El TC adverteix Forcadell i Mas de les responsabilitats penals en què incorreran si el desobeeixen

|El Ple del Tribunal Constitucional (TC) adverteix la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell; al president en funcions, Artur Mas, ia altres 19 alts càrrecs de Catalunya que poden incórrer en responsabilitats, fins i tot de caràcter penal, si incompleixen la suspensió decretada en admetre a tràmit, de forma unànime, el recurs de l'Advocacia de l'Estat contra la resolució independentista.


Aquest advertiment, que s'adopta de forma inèdita pel tribunal de garanties, havia estat sol·licitat expressament pel Govern en el text de la seva impugnació, en el qual es demanava que aquesta providència es notifiqués a un total de 21 alts càrrecs, s'adonés de les conseqüències de suspensió en les seves funcions i fins i tot penals d'ignorar aquesta decisió i afegís la prohibició també expressa que la cambra autonòmica pugui emprendre iniciatives legislatives que pretenguin donar compliment a la resolució.


En la providència, dictada després d'unes dues hores i mitja de deliberació, el TC aplica per primera vegada l'article 87.1 de la seva Llei Orgànica, a demanda de l'Advocacia de l'Estat, i acorda notificar a cada un dels càrrecs esmentats pel Govern la resolució advertint "del seu deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada". A més, els adverteix de "les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en què poguessin incórrer".


NO ESMENTA SUSPENSIÓ NI DESOBEDIÈNCIA


No obstant això, el tribunal de garanties no acull totes les peticions del Govern, ja que en la seva providència no fa esment a l'aplicació de moment l'article 92.4 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional (LOTC), inclòs després de la recent reforma d'aquesta norma i que inclou la possibilitat de suspendre en els seus càrrecs als que incompleixin les seves resolucions.


Tampoc s'esmenta en la providència el delicte concret en què Forcadell, Mas, i la resta de càrrecs advertits podrien incórrer i que el recurs de l'Advocacia de l'Estat concretava com de desobediència.


A més el TC dóna trasllat de la demanda al Parlament de Catalunya, a través de la seva presidenta Forcadell perquè en un termini de deu dies puguin personar-se i formular les al·legacions que considerin convenients.


També demana el "auxili jurisdiccional" del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per "fer les notificacions, requirimientos i les advertències acordats". El contingut de la provisió és publicat al BOE, en el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya i en el Diari Oficial del Parlament de Catalunya.


En el seu escrit, el Govern assenyala que la resolució aprovada amb el suport dels diputats de Junts pel Sí i la CUP "viola amb total evidència" fins a vuit articles --1.2, 2, 168, 1.3, 1.1, 9.1, 164 i 23 - de la Constitució Espanyola a més dels principis de lleialtat constitucional i de fidelitat a la Carta Magna.


El recurs assenyala la "manifesta inconstitucionalitat", entre d'altres, dels articles 1.1, 1.2, 1.3, 2 i 9.1, que afecten el nucli mateix de la Carta Magna. També se suposen vulnerats els articles de la Constitució 164, que diu que les sentències del Tribunal Constitucional tenen "plens efectes davant de tots", i el 168, que és el que disciplina el procediment de reforma constitucional necessari si es pretén el reconeixement de la sobirania constituent del poble català.


El Govern considera igualment vulnerat l'article 23 de la Carta Magna, ja que es afecten els drets dels ciutadans a "modificar de fet els principis i els procediments de la democràcia representativa" i en atribuir a aquesta Cambra la consideració de poder constituent. Pel que fa al annex, suposa una "manifesta vulneració del sistema de distribució de competències".


Pel que fa a la lleialtat constitucional i el deure de fidelitat a la Constitució, el recurs de l'Advocacia de l'Estat recorda que tots dos són un deure dels parlamentaris i que això no és contrari a la llibertat ideològica consagrada a la mateixa Constitució. Igualment, la resolució vulnera els articles 1 i 2.4 de l'Estatut de Catalunya, segons destaquen els serveis jurídics de l'Estat.


ELS EXPRESSAMENT "advertits"


A més dels dos abans esmentats, els notificats són també cada un dels membres de la Mesa del Parlament de Catalunya: el vicepresident primer, Lluís Corominas; el vicepresident segon, José María Espejo; a la secretària primera, Anna Simó; el secretari segon, David Pérez; el secretari tercer, Joan Josep Nuet; a la secretària quarta, Ramona Barrufet; i el secretari general del Parlament, Pere Sol.


La notificació s'estén igualment a la vicepresidenta de la Generalitat i consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté; al conseller de Presidència, Francesc Homs; Governació i Relacions Instucionales, Meritxell Borràs; Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell; Ensenyament, Irene Rigau; Salut, Boi Ruiz; Interior, Jordi Jané; Territori i Sostenibilitat, Santi Vila; Cultura, Ferran Mascarell; Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta; Empresa i Ocupació, Felip Puig, i de Justícia, Germà Gordó.Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH