Dues acusacions demanen al jutge Ruz que citi a declarar com a testimoni a Rajoy

 

|

Rajoy

L'Associació d'Advocats Demòcrates per Europa (ADADE) ha sol·licitat al jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz que citi a declarar com a testimoni en la causa que investiga la presumpta comptabilitat B del PP, al president del Gobierno, Mariano Rajoy.

Segons l'escrit de l'acusació particular, al que ha tingut accés Europa Press, el seu testimoniatge és necessari perquè expliqui si va percebre les quantitats que va apuntar l'extesorero del PP Luis Bárcenas durant la seva declaració del passat dilluns, un total de 45.000 euros en els anys 2009 i 2010.

"Bárcenas va reconèixer a la seva declaració del passat 15 de juliol que quan figurava en les seves anotacions les abreviatures M.R, M. Rajoy i Mariano R., es referien a Mariano Rajoy com a perceptor d'importants quantitats en metàl·lic pel que resulta obligat que se li convoqui a presència judicial per confirmar o no tals extrems", diu l'escrit.

ADADE ha demanat també la declaració dels exministres 'populars' Francisco Álvarez Cascos, Javier Arenas, Jaime Major Orella i Rodrigo Estona.

L'escrit destaca que Rajoy "s'ha negat a comparèixer davant la representació ciutadana, el Parlament, per explicar la raó de ser i la veracitat o no" de les anotacions que s'assenyalen com a perceptor de diferents quantitats en diversos anys.

Afegeixen que el president del Gobierno "ha fet cas omís, no ja al clam ciutadà" sinó també al poder legislatiu, "per la qual cosa resulta obligat que el poder judicial compel·leixi al senyor Rajoy a oferir les explicacions oportunes".

Segons l'escrit la importància del contingut de la declaració de Bárcenas provoca que sigui necessari que declari "una persona tan rellevant com és el president del Govern que resulta involucrada en la percepció de quantitats periòdiques en diners B i en metàl·lic".

ADADE sol·licita també al magistrat que, com ja van demanar IU, l'Associació Lliure d'Advocats (ALA), Ecologistes en Acció, Federació dels Verds i l'Associació Justícia i Societat, cridi a declarar com a testimoni a la secretària d'organització del PP, María Dolores de Cospedal.

TAMBÉ MANOS LIMPIAS

Manos Limpias, personada com a acusació popular la peça en la qual el jutge de l'Audiència Nacional Ruz investiga la presumpta comptabilitat B del PP, també ha sol·licitat la citació com a testimonis del president del Gobierno, Mariano Rajoy, i d'altres 16 persones, la majoria d'elles dirigents del PP que apareixen com a beneficiaris de sobresueldos en els denominats "papers de Bárcenas".

L'escrit de Manos Limpias, al que ha tingut accés Europa Press, justifica la petició en el contingut de la declaració prestada dilluns passat per l'extresorer del PP, Luis Bárcenas, davant el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5, així com en l'assenyalat en la documentació i el "pendrive" aportats per aquest "com a prova de presumpte finançament il·legal del PP i de presumptes sobresueldos en caixa B".

Segons aquesta part, de la documentació aportada dilluns passat per l'extesorero es dedueix que la quantitat manejada pel partit en diner negre ascendiria a 8,3 milions d'euros, i sol·licita que se citi als supòsits beneficiaris perquè acreditin aquest extrem.

A més de Rajoy, demanen que el jutge Ruz citi als exministres 'populars' Francisco Álvarez Cascos Fernández, Javier Arenas Bocanegra, Jaime Major Orella, Ángel Acebes i Rodrigo Estona Figaredo; així com a la secretària general del partit, Dolores de Cospedal, la compareixença del qual és recolzada per la Fiscalia.

Igualment, Manos Limpias sol·licita la compareixença del que fos assessor de l'expresident José María Aznar i posteriorment de Rajoy, Pedro Arriola; dels exparlamentaris José Miguel Ortiz Brodes i José María Robles Fraga; de l'alcaldessa de Cadis Teófila Martínez; de l'expresident balear Jaume Matas, dels periodistes Miguel Ángel Rodríguez i José Antonio Sánchez i del que fos responsable del PP gallec Ángel Piñeiro.

En el seu escrit, Manos Limpias afirma que "vol deixar ben clar" que no tracta de propiciar ni promoure una causa penal contra el PP", si no que diuen actuar "en llaures a la regeneració democràtica, al compliment de la Llei, el respecte a les normes de l'Estat de Dret, al fet que comportaments presumptament delictius no quedin impunes".

YAK 42 I BLESA

Respecte de Trillo, Manos Limpias demana que s'aclareixi l'assenyalat per Bárcenas durant la seva declaració sobre el presumpte pagament de la caixa B a les defenses dels militars responsables de l'accident del vol Yakolev 42, així com sobre la compensació que presumiblement hauria rebut quan va deixar la presidència del Congrés dels Diputats.

Finalment, demanen que el jutge Ruz tracti d'esclarir si, com també va afirmar durant la seva declaració l'extesorero del PP, l'expresident de Caixa de Madrid Miguel Blesa va cooperar en la constitució i gestió d'empreses pantalla que es van utilitzar per moure els diners que entrava en el partit via subvencionis.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH