dilluns, 26 de juliol de 2021

L'ICAM reivindica el "caràcter objectiu" dels seus controls de la incapacitat mèdica

|


Catalunya Press.- L'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM) ha negat a Catalunya Press «el seguiment sistemàtic contra la gent que té una baixa mèdica» del que l'han acusat membres del Col·lectiu Ronda (una cooperativa nascuda fa 41 anys per defensar els drets dels treballadors). Aquestes declaracions van ser recollides per aquest diari amb motiu de l'acampada que Natividad López Gamma, de 32 anys, està duent a terme des del passat 6 d'octubre a les portes de l'entitat per protestar per la seva situació.


La jove denuncia que un ictus cerebral, un trombe a la cariótida, un infart de cor --i les seves conseqüències, com migranyes i problemes digestius, entre d'altres--, a més del fet d'haver de visitar el metge tres o quatre vegades per setmana no han estat motius suficients perquè l'ICAM --que al setembre li va donar l'alta mèdica per «possibilitat de millora»-- li concedís la incapacitat permanent.


«En exercici de les funcions que té atribuïdes com a inspecció mèdica, l'ICAM porta a terme el control de les persones que es troben en situació de baixa mèdica per incapacitat temporal (IT), el que es porta a terme en aplicació de la normativa vigent en matèria de la Seguretat Social», assegura el departament de premsa de l'ICAM, que destaca el «caràcter objectiu» d'aquest control.


REBUIG DE LES DADES APORTADES PER 'CRÍTIC'


A més, aquest organisme assegura que per a l'any 2015 el percentatge d'altes per inspecció se situa en un 21,59%; el de les propostes de continuïtat en situació d'IT, en un 64,36%; i el de propostes d'alta per inici de processos d'incapacitat permanent (IP), un 14,05%. Aquestes dades aportades per l'ICAM no estan publicades i per tant la seva veracitat no es pot comprovar, ja que l'organisme «encara no ha realitzat la seva pertinent memòria de l'any 2015».


A més, l'ICAM afegeix que les baixes que ell controla «representen aproximadament entre un 7% i un 8% de les baixes que es produeixen a Catalunya».


CONVENI DE COLLABORACIÓ ENTRE EL ICAM I L'INSS


Com informava l'advocat Miguel Arenas, membre del Collectiu Ronda, cada quatre anys es signa un conveni de collaboració entre l'ICAM i l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS). Però, segons l'ICAM, «aquest conveni es signa amb totes les comunitats autònomes, excepte País Basc i Navarra, amb un redactat pràcticament idèntic», cosa que en la seva opinió desmenteix el que va dir l'advocat, que veu en Catalunya una comunitat «pionera» a tot Espanya del«control excessiu de la incapacitat laboral» i en la «privatització progressiva de la sanitat pública».


Un dels assumptes més controvertits de tots els concerneixen a l'ICAM són els incentius que suposadament estarien cobrant els metges per donar altes. Diferents malalts crònics ho han vingut denunciant, però l'organisme de la Generalitat ho nega: «El conveni [entre l'ICAM i l'INSS] incorpora un Pla d'actuacions anuals que recull les diferents actuacions i objectius. Es tracta d'actuacions de molts tipus que abasten, entre d'altres: objectius de racionalització de la despesa, informatització i transmissió per via telemàtica a l'INSS dels informes d'IT dins dels terminis i amb la informacions necessàries, emplenament correcte del informes mèdics amb codis diagnòstic , aplicació de taules de durada dels processos, reconeixements mèdics a treballadors (que en cap cas s'ha d'interpretar com altes mèdiques) adequació de les durades, i actuacions en matèria de formació i informació», explica en el seu comunicat.


Per a l'advocat Miguel Arenas, l'expressió «racionalització de la despesa» és només una manera de no dir obertament que «s'està retallant en la durada de les altes». A més, critica el «llenguatge confús» que, segons ell, utilitza l'ICAM.


Convé dir que al BOE del 4 d'octubre del 2010, hi ha un punt destinat a la «distribució de l'incentiu econòmic» que diu: «La quantia transferida anirà destinada a incentivar els agents participants en aquestes experiències ia la modernització i millora dels recursos informàtics i materials emprats en les mateixes , distribuint entre ells, de conformitat amb els criteris que es fixin en la Comissió Mixta prevista en el Conveni. Aquests agents seran: Metges Inspectors-Avaluadors de l'ICAM, metges d'atenció primària i especialitzada i altre personal que participi en les experiències de l'administració».


SUPÒSITS INCENTIUS


Segons l'organisme, els diners que abona l'INSS a Catalunya en execució del conveni «no és per donar altes mèdiques», sinó per «aconseguir els objectius establerts en el Pla d'actuacions anual en els àmbits esmentats». També assegura que el fet que no hi hagi Inspectors Mèdics de l'INSS a l'Administració de la Generalitat fa que siguin els mateixos metges de l'ICAM que realitzin els controls mèdics dels processos d'incapacitat temporal (amb la corresponent quantia que l'INSS abona a Catalunya per això, recollida en una clàusula addicional).


Finalment, l'ICAM insisteix que «les retribucions dels metges de l'ICAM són les aprovades per a tot els funcionaris de la Generalitat i no consta cap tipus de complement retributiu que contempli aquest incentius».


Preguntada Consol Lemonche, directora de l'organisme, per Catalunya Press sobre per què considera que hi ha tant malestar ciutadà (expressat en denúncies i mobilitzacions recollides per diversos mitjans de comunicació) al voltant de la tasca exercida per l'ICAM, ha respost a Catalunya Press el següent: «De les 800.000 baixes que hi ha a Catalunya cada any, l'ICAM visita entre 70.000 i 80.000. Ens arriben els casos més conflictius, amb més problemes. Persones a les que la mútua no els pot donar l'alta. O persones que van allargant baixes i el metge ja no sap què fer. Potser per una lumbàlgia, per la qual tu pots estar de baixa 15 dies, a elles els dura sis. El metge de capçalera no s'atreveix a donar-los l'alta i les envia a l'inspector».


Els casos de malalts denunciants de l'ICAM que va recollir Catalunya Press van ser el de Natividad López (que va tenir un ictus cerebral, un trombe a la cariótida i ha de visitar al metge entre i quatre vegades per setmana), Verónica Álvarez (que ha de sondar sis vegades al dia i en el que va d'any ha estat 11 vegades en urgències) i Josep Maria Garcia (malalt de la Síndrome de Sensibilitat Central que ha d'estar constantment amb una màscara de carbó actiu i que no tolera les colònies, el tabac i el fum dels cotxes, entre d'altres).


Tant Nativitat López com Verónica Álvarez van rebre l'alta de l'ICAM aquest any, i a Josep Maria García li van rebaixar la incapacitat de l'absoluta a la total.Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH