Bárcenas va declarar haver operat amb fons a Suïssa fins a dies abans d'anar a presó

 

|

Bárcenas

L'extresorer del PP, Luis Bárcenas, va reconèixer al jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz que ha estat operant amb fons no bloquejats, dipositats en el seu compte del Lombard Odier, fins a la setmana anterior al passat 27 de juny, data del seu ingrés a la presó. Les últimes comissions rogatorias arribades a l'Audiència Nacional assenyalen també operacions recents en comptes a EUA i moviments a Uruguai i Argentina.

L'elevat patrimoni de Bárcenas a l'estranger i el seu "difícil control i confiscació judicial" és precisament un dels arguments assenyalats per la Fiscalia Anticorrupció per oposar-se a l'excarceració sol·licitada per la seva defensa, segons un informe al que ha tingut accés Europa Press que detalla de forma detallada els moviments de diversos comptes vinculats a l'extesorero del PP en els últims mesos.

D'acord amb aquestes dades, Luis Bárcenas "disposaria d'una patrimoni a l'estranger encara major del que es coneixia el passat mes de febrer i del que hauria anat disposant reiteradament fins a molt recents dates i transferint-ho a comptes de diferents països "continuant d'aquesta manera amb la seva activitat d'ocultació dels fons de procedència indiciariamente il·lícita"

Entre altres dades, es destaca que el passat mes de gener es va expedir comissió rogatoria a Estats Units sol·licitant informació sobre els comptes de les societats destinatàries dels fons Brixco SA i Lindmel International SA, i que aquest país va respondre el passat 22 de març assenyalant que la primera havia rebut 4 milions de dòlars de la fundació Sinequanon -vinculada a Bárcenas- entre març i maig de 2009. Afegien que el seu saldo "havia disminuït en 100.000 dolares aquesta setmana, per la qual cosa es va interessar de manera urgent el bloqueig d'aquest compte".

Les mateixes autoritats estrangeres van comunicar l'existència d'un altre compte en l'HSBC de Nova York a nom de la societat Rumagol S.A. en la qual figuraria com a titular el testaferro de Bárcenas, Iván Yánez, i es va sol·licitar el seu bloqueig el passat 25 de març. La petició no va tenir èxit perquè el compte havia estat clausurada un mes abans.

També Suïssa ha informat recentment, a l'abril i juny d'aquest any, dels últims moviments dels comptes de les societats vinculades a Bárcenas de Tesedul S.A. tant en el LGT com en el Lombard Odier, assenyalant que d'aquests dipòsits s'hi havia seguit transferint molt importants quantitats de diners a altres a nom de Granda Global S.A. i a altres a Montevideo i Nova York, segons l'informe fiscal.

Anticorrupció considera que els fons que llavors encara no havien estat bloquejats -dipositats en el compte del Lombard Odier- van ser objecte de diferents transferències i disposicions des que va esclatar el cas "Gürtel" al febrer de 2009 "fins a, almenys, la data en què es va recaptar la documentació per part de les autoritats suïsses".

"De fet, Luis Bárcenas Gutiérrez va manifestar haver donat alguna instrucció en relació amb aquest compte la setmana anterior a la seva declaració de 27 de juny", detalla l'informe.

ÚLTIMS MOVIMENTS

Entre les transferències en aquest compte, la Fiscalia destaca l'enviament de 800.000 a l'abril i maig de 2001 al Discount Bank de Montevideo, que Bárcenas va vincular amb la devolució d'interessos als seus "socis sud-americans". Aquesta explicació no compareix amb la documentació remesa, segons Anticorrupció.

Si sembla veraç l'explicació de la retirada al llarg de 2012 -fins a agost- per Bárcenas d'altres 300.500 en efectiu d'aquest compte que va justificar com a despeses personals i pagaments a uns advocats suïssos.

Altres moviments d'aquest compte tenen data 16 de novembre de 2012 i 11 de gener d'aquest any, quan l'exsenador popular va disposar de 22.000 per contractar un viatge que finalment no va poder dur a terme i la devolució del qual no s'hauria efectuat al compte suís de la qual procedia, sinó a una altra en Espaá a nom de la seva esposa, destaca el fiscal.

Finalment, també respecte del compte del Lombard Odier a nom de Tesedul es destaquen diverses transferències a l'HSBC de Nova York en els anys 2010 i 2012 per un import de 187.763 sense que de moment es conegui l'explica destinatària.

Fiscalia assenyala que des de l'inici del procediment ja es coneixia que Bárcenas hauria començat a tranferir fons als comptes de l'HSBC de Nova York de les societats Lindmel International SA i Brixto S.A., però es desconeixia què havia succeït amb posterioritat a octubre de 2009, data de clausura del compte de la fundació Sinequanon.

ORIGEN DELS FONS

Sobre l'origen dels fons dels quals es nodreix el compte d'HSBC a Nova York, s'assenyala que procedeixen d'una gran part de Brixco S.A., societat que va rebre 4 milions dels comptes suïssos de Luis Bárcenas "sense que la justificació que es tracti d'un préstec es compadeixi amb la documentació obrante en a causa".

Un altre indici més que avalaria la titularitat de Bárcenas sobre aquest dipòsit és el viatge que l'extresorer va realitzar amb Iván Yánez entre el 23 i 28 de setembre de 2010 para, segons aquest últim, fer turisme i anar a la península Valdés a fi d'albirar balenes.

Aquesta finalitat podria estar d'acord amb el viatge a Argentina, segons la Fiscalia, però no així amb el desplaçament que tots dos realitzen el primer dia d'aquest viatge des de Buenos Aires a Urugay, que podria tenir sentit a la vista dels moviments dels quals han informat les autoritats nord-americanes sobre el compte referit a Rumagol.

Consta també que aquest dia es va reunir la Junta General d'Accionistes de Rumagol a Montevideo amb assistència d'els qui diuen ser tots els seus socis, Yáñez i el també extesorero del PP, predecessor en el càrrec de Bárcenas, Ángel Sanchís.

LA MORALITAT

A més, l'informe detalla que entre març i juny de 2009, després d'esclatar el cas, des d'aquest compte del Lombard Odier es van transferir fons per import de 2.616.179 dòlars i de 220.000 euros a un compte de l'HSBC pel concepte "inversió en una societat argentina cridada La Moralitat".

Aquesta inversió ha estat negada tant per Bárcenas com pel també imputat Ángel Sanchís, suposat propietari dela finca. Afegeix Fiscalia que la identificació del concret compte ha estat sol·licitada a les autoritats suïsses a fi de poder acordar el seu bloqueig en el termini més breu possible.

Indica també l'escrit que la societat La Moralitat era ja coneguda en la investigació com relacionada amb Sanchís, igual que ocorre amb Brixto, però de la documentació remesa per Estats Units s'infereix que Bárcenas "hauria utilitzat el seu nom per tranferir fons dipositats a Suïssa a aquell país podent així disposar lliurement d'ells".

De fet, consta que des d'un compte a nom d'aquesta societat en l'Atlantic Capital Bank -el bloqueig del qual també s'ha sol·licitat a les autoritats nord-americanes- s'haurien transferit a un compte en Bankia vinculada a Luis Bárcenas des de juny a desembre de 2012 fons per import de 89.526,34 euros "amb base en un suposat contracte en cap moment esmentat per l'imputat".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH