegeix que perquè ho anessin es requereix "predomini o força moral sobre un subjecte passiu de manera que la seva resolució o actuació sigui deguda a la pressió exercida", la qual cosa no es dóna en aquest cas. Tampoc troba que Blanco actués amb "abús de la situació de superioritat" exercint una "pressió impròpia el càrrec".

POSICIÓ DE LA FISCALIA

La decisió d'aquest dijous i l'arxiu de la causa són contraris a la posició de la Fiscalia, que en el seu moment va arribar a afirmar que el compliment dels requeriments municipals li haurien suposat a Azkar un cost econòmic de 175.000 o de 500.000 euros.

Les gestions de Blanco, segons la Fiscalia, haurien servit perquè es canviés la nomenclatura formal de l'activitat per la qual se sol·licitava la llicència sense variar el seu objecte, de manera que amb això AZKAR ja no hauria de fer front als costos econòmics derivats del compliment dels requeriments municipals anteriors. D'altra banda, es va excloure de la llicència l'autorització del pàrquing.

CONVERSES

Entre les comunicacions intervingudes, la Fiscalia destacava una entre Orozco i un empleat de la seva empresa, de 15 de desembre de 2010, en la qual l'empresari assenyala que "van a pressionar per totes les vies" per aconseguir el seu propòsit perquè "té maneres" per "buscar-li la volta" a l'alcalde de Sant Boi. Dies més tard assenyala a aquest empleat: ""Vaig, vaig a, vaig a cridar al Pepe Blanco a veure si mana alguna cosa allí o allí van per lliure o com carallo fan".

En la causa consten altres converses entre Blanco i Orozco, concretament del 30 de desembre d'aquest any, en les quals l'exministre contesta al seu amic sobre aquest assumpte: "Jo parlo amb ells, no et preocupis eh". Posteriorment a aquesta conversa, l'empresari reconeix a un dels seus que a l'Ajuntament els han confeccionat "fins a l'escrit d'al·legacions" que calia presentar per l'assumpte de la llicència.

El 10 de febrer de 2011, després d'obtenir la seva reunió amb l'alcalde, el vicepresident d'Azkar va comentar a un altre subordinat per telèfon que "sempre és bé tenir un amic al Govern del teu país". Finalment, en data 10 març 2011, Orozco li va agrair a Blanco la seva actuació mitjançant un SMS, segons destacava el Ministeri Públic.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH