Augmenta la pobresa i es quadrupliquen els desnonaments entre els usuaris de Creu Roja

|

CRUZ ROJA

El nombre de desnonaments entre els usuaris de Creu Roja s'ha multiplicat per quatre en els darrers dos anys, passant del 3,8% fins al 15%, segons posa de manifest el cinquè observatori de la vulnerabilitat que elabora periòdicament l'entitat humanitària i que ha detectat que aquests usuaris estan ara "més empobrits i amb un sostre precari".

El president de Creu Roja, Josep Marquès, ha destacat que l'estudi, que s'ha elaborat sobre la base de 820 enquestes realitzades entre una mostra de 16.000 persones que han rebut algun tipus d'ajuda, indica que "la precarietat està pujant", per la qual cosa ha reclamat una major implicació del Govern i de les companyies subministradores de gas, llum i aigua per ajudar a les famílies que ho estan passant pitjor.

"La societat necessita una renda mínima d'inserció per a les persones que realment la necessiten" i així puguin pagar la seva llar o els subministraments bàsics --entre 300 i 500 euros mensuals serien suficients--, ha subratllat Marquès, ja que fins a un 78,5% dels usuaris de l'entitat té problemes o no pot pagar el lloguer o la hipoteca i al voltant del 41% té mensualitats pendents de pagament.

El desnonament, addicionalment, genera altres impactes com la deterioració de la convivència, de les relacions socials, en l'adaptació dels fills o en l'adaptació a l'entorn, segons reflecteix l'estudi, i a més un 39% no rep cap tipus d'ajuda durant aquest procés --els que sí que ho fan no obtenen ajudes econòmiques, sinó humanitàries de primera necessitat, de mediació o d'assessorament--.

SORTEIG EXTRAORDINARI

"Hem de reaccionar", ha afegit el president de Creu Roja, qui ha evidenciat que la societat civil està visqui perquè en l'últim any han augmentat en 1,8 milions d'euros els ingressos de l'entitat que procedeixen de socis i, a més, el total del recaptat en el sorteig extraordinari que se celebra aquest dijous s'ha situat en els 3,1 milions d'euros, un 12% més que l'any anterior.

L'estudi de la vulnerabilitat de l'entitat es va començar a elaborar al juny de 2011 entre els usuaris d'alguns dels seus programes solidaris, i ha detectat una precarització d'aquest col·lectiu, ja que si fa dos anys la meitat cobrava alguna prestació, en aquests moments només ho fan el 37%; i si fa dos anys un 17,5% cobrés una renda mínima d'inserció, en aquests moments és l'11,2%, en un context en el qual la mitjana d'ingressos d'aquestes famílies també ha baixat d'entre els 400 i 600 euros a entre 300 i 500 euros.

Així mateix, el 39% ha canviat de pis en els últims quatre anys, especialment per buscar un lloguer més econòmic, i una de cada tres persones no pot pagar subministraments bàsics com l'aigua, llum i gas, la qual cosa incideix que el 58% té dificultats per mantenir una temperatura òptima en la seva llar --16 punts més que fa dos anys--.

Per això, Marquès ha demanat a les companyies de subministraments "bons socials" que impedeixin problemes majors, i ha recordat l'acord signat fa una setmana amb Agbar per als rebuts de persones majors de 65 anys, un exemple que aspiren al fet que s'estengui al gas i la llum.

L'estudi calcula que la mitjana dels costos de lloguer i subministraments se situa entre els 300 i els 500 euros, la mateixa quantitat que ingressen aquestes famílies, encara que l'existència de "moltes més despeses" per menjar o en les famílies amb fills, també provoca que la percepció de sofrir problemes de salut per causes econòmiques s'hagi disparat del 55% al 84% dels enquestats.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH