LA CORRUPCIÓ NO ÉS DEL SISTEMA, ÉS EL SISTEMA MATEIX

David Fornons

davidbuena

El diputat de la CUP en David Fernández va fer l'anterior asseveració dilluns passat al programa de Josep Cuní, al canal televisiu del Grup Godó. La mateixa notícia ha aparegut reflectida a la Vanguardia. Resulta curiós que en un mitjà escrit finançat pel govern de la Generalitat amb nou milions d'euros i que els seus guanys anuals han estat tan sols set (gairebé vuit) siguin l'estàndard d'aquesta encertada afirmació.

Bé, primer agrair la claredat d'idees d'en David Fernández. La seva afirmació ens pot portar a la consegüent pregunta. Si el sistema és la corrupció, des de quan ho ha estat, ho ha estat sempre, des dels seus orígens? És a dir, aquesta corrupció generalitzada cas de ser sistèmica es pot dir que sempre ha existit, encara que hagi estat amagada o vetllada a la ciutadania? Si no és així, que la corrupció no sigui el sistema, cal preguntar-se i és lícit fer-ho, quan va començar, qui va començar i per què es va permetre.

Em van comentar que no fa molt Alfonso Guerra en una entrevista més o menys, afirmava o més aviat no negava, que la capacitat tant intel·lectual com moral dels polítics actuals era francament inferior als de la seva època. Bé no sé si ell, la memòria no em falla amb el tema del germaníssim, és la persona adequada per donar exemple. El problema de la corrupció política ve donat per la tipologia dels polítics actuals? Difícil de creure, perquè també hi ha hagut polítics ja jubilats que es van cobrir "de glòria". I amb els seus sonats honors ens van deixar.

Potser la qüestió seria si hi ha algun tipus d'interès específic per part de vés a saber qui dins o fora del sistema per desprestigiar la democràcia i l'estat de dret a través de la destrucció dels representants públics escollits per sufragi universal. La destrucció de la classe, de vegades casta) política pot ser l'avantsala de la destrucció de la democràcia almenys tal i com l'entenem. Alerta David, aquest aire fresc i net que és la CUP (de la qual conec l'ingent treball realitzat des de fa ja força temps a Osona, per citar un exemple) no ha d'eximir-vos que el vostre discurs de compromís sigui mal emprat amb l'objectiu de destruir el concepte de democràcia. Sí, David la democràcia són els rails del progrés, de la vivència i convivència de i entre les persones. El problema és el tren descontrolat, pervertit, amb la possibilitat que descarrili. A les antípodes de la democràcia, com ens va mostrar tràgicament el segle passat, està Auschwitz i el Gulag.

Crec que algú està sabotejant la democràcia, evidentment amb la imprescindible col?laboració d'alguns polítics, juristes, governs, empresaris i el quart poder. Però no oblidem que passava quan no teníem aquest sistema ara sota sospita, ara descarrilat. Conservem els rails, recuperem el tren, les generacions futures ens ho agrairan.

La corrupció no és el sistema, corrupció no és Democràcia.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH