Montoro defensa que el nou pla de proveïdors permetrà que "en pocs mesos" totes les AAPP paguin en 30 dies

|

Sense títol

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha defensat aquest dimecres que l'última fase del pla de pagament a proveïdors va a permetre que "en pocs mesos totes les Administracions Públiques, amb independència de la seva grandària o de la seva posició financera concreta, estiguin pagant als seus proveïdors a 30 dies".

Així ho ha manifestat Montoro en el Ple extraordinari del Congrés durant la seva intervenció en el debat de convalidació del Reial decret-llei de mesures urgents contra la morositat de les Administracions Públiques i de suport a entitats locals amb problemes financers, que desenvolupa aquesta tercera i última fase del pla de pagament a proveïdors.

"Portem els mecanismes financers perquè sigui factible fer-ho així, perquè la recuperació de la imatge d'un país que és capaç d'afrontar els seus compromisos en forma de pagament als proveïdors sigui factible i real", ha assegurat.

En aquesta línia, ha explicat que aquest instrument serà l'últim, però no perquè el Govern no va a prendre més mesurades en aquest sentit sinó perquè aconseguirà "tancar els terminis de pagament" de manera que, una vegada s'apliqui, "les Administracions Públiques no van a poder demorar els pagaments a proveïdors", gràcies també a la futura llei de control del deute comercial i al "conjunt de normes" que té previst aprovar el Govern, segons ha assegurat Montoro.

"Estem al final d'un procés que significa claredat, transparència en els comptes públics, sanejament d'aquests comptes, veracitat, fiabilitat també per part dels gestors i una operació financera de calat que ve a reforçar l'argument del Govern que amb això estem finalitzant la recessió", ha defensat.

Així, ha augurat que "a partir dels propers mesos podem i hem d'esperar escenaris de creixement econòmic" ja que gràcies a mesures com el citat reial decret-llei s'està "donant per acabada la fase de recessió" i frenant-se la deterioració del mercat de treball, que és, tal com ha afirmat, "la raó última que dóna sentit a tota la política del Govern".

NO AFLORARÀ DÈFICIT

Així mateix, Montoro ha recordat que el Reial decret-llei, aprovat pel Consell de Ministres el passat 28 de juny, suposa cancel·lar les obligacions pendents de pagament vençudes, liquidades i exigibles fins al 31 de maig de 2013, i comptabilitzades, i no comportarà un aflorament de dèficit ni per a les Comunitats Autònomes ni per a les Entitats Locals ja que "ara no cal treure gens dels calaixos".

"Tot està comptabilitzat en termes de dèficit reconegut. Ho fem amb la tranquil·litat que tot està ja sobre la taula, no ens anem a trobar gens, anem a transmetre la fiabilitat que és una operació per finançar el que ja està reconegut", ha afegit.

A més, ha destacat que en aquesta última fase del pla de pagament a proveïdors s'amplia àmbit subjectiu d'aplicació ja que recordat que per primera vegada podran ser incloses les obligacions adquirides per les Universitats públiques de les Comunitats Autònomes, així com aquelles derivades d'indemnitzacions per expropiacions reconegudes en sentència judicial ferma, amb determinats límits, les transferències de les Comunitats Autònomes a Entitats Locals derivades d'alguna de les relacions jurídiques previstes en el Reial decret-llei, o les transferències a institucions sense ànim de lucre.

No obstant això, ha matisat que "si s'ha quedat fos algun àmbit", el Govern té intenció de corregir-ho pròximament ja que "l'ànim és arribar a la cobertura d'absolutament totes les entitats publiques".

També ha remarcat que el Reial decret-Llei atorga una "especial protecció" als subcontractistes i a la resta de creditors dels proveïdors dels quals les Administracions són deutores. Segons ha explicat Montoro, es tractarà que "els pagaments siguin publicitados" en les webs perquè els subcontractistes sàpiguen "que s'estan pagant les factures" i no rebin "excuses" que l'Administracions Públiques moroses.

El titular d'Hisenda també s'ha referit a les mesures extraordinàries de suport a les entitats locals amb problemes financers que s'inclouen en el Reial decret-Llei i les quals, de les quals es podran beneficiar 536 ajuntaments a canvi d'aplicar un Pla d'Ajust que haurà de ser "rigorós" perquè els "retorni la credibilitat".

El reial decret-llei defensat per Montoro ha rebut el vistiplau de CiU, ja que, tal com ha explicat el diputat Josep Sánchez Llibre, durant la seva compareixença el ministre ha aclarit moltes dels dubtes que podrien fer perillar el seu vot a favor, com la falta de seguretat jurídica i concreció de cara als termini de pagament. "CiU valora positivament el Reial decret. Estem d'acord amb aquesta última proposta", ha assenyalat.

PSOE: "EN EL FUTUR SERÀ UNA LLOSA"

Així mateix, la majoria dels Grups Parlamentaris en el Senat han reconegut durant el debat la necessitat d'engegar mesures que possibilitin el pagament a proveïdors per part de les Administracions Públiques, si ben alguns d'ells com PSOE, UPyD i Compromis han criticat que les formes contingudes en el reial decret no són les adequades.

Així, la diputada socialista Rosa Aguilar ha confirmat que el seu Grup s'abstindrà en la votació i demanarà a més que es tramiti com a projecte de llei, perquè encara que estan a favor que "cobrin els proveïdors" i es recolzi als ajuntaments amb problemes, creuen que el mecanisme "és pervers".

"No diu la veritat de tot el que amaga aquest mecanisme. Es comprovaran els efectes que té quan vagi passant el temps. Avui és un respir per a les Administracions Públiques però en el futur serà una llosa. Li ha posat bona música però quan vegem la partitura sencera veurem el que amaga, que és tenir controlades totes les administracions de l'Estat i consagrar un estat centralista", ha sentenciat.

En aquesta mateixa línia, el diputat d'UPyD Álvaro Anchuelo ha assenyalat que com el seu grup no pot oposar-se al fet que es pagui als proveïdors es van a abstenir perquè tampoc poden recolzar un Reial decret-Llei "equivocat", igual que ha anunciat que farà el diputat de Compromís-Equo al Congrés, Joan Baldoví, qui ha advertit, al seu torn, que molts proveïdors es van a quedar sense cobrar.

ESQUERRA PLURAL I ERC, EN CONTRA

Per la seva banda, el Grup de l'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA) i ERC han anunciat el seu vot en contra ja que, al seu judici, les mesures que recullen el Reial decret-Llei suposen aprofundir en el "austericidio" ja que el pagament del deute s'anteposa davant qualsevol altre condicionant.

Així mateix, tots dos han criticat que el Govern de Mariano Rajoy no està en condicions d'aprovar mesures que busquin millorar la credibilitat de les administracions públiques, quan el president continua "aferrat al seu silenci", segons ha denunciat la diputada d'IU Ascensión de les Heras. "Ens demanen que confiem en Rajoy quan les raons per confiar brillen per la seva absència", ha assenyalat el diputat d'ERC Alfred Bosch.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH